Sjećanje na Ivana Prćića Gospodara

Objavljeno: 15.10.2021. Pregleda: 42

ive prcicU sklopu projekta 52 tjedna etnologije u Tavankutu u mjesnoj Galeriji Prve kolonije naive u tehnici slame priređena je izložba povodom 120. godišnjice rođenja Ivana Prćića Gospodara (1901. – 1988.), tavankutskog učitelja i utemeljitelja HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta. Izložbu su skupa priredili mjesna osnovna škola i udruga koje obje nose ime Matije Gupca.

Postavka izložbe sadržavala je lutke uređene po uzoru na lik učitelja i đaka sa starih fotografija, školsku skamiju (klupu) i ploču s računaljkom. Izložene su i dvije Prćićeve zbirke pjesama Zrnca biserja i Zrnca biserja i sedefa iverja.
Prigodom otvorenja izložbe o životu i djelu Ivana Prćića Gospodara govorila je profesorica hrvatskog jezika i književnosti Morena Rendulić. Osim što je bio osnivač Društva, bio je voditelj dramske sekcije. Najviše je radio s djecom i programe za djecu (dramatiziranje bajki). Značajan je i kao jedan od suosnivača Likovne kolonije u Tavankutu.
Obilježavanju ove godišnjice nazočili su učenici, učitelji, ravnateljica škole kao i knjižničarka podružnice gradske knjižnice i drugi mještani i znatiželjnici.
Uvidom u značaj lika i djela Ivana Prćića Gospodara nadamo se da će obilježavanje obljetnica vezanih uz ovog velikana postati tradicijom, poručuju organizatori. 

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima