Ruralna Panonija očuvana na slikama kolonije „Panon“

Objavljeno: 30.06.2012. Pregleda: 53

likovna kolonija panon2012-1-mRuralni izgled Panonije, regije koja objedinjuje tri zemlje - Mađarsku, Hrvatsku i Srbiju tj. Vojvodinu, prelazi putem slikarskog kista na platna i u povijest zahvaljujući slikarima likovne kolonije „Panon". Kroz stvaranje slika i druženje, želja je sačuvati takvu sliku ovoga područja, a priliku za to su imali likovni stvaraoci, njih trinaest, polovicom lipnja 2012. godine, na koloniji čiji je domaćin bila Hrvatska likovna udruga „CroArt".

„Cilj je ove kolonije objediniti tri susjedne zemlje koje se nalaze u panonskom području. Zato i kolonija nosi ovakav naziv. Lane smo održali koloniju u Mohaču i tamo nam je domaćin bila tamošnja Šokačka čitaonica. Treća je godina kako se ova kolonija održava, a sada smo prvi put u Subotici i u Vojvodini", kaže predsjednik „CroArta" Josip Horvat.

Na koloniji sudjeluju većinom akademski slikari, ali i pokoji slikar amater.

likovna kolonija panon2012-2-mSlikar iz Pančeva Zoran Govedarica, koji je bio specijalni gost-prijatelj „CroArta" kaže kako je kolonija izvanredna ideja, kao i njezina misija.

„U koloniji sudjeluju veoma dobri umjetnici, čak genijalni. Zadovoljan sam hrvatskom zajednicom kao organizatorom. Veoma je lijepo slikati u ovakvom okružju. Osobito sada u mjesecu lipnju kada je žito počeli zreti, a počinje i žetva i zato su vojvođanska polja bogatija, koloritnija i značajnija za stvaranje slika."

Članovi Likovne udruge „Baranja-art" iz Belog Manastira idejni su tvorci kolonije „Panon". Riba, žito i vino lajt-motivi su koji prevladavaju na slikama umjetnika „Panon" kolonije i njima su i predstavljene spomenute tri regije.

likovna kolonija panon2012-3-mPredsjednica likovne udruge „Baranja art" Rada Zalaj u izjavi za hrvatske medije navodi kako je ranije dogovoreno da se ove godine u srpnju slikari nađu u Subotici, kada su u tijeku risarski poslovi i kada bunjevački Hrvati slave Dužijancu. Nakon toga, svakoga rujna u Belom Manastiru, kada grožđe i svakojako voće zriju i kada je riba najboljeg okusa u čuvenom baranjskom fišu (fiš-paprikaš), a u listopadu u Mohaču i Vilanju, da kušaju glasovita mađarska vina. Čak i logo kolonije sadrži dva klasa žita u obliku ribe u čaši za vino, dodaje Rada Zalaj.

Suradnja između triju udruga u trima susjednim zemljama je dogovorena 2010. godine između likovnih umjetnika Subotice čiji je nositelj projekta Josip Horvat, Pečuha, u čije ime je nastupio Franjo Takač i nositeljice projekta Rade Zalaj iz Belog Manastira.

Tekst: Siniša Jurić
Fotografije: Nikola Tumbas

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima