Salašari u Gradini ostali bez Doma kulture

Objavljeno: 28.02.2020. Pregleda: 34

gradina bez doma kultureDom kulture u salašima Gradina godinama je bio u lošem i zapuštenom stanju, pa su se sami Gradinici posljednjih desetak godina pokušavali kod lokalnih vlasti u Somboru izboriti za obnovu doma. Sami su uradili i projekt za obnovu, ali bez obzira na upornost i različite stranke koje su odlučivale o tome, nisu uspjeli u namjeri da se u gradskom proračunu osiguraju sredstva za obnovu njihovog Doma. 

Nesporazum, ili...?

Dom je bio i tema razgovora predstavnika mještana Gradine s gradonačelnicom Sombora Dušankom Golubović. Rezultat tog posljednjeg razgovora su buldožeri i kamioni koji su za nekoliko dana porušili čak i temelje Doma. 
,,Naši predstavnici razgovarali su s gradonačelnicom o domu. Svjesni njegovog stanja i dimenzija koje prelaze današnje potrebe tražili smo da se napravi novi manji Dom ili da se obnovi škola koju bismo koristili kao Dom kulture. Nismo tražili previše, već samo da dobijemo nešto umjesto ovog Doma. Poslije toga jedina informacija koju smo mi imali, bila je prije dva mjeseca i tada smo doznali da se razmišlja o rušenju. A što se onda dogodilo? Iznanada su se pojavili buldožeri i srušili su nam Dom za nekoliko dana. Hoće li i kada biti novca za obnovu škole ili gradnju novog Doma, što smo mi tražili, ne zna se", kaže Josa Parčetić, jedan od uspješnih mladih poljoprivrednika koji u Gradini s četvero djece živi na obiteljskom gospodarstvu.
U lokalnoj samoupravi kažu da je Dom u Gradini srušen jer su sami mještani na sastanku s gradonačelnicom pokrenuli pitanje njegove sigurnosti. 
,,Nakon uvida na terenu zaključeno je da Dom kulture u Gradini nije siguran za uporabu i da predstavlja opasnost za građane. Grad je na osnovu toga donio odluku da se ovaj objekt sruši", kaže se u pisanom odgovoru Službe za protokol i informiranje Grada Sombora. 
Salašari u Gradini tvrde da nisu izričito tražili rušenje Doma, pogotovo ne prije gradnje novog ili adaptacije škole. Jedan od također uspješnih poljoprivrednika u Gradini Tomislav Vuković kaže da spomenuti sastanak nije ni održan u Mjesnoj zajednici, kako je navedeno u dopisu Službe za protokol i informiranje, već u prostorijama SNS-a, da nakon tog sastanka nisu obavještavani o daljim koracima, već su za rušenje Doma doznali kada su se, i to u dane vikenda, pojavili buldožeri i kamioni koji su za nekoliko dana porušili čak i temelje nekadašnjeg Doma kulture. 
,,Sve što se dešavalo izazvalo je nezadovoljstvo među nama. Požurilo se s rušenjem bez toga da smo dobili bilo kakvu informaciju o izgradnji novog Doma ili adaptaciji škole. Problem je i što mi više nemamo našeg predstavnika u Savjetu Mjesne zajednice, što nemamo nekoga tko bi zastupao interese salašara, a ne vladajuće stranke", kaže Vuković.

Traže da se obećanje ispuni

Nakon svega salašari su svjesni da srušeni Dom više ne mogu vratiti. Svjesni su i da je krajnje neizvjesno kada bi mogao biti izgrađen novi Dom ili adaptirana škola, pa sada žele da se prazan plac iskoristi za sadržaje koji će koristiti mještanima ovih salaša. Tim prije što su do njih stigle i neslužbene informacije da se raskrčeni prostor sprema za nešto drugo.
Do njih su već stigle glasine da je Dom srušen i prostor osiguran za nekog investitora, pa sada strahuju da je izgubljen ne samo srušeni Dom već i prostor na kome je bio izgrađen. 
,,Koliko ja znam, u proračunu Grada nema novca za odnovu škole ili izgradnju novog Doma niti je tako nešto planirano u ovoj godini. Dok se to ne riješi tražimo da se na prostoru nekadašnjeg Doma uredi igralište za našu djecu."
Da će mjesto gdje je  70 godina bio Dom kulture urediti obećavaju u lokalnoj vlasti u Somboru i dodaju da je plan obnova stare škole koja bi se ubuduće koristila kao Dom kulture. Kada će početi uređenje prostora i radovi na školi nije navedeno.
,,Ako se naše želje tako lako ispunjavaju, onda se nadam da neće biti problema da se ispuni naš zahtjev da se uredi igralište, napravi sportski teren i da se u prvobitno stanje dovede postojeći nogometni teren, koji su uništili strojevi i kamioni poduzeća koje je rušilo Dom. Tražimo i da se pristupi obnovi škole, što nam je i obećano", kaže Vuković. 

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima