Stručni skup knjižničara u Lazarevcu - Predstavljen i Etno kamp Hrvatske čitaonice

Objavljeno: 02.10.2016. Pregleda: 30

strucni skup u lazarevcuU Lazarevcu je 20. i 21. rujna održan Međunarodni stručni skup za knjižničare na temu Do kreativnog djetinjstva: suradnja knjižnica, nevladinog sektora i privatne inicijative u poticanju kreativnosti kod djece i mladih koji je organiziran u okviru 28. Festivala humora. U dvodnevnom radu skupa je sudjelovalo oko osamdeset knjižničara iz Srbije, Hrvatske i Bugarske, među kojima je njih četrdesetak predstavilo primjere dobre prakse iz svojih sredina.

Narodne knjižnice mjesta su koja imaju tradiciju i snagu promicati čitanje kao umijeće i zadovoljstvo. Rezultati raznih programa koji se odvijaju u knjižnicama upućuju na zavidnu razinu aktivnosti knjižničara koji ne rade samo s čitateljima koji dolaze u knjižnicu već aktivno rade na uključivanju nečitatelja i nekorisnika na korištenje i uživanje u knjizi kroz različite programe kojima knjižnica izlazi u zajednicu.

Primjer dobre prakse

Među izlagačima na međunarodnom stručnom skupu bile su i knjižničarke Gradske knjižnice Subotica. Helena Omerović je predstavila suradnju Gradske knjižnice Subotica s Udrugom velikih obitelji Subotice Smile dok je Bernadica Ivanković govorila na temu Etno kamp, spoj tradicije i suvremenog u funkciji poticanja kreativnosti kod djece.

Ovaj odlično prihvaćen program za djecu održan je do sada devet puta. Već nekoliko godina okuplja oko stotinu polaznika i pedesetak volontera koji u njemu rade. Kompleksnost projekta, bogatstvo aktivnosti usmjerenih na upoznavanju djece sa svojom baštinom i prošlošću, duhovni segment kampa, suradnja knjižnice i nevladinog sektora te veliki broj sudionika zainteresirao je brojne knjižničare kojima se svidio ovaj način rada s djecom. Uz svoju prezentaciju Ivankovićeva je predstavila i spot, film koji je još bolje prikazao neke specifičnosti rada s djecom na hrvatskom jeziku.

Sudionice iz Hrvatske

Skupu su prisustvovale i knjižničarke iz Hrvatske. Kristina Čunović iz Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić iz Karlovaca je predstavila Nacionalnu kampanju Čitaj mi i druge djelotvorne knjižničarske programe u promicanju rane pismenosti i kulture čitanja u hrvatskim obiteljima. Sonja Šimić iz Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci govorila je o aktivnostima Dječje knjižnice kao centru okupljanja unutar lokalne zajednice.

Srebrno Gašino pero

Tijekom Festivala humora već tradicionalno dodjeljuje se i nagrada Srebrno Gašino pero za najsmješniju i najhumaniju knjigu objavljenu na srpskom jeziku između dvaju Festivala. Tročlani žiri sastavljen od knjižničara iz Srbije na čijem je čelu, kao predsjednica žirija, bila Bernadica Ivanković, viša diplomirana knjižničarka iz Subotice, donio je odluku da nagradu Srebrno Gašino pero dodijeli Jasminki Petrović za knjigu Ljeto kada sam naučila da letim. Inače, Srebrno Gašino pero dodjeljuje se od 1998. godine uz već postojeću nagradu Zlatno Gašino pero koja je utemeljena 1994., a prvi dobitnik ovog priznanja bio je Dragan Lukić. Roman Ljeto kada sam naučila da letim pruža pogled na posljedice previranja na našim prostorima prethodnih desetljeća iz perspektive jednog djeteta, pripadnika današnje generacije mladih. Istovremeno se bavi univerzalnim temama odrastanja, prijateljstva i obitelji. U proteklih godinu dana je doživio već dva izdanja. Jednako je dobro prihvaćen i u Srbiji i Hrvatskoj gdje se i odvija radnja. Prema obrazloženju stručnog povjerenstva razlog što je spomenutoj knjizi pripala nagrada je taj što Jasminka Petrović njome uvodi novi humanizam, promovira ljubav, praštanje, razumijevanje i toleranciju među mladima koji odrastajući pronalaze sebe u svijetu u kojem žive.

 

 

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima