Seminar o primjeni narodnih nošnji na amaterskoj folklornoj sceni

Objavljeno: 28.03.2017. Pregleda: 34

seminar o primjeni narodnih nosnjiU suradnji s Posudionicom i radionicom narodnih nošnji iz Zagreba, Kulturnog centra Travno Ansambla narodnih pesama i igara Kolo iz Beograda održan je prvi puta zajednički seminar za folkloraše, umjetničke rukovoditelje kulturno-umjetničkih društava, garderobere, koreografe i izrađivače narodnih nošnji. Seminar, koji je održan 25. ožujka u Futogu, se sastojao od teorijskog i praktičnog dijela a pažnja je ovoga puta bila posvećena narodnim nošnjama Bukovice, zapadne Slavonije, kosovskog pomoravlja i grada Prizrena.

Bile su prikazane i predstavljene originalne nošnje u posjedu ovih eminentnih ustanova te je bilo održano predavanje o pravilnom načinu pranja, glačanja, sitnih popravaka, održavanja, odlaganja i čuvanja scenskih kostima.

Seminar je pratilo četrdesetak sudionika, među kojima su bili i umjetnička rukovoditeljica folklornog odjela HKC-a Bunjevačko kolo Senkaseminar o primjeni narodnih nosnji 3 Horvat i Nada Sudarević koja je u udruzi Naša djeca zadužena za izradu i održavanje nošnji.

Teorijsku nastavu održao je etnolog Josip Forjan, magistra etnologije i kulturne antropologije Bojana Popović Poljaković, etnolog i dizajner tekstila, modelator odjeće i konzervator Ivan Terzić i glavna garderoberka Ansambla Kolo Jelena Bojović.

U praktičnom dijelu sudjelovali su Jelena Bojović te rekonstruktorica narodnih nošnji Jasminka Lugarec i preparator zbirke folklornih kostima Domagoj Ljubić iz Zagreba. Polaznici su imali priliku postavljati pitanja i dobiti praktične savjete o uređivanju i odijevanju narodnih nošnji namijenjenih folklornoj sceni.

Po završetku Seminara održan je koncert pjevačkih grupa KC-a Mladost iz Futoga, Sinovi atara iz Zagreba i KUD-a Đoka Pavlović iz Beograda.

Seminar je realiziran u okviru projekta Deset programa za deset godina Biserne grane.

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima