Smotra dječjeg folklora Dužijanca

Objavljeno: 14.07.2014. Pregleda: 40

Djecja smotra Duzijanca2014-1Umjesto Dužijance malenih, 5. i 6. srpnja 2014. godine prvi je put u okviru ovogodišnje Dužijance održana Smotra dječjeg folklora, u organizaciji Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo. Ova dvodnevna manifestacija započela je u subotu posjetom salašu Bele Ivkovića u Maloj Bosni, gdje su djeca sudjelovala u etno radionici izrade predmeta od slame, a potom se družila kroz zabavne dječje igre. U večernjim satima na subotičkom gradskom trgu msgr. Stjepan Beretić predstavio je ovogodišnjeg malog bandaša Dominika Kujundžića i malu bandašicu Katarinu Ivanković Radak. Potom je uslijedio zanimljiv nastup mališana iz kulturno-umjetničkih društava, koji su svojim koreografijama razveselili sve prisutne.

Djecja smotra Duzijanca2014-3Dječja zahvala Bogu za žetvu održana je u nedjelju svečanom svetom misom u subotičkoj katedrali bazilici sv. Terezije Avilske. Misu je predvodio msgr. Stjepan Beretić, a koncelebrirao mu je msgr. dr. Andrija Anišić. Katedralni župnik msgr. Stjepan Beretić kroz propovijed je, obraćajući se najmlađima, usporedio žetvu s uspjehom u školi i učenjem s riječima da je i za jedno i drugo potreban rad, ali da se vide i plodovi tog rada – kod žetve jednom godišnje, a kod učenja svaki dan. Himnom sv. Ambrozija Tebe Boga hvalimo katedralni zbor Zlatni klasovi je uz pratnju vjernika pjesmom zahvalio Bogu na svim primljenim darovima. Nakon svete mise djeca su sudjelovala u procesiji s presvetim sakramentom oko katedrale, a potom je uslijedilo zajedničko fotografiranje i veliko kolo u parku.

Djecja smotra Duzijanca2014-2Mali bandaš i bandašica
Kao i svake godine, mali bandaš i bandašica su ovogodišnji prvopričesnici. Mala bandašica dolazi iz župe Uskrsnuća Isusova, a mali bandaš iz župe sv. Terezije Avilske. Otkrivaju nam kakav je osjećaj biti mali bandaš i bandašica: Kad mi je mama rekla da joj je vlč. Bela Stantić rekao da ću biti mala bandašica bila sam baš sretna. Volim se oblačiti u nošnju i uvijek idem na Dužijancu u nošnji. Najljepša mi je svila. U njoj sam bila u subotu navečer, a za nedjeljnu misu sam obukla šling, jer je svečaniji. Tremu skoro da nisam niti imala, baš je bilo dobro!, kaže nam vesela mala bandašica Katarina. Nisam ni ja imao tremu. Sve mi je prošlo jako brzo i lijepo. Bilo mi je najljepše u nedjelju, a najponosniji sam bio kada sam čitao na svetoj misi pred toliko ljudi. Da ću biti mali bandaš prvi mi je rekao moj župnik msgr. Stjepan Beretić i jako sam se obradovao tome, govori nam mali bandaš Dominik Kujundžić.

Djecja smotra Duzijanca2014-5

Pokraj domaćina – djece iz HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice, sudionici su bili i djeca iz Žednika – ogranak HKC-a Bunjevčako kolo, Omladinsko kulturno-umjetničko društvo Mladost iz Subotice, Umjetničko udruženje talenata Talentum iz Subotice, Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Matija Gubec iz Tavankuta, Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Vladimir Nazor iz Sombora, Hrvatsko- bunjevačko kulturno-umjetničko društvo Lemeš iz Svetozara Miletića i gosti iz Republike Mađarske – Umjetnička skupina Margareta i Kikirić iz Morahaloma.

Tekst i fotografije: Je. D.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima