Subotičani najbolji na X. festivalu vojvođanske tambure

Objavljeno: 05.04.2013. Pregleda: 46

tambureJubilarni deseti po redu Festival vojvođanske tambure, održan 20. ožujka 2013. godine u Subotici, okupio je učenike iz deset glazbenih škola u pokrajini u kojima se odvija nastava vezana uz ovaj nekada tradicijski, a danas u svijetu umjetničke glazbe sve priznatiji instrument. Festival vojvođanske tambure je natjecateljskog karaktera. Natjecanja su održana u više dobnih kategorija, a najviše prvih mjesta osvojili su učenici subotičke Muzičke škole.

U natjecanju osnovaca, Subotičani su bili najbolji u kategoriji I. razreda (Marko Kujundžić), II. razreda (Ivana Mačković), IV. razreda (Nenad Sanader), te u kategoriji V. razreda (Matija Temunović). Među osnovcima, u kategoriji III. razreda pobijedila je Tamara Gladić iz Muzičke škole „Petar Konjović“ iz Bečeja, dok je kategoriji VI. razreda najbolji bio Aleksandar Plankoš iz Muzičke škole u Kuli. Među natjecateljima u kategoriji srednjih škola prvo mjesto osvojila je Milica Lerić iz Muzičke škole u Subotici.

Održana su također i natjecanja komornih sastava i orkestara. U prvospomenutoj kategoriji stručno povjerenstvo najboljim je ocijenilo kvintet „Triola“ iz Muzičke škole Subotica (klasa prof. Milana Pridraškog), a u drugospomenutoj najbolji su bili: Dječji tamburaški orkestar Muzičke škole Subotica i Tamburaški orkestar srednje Muzičke škole Subotica pod ravnanjem prof. Mire Temunović.

Nastavnik tambure u Muzičkoj školi „Petar Konjović“ u Somboru Đuro Parčetić ocijenio je da je razina kvalitete tamburaške glazbe u Vojvodini unaprijeđena u odnosu na stanje od prije jednog desetljeća.

„Glede kvalitete evidentan je pomak nabolje, učenici pokazuju ozbiljan pristup te nema straha da će tambura kao instrument biti zaboravljena“, dodaje on.

Na Festivalu su sudjelovali učenici muzičkih iz Sombora, Pančeva, Rume, Srijemske Mitrovice, Ade, Bečeja, Kule, Vrbasa – podružnica Zmajevo, Kikinde i Subotice.

Tekst: D. B. P.

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima