Rođendan bana Jelačića u Petrovaradinu i Novom Sadu

Objavljeno: 26.10.2015. Pregleda: 29

Dan Jelacica2015 1 mRođendan bana Josipa Jelačića najznačajniji je praznik za Hrvate u Srbiji, jer je on bio beskompromisni borac za hrvatska prava, hrvatski jezik i kulturu i kao takav nam danas treba biti uzor u našem zalaganju za očuvanje hrvatske kulture, jezika i identiteta i ostvarivanje manjinskih prava koja su nam zakonom zajamčena ali se ne koriste u dovoljnoj mjeri, poručio je predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća dr. sc. Slaven Bačić na svečanoj akademiji održanoj banu u čast u Novom Sadu.

Nakon svete mise u Crkvi svetog Jurja u Petrovaradinu, u kojoj je ban Jelačić kršten, iznad kuće u kojoj se rodio, svečanom je akademijom obilježen jedan od četiriju praznika Hrvata u Srbiji. Proslavu su zajednički organizirali Hrvatsko nacionalno vijeće i Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo koje s ponosom nosi ime Jelačić. U programu su sudjelovali članovi društva HKPD Jelačić i njihovi gosti, a nazočili su politički i kulturni predstavnici Republike Hrvatske, vijećnici HNV-a, predstavnici pokrajinskih vlasti, te predstavnici hrvatskih udruga kulture, medija i institucija.

Dan Jelacica2015 2 m„Što nama danas govori djelo bana Josipa Jelačića“, zapitao je dr. sc. Bačić. „Mi imamo danas po zakonu određena prava, a prije petnaest godina nismo ni priznavani. Ta prava danas možemo i moramo više koristiti po njegovom primjeru. Kada je riječ o informiranju taj ćemo primjer pratiti tako što ćemo pratiti hrvatske medije. Na RTV-u Vojvodina imamo uredništvo na hrvatskom jeziku što do prije pet-šest godina nismo uopće imali. Ne samo da trebamo gledati taj program nego i propagirati ga našim sunarodnjacima. Imamo NIU Hrvatska riječ koju smo imali nakon Drugog svjetskog rata ali je ukinuta 1956. godine. Trebamo je pratiti, hoćemo li se pretplatiti na tiskano ili internetsko izdanje, ili ćemo pozvati nekog da se pretplati, ili ih propagirati, ili ćemo surađivati, to su novine koje pišu o svima nama i trebale bi biti u svakom našem domu. Otvorene su i mogućnosti za rad na kulturnom planu, prije petnaestak godina bilo je tek nekoliko hrvatskih udruga, danas ih ima četrdesetak. Trebamo sudjelovati u njihovom radu. Možda nije svatko pjesnik ili pjevač, ali možemo pomoći radu tih udruga i sudjelovati u njihovim manifestacijama. Na koncu, četvrta oblast je službena uporaba jezika i trebamo svi mnogo više koristiti ta prava koja nam pripadaju. U Srijemu postoje tri mjesta u kojima je hrvatski jezik u službenoj uporabi, to su Batrovci, Stara Bingula i Sot. Postoje određena prava koja iz toga proizlaze kao što su traženje višejezičnih osobnih dokumenata, postavljanje natpisa i na hrvatskom jeziku kao i u drugim mjestima u Vojvodini i uvjeren sam da se nedovoljno koristimo tim pravom“, rekao je dr. sc. Bačić.

Dan Jelacica2015 3 mPredstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske mr. sc. Daria Krstičević poručila je kako Hrvati u Srbiji baštine dobre osobine bana Josipa Jelačića „jer ste u vrlo teškim i složenim okolnostima sačuvali hrvatsku kulturu, jezik i identitet. Iskreno vam želim reći u ime svih nas iz Republike Hrvatske kako mi jako cijenimo to što činite i što ste postigli i da se doista ponosimo vama.“

Krstičević je zahvalila HNV-u na svemu onome što se posljednjih godina uspjelo ostvariti. „U Državnom uredu za ove tri godine našega rada zajedno sa svima vama uspjeli smo dosta toga napraviti, preko stotinjak projekata, a ono što je najbitnije i na čemu intenzivno radimo u posljednje vrijeme, s obzirom na to da je u tijeku postupak i pregovori za pristup Republike Srbije Europskoj uniji, to je zapravo jedan idealan trenutak za sve vas i za sve nas, da vrlo intenzivno radimo na ostvarenju manjinskih prava hrvatske zajednice u Srbiji. Da bi se to moglo uspješno realizirati potrebno je poznavanje mehanizama funkcioniranja Europske unije, kao i europskog zakonodavstva. S tim u svezi smo skupa s HNV-om organizirali nekoliko seminara u Zagrebu za djelatnike HNV-a i općenito za sve one koji su aktivni u hrvatskoj zajednici, također smo organizirali praksu za Ivana Ušumovića u Bruxellesu što je osobito važno. Naime, davno je rečeno kako nitko nije jači od onoga koji zna.

Dan Jelacica2015 1a mZnanje je velika moć i upravo to znanje, koje je Republika Hrvatska teškom mukom stekla i koje vam može sada prenijeti i prenosi ga, ogromno je bogatstvo i neprocjenjiva vrijednost. Mi smo svjedoci kako vaša prava, na žalost, kao niti sporazum koji je potpisala Republika Hrvatska i Republika Srbija, kao ni općenito europski standardi, nisu ispunjeni. Također, na žalost, svjedoci smo u posljednje vrijeme sustavnog kršenja ne samo vaših manjinskih prava nego i ljudskih prava. Uvijek smo uz vas i bit ćemo uz vas. Vrlo je važno očuvati staloženost, dostojanstvo, mir, ali istodobno i nepokolebljivost, ustrajnost i čvrstinu. Državni ured kao i cijela Republika Hrvatska bit će vaši snažni partneri u svim vašim aktivnostima“, kazala je Krstičević i poručila kako je važno „jačati zajedništvo vaše i naše, jer svi smo mi dio jednog nedjeljivog hrvatskog naroda bez obzira gdje živimo“.

Dan Jelacica2015 5 m„Jelačićev rođendan okupio nas je ove godine iznad njegova doma, u ulici koja se nekada ponosila njegovim imenom. Ovdje danas nema slavljenika tijelom, nema ni torte, ali vjerujem kako je nakon večernje svete mise u crkvi sv. Jurja on ovdje prisutan duhom, s nama. Kao što je običaj, došli ste na rođendan, vjerujem da ste donijeli nešto banu na dar, a ako niste evo mi smo donijeli jedan dar za našega bana. Jedanaest godina nakon što postojimo i što djelujemo, naša povijesno-istraživačka sekcija na čelu s povjesničarkom Ivanom Andrić-Penava, mr. sc. Dominikom Demanom i Davorom Martinčićem pripremila je jedan dar – knjigu Ban Josip Jelačić od Petrovaradina do Beča. U knjizi našemu banu govorimo o onome što on nije vidio, što nije doživio, što ne zna, a to je da smo ne samo njegov životopis i njegove zasluge, njegov život i djela opisali, nego smo ovdje stavili i spomen kako su ga Petrovaradinci sve do danas poštovali“, kazao je predsjednik HKPD Jelačić Petar Pifat.

Dan Jelacica2015 6 mUz značajne poruke koje su sa svečane akademije poslali govornici, publiku u SPENS-u je oduševio i bogat i odlično izveden program koji je vodila Gordana Jerković, poznata s TV ekrana svim redovitim gledateljima hrvatskog programa na RTV-u, a u kojem su sudjelovali članovi Društva Jelačić i njihovi gosti.

Kao svojevrsni nasljednik nekadašnjeg petrovaradinskog Omladinskog društva Jelačić, 2003. godine je utemeljeno istoimeno hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo, a 2005. godine je s radom počela škola tambure koju već deset godina u kontinuitetu predvodi profesor Stevan Mošo. U ovoj jubilarnoj godini rada i jubilarnom nastupu na spomenrođendanu svoga sugrađanina bana Jelačića mladi tamburaši izveli su srednjovjekovnu instrumentalnu skladbu Stari župski ples iz Dubrovnika i skladbu Ne dirajte mi ravnicu Miroslava Škore uz odličnog solista Milana Bireša. Bireš je uz pratnju tamburaša izveo i pjesmu koja se oduvijek nalazi i na repertoaru petrovaradinskih Hrvata Ustani bane, u čemu su mu se u posljednjem refrenu pridružili i nazočni.

Dan Jelacica2015 7 mHimnu Banu Jelačiću koju je spjevao Đuro Arnold u drugoj polovici XIX. stoljeća u rodoljubno- romantičnom zanosu ilirizma, a koja je nakon osam desetljeća svjetlo dana ugledala 2007. godine zahvaljujući pokojnome prof. Đuri Rajkoviću i pokojnoj Anici Nevolić, vrlo dojmljivo je izveo pjesnik i glumac Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu Miodrag Petrović.

Nedavno osnovana muška izvorna pjevačka skupina Bodroški bećari sastavljena od članova Kulturno-umjetničkog društva Hrvata Bodrog iz Bačkog Monoštora izvela je dvije izvorne pjesme Dolinom se šetala i Pod prozorom moje drage. Kako su nam rekli poslije završetka programa, imali su veliku tremu jer im je ovo bio prvi nastup na tako značajnoj manifestaciji, no nije bilo mjesta strahovanju jer su pobrali simpatije i veliki pljesak.

Dan Jelacica2015 9 mProgram Društva Jelačić ne bi bio cjelovit da u njemu ne sudjeluje i zbor Društva koji je izrastao iz prvobitne pjevačke sekcije u ozbiljan višeglasni, mješoviti pjevački zbor. Zbor je nastupio pod ravnanjem dirigentice, profesorice Vesne Kesić-Krsmanović. Nakon izvedbi himni Republike Srbije i Republike Hrvatske na samom početku programa, zbor je izveo skladbu Za dom autora Franje Vilhara.

Na koncu kao i prethodne godine svi nazočni su uživali uz, kako ih je najavila voditeljica, „glazbeni pozdrav bisera naše hrvatske zajednice: mješovite klape HKPD-a Jelačić i organizatora svečanosti predsjednika Društva Jelačić Petra Pifata, koji su uz najavljenu Cesaricu Zlatana Stipišića Gibonija izveli na radost svih nazočnih i skladbu Ružo crvena.

Dan Jelacica2015 10 mSvakako treba istaknuti kako su svi nazočni uživali u proslavi koja je održana pod geslom obitelji Jelačić „Što Bog dade i sreća junačka“, a onima koji nisu tog dana bili u Petrovaradinu i Novom Sadu možemo prenijeti samo dio toga. Odlično ozračje i program, uz izvrsne pjevače, glumce i glazbenike, koje svake godine organizatori uspiju okupiti teško je prenijeti kroz riječi i fotografije. Osjetiti to ozračje i pozitivan naboj mogli su samo oni koji su toga dana bili u Petrovaradinu i Novom Sadu.

Izvor: Hrvatska riječ (J. Dulić)
Foto: Aleksandar Miškov

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima