Revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice izvan Hrvatske

Objavljeno: 28.07.2023. Pregleda: 71

Desetu godinu za redom Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture Stećak i Hrvatska matica iseljenika (HMI) organizirala je Reviju tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice izvan Hrvatske u Tomislavgradu. Program je realiziran od 10. do 15. srpnja 2023. godine.
Među 21 Hrvaticom iz 14 država svijeta nošnju svojega kraja predstavljale su i dvije Hrvatice iz Srbije. Nošnju bunjevačkih Hrvata nosila je Dragana Musin u ime Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo iz Subotice, a srijemskih Hrvata Slavica Živković u ime Hrvatskog kulturnog društva Šid.
U sklopu programa djevojke su nošnju kraja iz kojega dolaze prikazivale u dva hrvatska grada – Biogradu na Moru i Klisu, dok je završna večer i izbor održan kod domaćina u Bosni i Hercegovini, na gradskom trgu u Tomislavgradu.
Titula najljepše pripala je Moni Bandov iz SAD-a koja je nosila livanjsku nošnju. Majka joj je iz Livna, a otac iz Tajlanda. Prva pratilja bila je Giulia Verdat iz Italije, a druga pratilja Malina Nadinić iz Argentine. Uoči događaja preko Facebooka se birala i najfotogeničnija djevojka. Za ovu titulu najviše glasova dobila je Vivien Lašković iz Mađarske.
„Ljepota nošnji i djevojaka koje su došle iz svijeta predstaviti se u domovini svojih roditelja, baka i djedova večeras je u punom sjaju prikazala snagu jednog ovakvog projekta", kazao je u ime organizatora ravnatelj HMI-ja Mijo Marić.
Hrvatice iz Srbije od početka sudjeluju u ovome projektu, a ove godine su prvi puta išle u organizaciji Hrvatskog ženskog foruma Cro femina. Njihovo putovanje financirano je kroz projekt Pokrajinskog tajništva za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama.

Izvor: Hrvatska riječ (J. D. B.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Mirkom Kopunovićem
  • Godišnji koncert folklornog odjela HKPD Matija Gubec iz Tavankuta
  • Dužijanca u Bajmaku
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima