Snimanje Smotre dječijih pjevača i zborova

Objavljeno: 15.09.2020. Pregleda: 33

zboroviOvogodišnja Smotra dječjih pjevača i zborova ostat će zapamćena kao »posebna«. S obzirom na svima poznatu situaciju i učestalo mijenjanje epidemioloških mjera, članovi Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevačkih pisama donijeli su odluku kako će ovogodišnja Smotra, XVI. po redu, biti održana online.  
Ove godine izostat će nastup u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici, no Smotra će biti premijerno prikazana 6. rujna 2020. godine s početkom u 19 sati na Televiziji K23, na Facebook profilu udruge, kao i na Youtube kanalu udruge, te će se moći pogledati diljem svijeta. 

Pozitivno iskustvo 

„Pored svih izvanrednih mjera, odlučili smo Smotru dječjih pjevača i zborova održati online, i time nastaviti njen kontinuitet. Djeca su se pripremala i jednostavno nismo mogli dozvoliti da dođemo u situaciju da Smotru ne možemo održati. Naši izvođači limitirani su osnovnom školom, i solisti koji su osmi razred, po našem pravilniku, više ne bi mogli nastupati na Smotri“, kaže dopredsjednik HGU Festival bunjevački pisama Vojislav Temunović. 
Pripreme za snimanje tekle su po uobičajenom redoslijedu. Nakon odabira skladbi i izvođača slijedilo je raspisivanje nota i uvježbavanje dječjeg tamburaškog orkestra, koji je uvježbala i njime ravnala prof. Mira Temunović. Slijedilo je studijsko snimanje svih skladbi u instrumentalnoj izvedbi, a nakon toga je svaki solist snimio audio snimku. Vizualno snimanje sa svim izvođačima urađeno je 25. kolovoza u dvorištu etno salaša Balažević u Tavankutu, te sada slijedi montiranje snimljenog materijala. 
„Za sve nas, a osobito za djecu, ovo je bilo jedno novo iskustvo. Drugačije od onoga što smo naviknuli, ali smo uvidjeli da ni ovo nije loše, mada kontakt s publikom nitko ne može nadomjestiti. Na mjere ne možemo utjecati, ali im se možemo, točnije moramo prilagoditi“, pojašnjava Temunović. 
Ono što se neće vidjeti na snimci, a što je posebno kod ove Smotre, jeste radost djece. Druženje, pripremanje, vježbanje, odlazak na probu, dotjerivanje za snimanje i jedno novo iskustvo svima. Sada su svi imali priliku vidjeti kako izgleda snimanje i ono što se obično ne vidi na malim ekranima. Ne samo tamburaši i solisti, nego su to iskusili i voditelji Smotre, koji su također djeca. Kako bi Smotra bila kompletna, nisu izostali ni darovi za svakog izvođača ponaosob. 
Po riječima Temunovića i Festival bunjevački pisama, koji se planira za kraj rujna, bit će u ovome duhu, no, o tome u nekom od narednih brojeva. 

Dojmovi sudionika 

“Ove godine sam prvi puta nastupala na Smotri. Sve je bilo drugačije, zapravo pomalo čudno, ali zanimljivo. Prvo smo snimali glas, a onda smo snimali sve i s kamerama. Zanimljivo mi je što ćemo se od doma moći gledati“, kaže Petra Ivković Ivandekić učenica 5. razreda OŠ Matko Vuković, Subotica.

„Ove godine sam nastupala drugi puta, pivala sam pismu Hajd‘ na rogalj momče. Počela sam pivat davno i to volim. Bilo je lijepo. Drugačije“, kaže Katarina Vukadinović učenica 2. razreda OŠ Ivan Milutinović, Subotica.

„Drugi puta sam na Smotri, a volim pjevati. Moj tata Martin me uči“, kaže Matej Vojnić Mijatov koji će sada krenuti u prvi razred OŠ Matija Gubec u Tavankutu. 

„Već sedam godina sviram u orkestru, a kao vokalna solistica nastupala sam posljednjih pet godina. Ove godine izabrala sam pjesmu Nane moja. Ovogodišnja Smotra je drugačija i opuštenija. Nismo imali tremu, jer smo znali da ako netko pogriješi, možemo stati i snimati ponovno. Zanimljivo je bilo i ovo iskustvo“, kaže Lucija Horvatski učenica 8. razreda OŠ Matko Vuković, Subotica. 

„U dječjem tamburaškom orkestru sviram šest godina, a prošle godine za Festival bunjevački pisama sam prvi puta svirao i u velikom festivalskom orkestru. Tako će biti i ove godine. Za ovogodišnju Smotru odabrao sam pjesmu Zvonka Bogdana Dunav teče niz panonske ravni. Što se tiče snimanja ovogodišnje Smotre, sve je bilo nekako lakše i bilo je zanimljivo, iako nam fali publika“, kaže Matija Ivković Ivandekić učenik 8, razreda OŠ Ivan Milutinović, Subotica. 

„Već osam godina sviram tamburu u Muzičkoj školi u Subotici, a godinama sam i član Dječjeg, te od nedavno i velikog tamburaškog orkestra HGU Festival bunjevački pisama. Ove godine sam kao solistica nastupala posljednji put na Smotri, a pjevala sam pjesmu Ne dam da mi moje gaze. Ova Smotra je definitivno drugačija. Morali smo se priviknuti na sva snimanja, ali ujedno smo se i družili, pa nam je bilo dobro. Sve je nekako duže trajalo nego prijašnjih godina, ali svakako je ovo bilo jedno pozitivno iskustvo“, kaže Iva Molnar, učenica 8. razreda OŠ Matko Vuković Subotica. 

Kako biste imali potpuni doživljaj ove Smotre, preporučamo da 6. rujna pogledate po čemu je ovogodišnja Smotra izvanredna.  

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V. )

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima