Sedmo „Prelo sićanja“

Objavljeno: 06.03.2017. Pregleda: 49

prelo sicanja 1Sve je bilo kao nekada davno kada su naši preci održavali prela diljem ovih prostora, družili se i veselili noseći, što drugo nego svoju narodnu nošnju. Recimo stotinu godina kasnije, već dobro u 21. stoljeću, njihovi unuci(ke) i praunuci(ke) odjenuli su (dobrim dijelom) upravo njihova ruva i svečano u nedjelju, 26. veljače, u organizaciji HKC-a Bunjevačko kolo i Katoličkog društva Ivan Antunović iz Subotice upriličili sedmo po redu Prelo sićanja.

Jedan od nositelja organizacije ove zbilja nesvakidašnje manifestacije Ivan Piuković bio je vidno zadovoljan brojnošću sudionika koji su ispunili prostor velike dvorane HKC-a Bunjevačko kolo.

„Ne znam točnu brojku, ali sam siguran kako nas ove godine ima mnogo više nego na prijašnjim prelima sićanja. Jako sam sretan i zadovoljan što se svake godine povećava broj sudionika ove lijepe manifestacije koja zbilja doslovno njeguje i čuva tradiciju naših predaka, bezuvjetno inzistirajući na striktnom odijevanju u narodnu nošnju naših predaka. To je zapravo jedini uvjet za sudjelovanje, a svi koji su se ovoga puta odazvali zbilja su se lijepo družili i veselili, njegujući i čuvajući našu tradiciju, narodne nošnje i običaje na najljepši mogući način.“

Trenutak prošlosti

Prema unaprijed utvrđenom protokolu organizatora svi sudionici Prela sićanja koji su to željeli, isprva su se, odjeveni u svoje narodne nošnje, okupili oko spomenika Sv. Trojstvu u centru Subotice i načinili tzv. živu zajedničku fotografiju. Potom su se u povorci zaputili prema katedrali sv. Terezije, gdje je za sve sudionike služena sveta misa pod vodstvom vlč. Stjepana Beretića i vlč. Ivice Ivankovića Radaka, te se nakon bogosluženja svečana povorka zaputila prema HKC Bunjevačko kolo, gdje je organizirana središnja svečanost sedmog po reduprelo sicanja 2 Prela sićanja.

A kako je bilo, najbolje će vam predočiti jedan od najstarijih sudionika, 77-godišnji Stipan Vojnić Hajduk, koji je, zanimljivo, prvi puta sudjelovao na ovoj manifestaciji. „Osjećam se izuzetno dobro među svim sudionicima Prela sićanja i drago mi je što među mnoštvom mladih vidim i dosta starijih osoba odjevenih u narodnu nošnju. Ugođaj je zbilja jedinstven i lijepo je vidjeti kako se svi dobro zabavljaju“

Slične dojmove imala je i jedna od najmlađih, 22-godišnja Senka Horvat, koja je za ovu prigodu odjenula više od stotinu godina staru nošnju od lionske svile.

Prelo sićanja mi je jedno od najljepših i najbitnijih prela koja se održavaju u Subotici i svaki puta kada sam bila u prilici s velikom radošću sam sudjelovala. Odjenula sam jednu od najstarijih svila koje su sačuvane na ovim našim prostorima i s ponosom je nosim, čuvajući tradiciju i uspomenu na sve naše pretke, koji su se isto ovako nekada davno družili i veselili na svojim prelima“

I stvarno je bilo tako u nedjelju navečer u velikoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo, gdje su svi prisutni, uključujući i vašeg izvještača, bili odjeveni kao nekad, na lijep i zabavan način njegujući tradiciju i običaje naših predaka. Uz domaću rakiju i vino, ukusne fanke i glazbeni štimung ansambla Hajo i orkestra HKC-a Bunjevačko kolo, prošlost nije zaboravljena već je u najljepšem svjetlu ponovno zasvijetlila u modernoj današnjici.

Izvor: Hrvatska riječ (Dražen Prćić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima