Siniša Tumbas Loketić, novi urednik Zvonika

Objavljeno: 15.11.2016. Pregleda: 61

sinisa tumbas loketicKatolički list Zvonik djeluje na području Subotičke biskupije preko 20 godina. Od osnutka se promijenilo nekoliko urednika, a 6. studenoga u prostorijama Subotičke biskupije izvršena je primopredaja dužnosti glavnog i odgovornog urednika – vlč. Dragan Muharem, urednik proteklih pet godina, predao je dužnost kolegi vlč. Siniši Tumbas Loketiću, također na pet godina. Novi urednik je za ovu dužnost izabran od strane hrvatskih svećenika Subotičke biskupije.

Vlč. Tumbas Loketić rodom je iz Subotice iz župe Isusovog Uskrsnuća, a bio je student Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu. Đakonski praktikum proveo je u Novom Sadu u župi Ime Marijino. Nakon svećeničkog ređenja svoju službu je nastavio u već spomenutoj župi, a sada je župnik u Selenči. Ondje je došao u lipnju ove godine.

Ljubav i vrijeme

Što za njega znači biti urednik Zvonika i koje novine planira uvesti u list, vlč. Tumbas Loketić kaže: „Urednik Zvonika prije svega znači imati puno ljubavi prema onome što radiš i što takva pozicija zahtijeva. Zbog toga sam i prihvatio mjesto glavnog urednika jer želim pored svojih župničkih obveza, posvetiti ljubavi i vremena našem Zvoniku. Ne samo da se od mene očekuje puno rada, nego i želim puno raditi za Zvonik, da i dalje bude, prije svega, sredstvo jačanja vjere kod naših vjernika i onih koji rado čitaju ovaj list. Promjene koje ću zajedno s Uredništvom donijeti trebaju prije svega osvježiti radoznalost vjernika i ojačati ljubav prema Zvoniku. Vjerujem da budućnost koja je preda mnom i mojim suradnicima u uredništvu, donosi mnogih lijepih i novih stvari u Zvonik. O tome ne bih sada detaljnije govorio jer je preda mnom najprije zadatak da imenujem članove glavnog Uredništva, odnosno ljude koji će zajedno sa mnom donositi odluke i svakodnevno raditi na svakom broju Zvonika.“ U povodu aktualizacije web stranice Zvonika, vlč. Tumbas Loketić ističe da je svjestan da je ovaj vid komunikacije i dijeljenja informacija veoma značajan te da će na tom pitanju poraditi vrlo brzo. Vlč. Tumbas Loketić nedavno je pokrenuo i web stranicu Svjetlo vjere sa skupinom vjernika koje je upoznao za vrijeme boravka u Novom Sadu. „Imao sam ideju da je ovim našim prostorima potrebna jedna takva web stranica te sam zajedno sa svojim prijateljem Nikolom, došao do ove ideje. Vrlo brzo tim oko ove ideje se širio. Tako danas za Svjetlo vjere piše prof. dr. med. Robert Semnic radiolog u Švedskoj, psiholog Maja Pavlov, vlč. Dragan Muharem, pejzažna arhitektica Jelena Pinter, student turizma Ivan Dodig, Nikola Knezi student medicine i moja malenkost.“

Od aktivnosti u župi u Selenči vlč. Tumbas Loketić ističe da uskoro započinje tečaj za bračne parove koje će imati psihologinja Maja Pavlov. Redovito, svakog četvrtka imaju organizirano klanjanje pred Presvetim. Također, tu je susret s ministrantima jednom tjedno, druženje s mladima, i polako se započinje sa župskim vjeronaukom.

Udijeljeno povjerenje

U osvrtu na proteklih pet godina, koliko je uređivao list, vlč. Muharem ističe dvije značajne obljetnice – 20 godina postojanja Zvonika te izlazak 250. broja. Kako kaže, to su prigode koje ukazuju na neprekinuti kontinuitet unatoč mnogobrojnim poteškoćama s kojima se susreću tiskani mediji, napose u manjinskim zajednicama. Osim ovoga, vlč. Muharem kaže da su započeli i s publiciranjem tekstova pojedinih autora, knjiški ih uobličavajući.

„Katolički mjesečnik Zvonik vidim kao jednu živu stvarnost koja ne smije postati statična već uvijek iznova pomlađivana i osvježavana. Mlađega kolegu, vlč. Sinišu, vidim kao potrebno osvježenje našem listu, jer svaki novi urednik uvijek donese nešto novoga, drugačijega, ali uvijek u dosljednoj vjernosti onome primarnome cilju – medijskim putem prenijeti Radosnu vijest čitateljima te ih informirati o događanjima u Crkvi i našoj zajednici. Drago mi je to što su svi dosadašnji urednici ostali živo aktivni u kreiranju lista, pa tako se i ja dajem na raspolaganje novom uredniku kao suradnik, nastojeći i dalje sudjelovati u misiji koja traje već 23 godine. Na posljednjem susretu zahvalio sam članovima uredništva te svim suradnicima, dopisnicima, podupirateljima i naravno čitateljima. Svakako da sam imao svojih nedostataka i nesavršenosti, znam da je trebalo i moglo biti bolje, ali Bogu sam ponizno zahvalan što mi je bila udijeljeno povjerenje naših svećenika i vjernika da služim našemu Zvoniku“, kaže vlč. Muharem te hvali i živu suradnju s tjednikom Hrvatska riječ.

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (J. Dulić Bako)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima