Slikari „CroArt“ iz Subotice gostovali u Vinkovcima i okolici

Objavljeno: 21.05.2013. Pregleda: 43

CroArt Vinkovci2013-1Skupina likovnih umjetnika okupljena oko Hrvatske likovne udruge „CroArt“ iz Subotice boravila je 3. i 4. svibnja 2013. godine u Vinkovcima, Mirkovcima i Nuštru. Razlog je bila likovna kolonija s ciljem pomoći Udruzi osoba s invaliditetom „Bubamara“ i Domu za psihički bolesne osobe u Nuštru.

Umjetnici iz Vojvodine darovali su ovim institucijama dvanaestak slika, nastalih u dva dana ove jedinstvene kolonije. Slijedi aukcijska prodaja ovih radova, a prikupljena sredstava bit će donirana spomenutoj instituciji i udruzi.

Predsjednik HLU „CroArt“ Josip Horvat pohvalio se da već godinama ima dobru suradnju s Vinkovcima i vinkovačkim gospodarstvenicima, a istaknuo je Zlatka Lamuta i Stjepana Jerinkića. Ova kolonija humanitarnog karaktera naišla je na oduševljenje slikara, pa su već dogovorili da se barem jedanput godišnje odazovu na poziv domaćina kako bi dali svoj prinos u humanitarne svrhe. Isto tako, pozvali su nadarene amatere „Bubamare“ i nuštarskog Doma na likovne kolonije u Subotici i Somboru.

CroArt Vinkovci2013-2Tomislav Velić, predsjednik „Bubamare“, izrazio je iznimno zadovoljstvo gestom vojvođanskih umjetnika, što vidi kao pouzdan znak da još uvijek ima ljudi dobre volje i širokog srca, voljnih pomoći i u ovim recesijskim vremenima. Osim toga, udruga okuplja i ljude od duha, jer kada Bog na jednom mjestu uzme, na drugome nadoknadi, pa su posljednja dva dana druženja s istinskim umjetnicima dobro došli njihovim amaterima da učvrste volju za učenjem i dali nadahnuće za daljnje bavljenje likovnom umjetnošću.

Nenad Lučanin, ravnatelj Doma za psihički bolesne osobe u Nuštru, ustanove koja udomljava 270 osoba iz cijele Hrvatske, oduševljen je suradnjom s umjetnicima iz Subotice, koji su, evo, prvi puta u njihovoj ustanovi, ali ne i posljednji, a ovo dvodnevno druženje i darovi ovih nadarenih slikara bit će poticaj za još bolju i plodniju suradnju. Ponosan je da će njihove slike krasiti prostore njihove ustanove. Znak je to da humanost ne poznaje granice.

I za kraj, jedna zanimljiva stvar. Domaćini su gostima priredili prigodni program, a korisnik Doma u Nuštru Josip Pleš pohvalio se da se rado sjeća Subotice, gdje je radio kao medicinski tehničar u Gerontološkom centru, u Domu za njegu, a stanovao je u Ulici Jovana Cvijića, pa kad god čuje Balaševića, ožive uspomene iz Subotice.

Tekst i fotografije: S. Žebić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima