Sajam torti, kolača i poljoprivrednih proizvoda u Monoštoru

Objavljeno: 05.11.2016. Pregleda: 60

sajam tori i kolacaVeć pet godina zaredom, otprilike u ovo doba godine Monoštor na jedan dan postaje „najslađe selo“. A kako bi i moglo biti drugačije kada se održava Sajam torti, kolača i poljoprivrednih proizvoda. Prigoda je to da vrijedne Monoštorke pokažu koliko su vične kuhači i mikseru, pa i ne čudi što je posjetiteljima teško bilo ocijeniti jesu li torte i kolači ljepši za vidjeti ili probati. Svojim neobični izgledom pažnju je privukla torta sa satom i starim gramofonom, djelo Ane Forgić iz Monoštora, koja odnedavno ima i registriranu radionicu za izradu torti i kolača.

„Htjela sam da bude nešto neobično, nešto što do sada nije prikazano na ovom sajmu. Za izradu su mi trebala dva dana, a sa sušenjem kora ukupno četiri“, kaže Ana i dodaje da je za ovaj posao potrebno strpljenje i ljubav.

Anica Darašić ipak je ostala vjerna starim sitnim kolačima, iz vremena kada torte još nisu ušle u modu.

„Bome, puno se to pravilo kod nas. Nije se išlo u dućan i kupovao materijal za kolače već se pravilo od onoga što je bilo u svakoj kući, od oraha, maka, masti, višanja, bundeve“, kaže baka Ana.

No, nisu se Monoštorci na Sajmu predstavili samo slasticama već i monoštorskim vinom, nadaleko poznatom začinskom paprikom, domaćim likerima i medom.

„Naši vinogradi su prema Somboru s desne strane. To je pjeskovit kraj, a pijesak je nanio Dunav. To je dobro tlo za uzgoj kvalitetnih sorti grožđa i proizvodnju kvalitetnog vina“, kaže Anita Đipanov Marjanović koja je ostala ne selu i odlučila sa sestrom otvoriti vinariju.

„Kada smo počinjali prije pet godina, ideja je bila da predstavimo ono što proizvode žene u Monoštoru. Nisu to samo kolači, već i začinska paprika, suhomesnati proizvodi, vina. Iz godine u godinu ova manifestacija raste i obogaćuje se ponudom“, kaže Zdenka Mitić, predsjednica UG Podunav, koje je uz MZ Bački Monoštor bilo organizator ovog sajma.

 

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima