Smotra hrvatskog filma u Beogradu

Objavljeno: 17.11.2023. Pregleda: 46

Smotra hrvatskog filma u Beogradu, koja se održava peti put, započela je u utorak, 7. studenoga, a do petka, 10. studenoga 2023. godine u Muzeju jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11) ponudit će publici selekciju novih hrvatskih filmova s fokusom na laureate ovogodišnjeg festivala u Puli.
Selektorica programa je redateljica Branka Bešević Gajić. Smotru hrvatskog filma organizira Zajednica Hrvata Beograda Tin Ujević, a uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Plavog filma iz Zagreba, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu, Jugoslovenske kinoteke i drugih institucija i suradnika.

Jačanje suradnje

Manifestaciju je otvorila opunomoćena ministrica Veleposlanstva RH u Beogradu Davorka Velecki Čičak ističući kako je na ovaj način moguće jačati profesionalnu umjetničku – filmsku suradnju Srbije i Hrvatske.
Upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke Marjan Vujović kazao je kako zahvaljujući ovoj smotri imamo uvid u suvremenu hrvatsku kinematografiju. Dodao je i da posljednjih godina skoro da nema filma koji nije koprodukcija Srbije i Hrvatske ili drugih zemalja u regiji. On je istaknuo kako se na taj način spaja zajednički kulturni prostor i da su uposleni mnogi filmski radnici te se nada da će se suradnja tog vida uspješno nastaviti ubuduće.
Pročitan je i govor umjetničkog direktora Smotre i predsjednika ZHB-a Tin Ujević Stipe Ercegovića u kome, među ostalim, kaže da je proteklih godina u Srbiji na međunarodnim filmskim festivalima i na redovitom kino repertoaru zapaženo prisustvo suvremenog hrvatskog filma. Po njegovim riječima, smotra hrvatskog filma u Srbiji pokrenuta je kako bi omogućila kontinuirano praćenje ostvarenja hrvatske kinematografije, kao kulturnu i profesionalnu suradnju pripadnika hrvatske manjine s matičnom kulturom, s kinematografijom Srbije i čitave regije.

Igrani, dokumentarni, animirani

Smotra je otvorena igranim filmom Najsretniji čovjek na svijetu u režiji Teone Strugar Mitevske (Zlatna arena za najbolju mušku ulogu Adnanu Omeroviću). Prikazan je i nagrađivani srpsko-hrvatski triptih omnibus Da li ste videli ovu ženu? tandema debitanata redatelja Dušana Zorića i Matije Gluščevića, laureat Zlatne arene za glavnu žensku ulogu (Ksenija Marinković) i kameru, te igrani dugometražni film Odluka Branke Bešević Gajić.
Dio programa bili su i kratki dokumentarni filmovi Antun Gustav Matoš: Josipu Jurju I. kralju naših svih ideala Mihaela Kelbasa i Ivane Kelbas i Ja sam dakle Bunjevac porijeklom, Srijemac rodom, a Zagrepčanin odgojem Mihaela Kelbasa, te Veće od traume dugometražno-dokumentarni film Vedrane Pribačić, prema scenariju Mirte Puhlovski. Prikazan je i animirani dugometražni film Cvrčak i mravica Luke Rukavine koji je osvojio Zlatnu arenu u Puli za najbolji scenarij.
U petak, 10. studenoga 2023. godine, posljednjeg dana manifestacije, na programu su još dva igrana dugometražna ostvarenja: Ilirycvum Simona Bogojevića Naratha (19 sati) i Tragovi Dubravke Turić (osvojio je Zlatnu arenu za montažu) koji počinje u 20,30 sati.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B .P.)


Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Mirkom Kopunovićem
  • Godišnji koncert folklornog odjela HKPD Matija Gubec iz Tavankuta
  • Dužijanca u Bajmaku
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima