„Subotička Danica“ za 2019. bogata sadržajem

Objavljeno: 18.12.2018. Pregleda: 30

suboticka danica za 2019 smanjenaTradicionalno, u prosincu svake godine iz tiska izlazi popularni narodno-crkveni kalendar Subotička Danica koji za 2019. godinu na 280 stranica čitateljima nudi bogat i raznolik sadržaj. Nakladnik kalendara je Katoličko društvo Ivan Antunović, a novi glavni i odgovorni urednik je Josip Štefković koji je imenovao i novo uredništvo: Stjepan Beretić, Katarina Čeliković, Larisa Skenderović, Vesna Huska i Marko Tucakov.

U više cjelina nakon redovitog kalendara, astronomskih podataka i informacija o Katoličkoj Crkvi, kalendar nudi bogat sadržaj u kojem će čitatelji naći za sebe zanimljivo štivo. U uvodnoj riječi glavni urednik s ponosom ističe: „S jednakim uzbuđenjem listamo novu Danicu, ali i stara izdanja koja se mogu naći u našim kućama, a odnedavno i na internetu digitalizirana (http://www.zkvh.org.rs/index.php/digi-periodika/3385-danica). Mijenjali su se urednici i suradnici, a Danica nastavlja istim stilom. Nije ona neovisna tiskovina. Vjera u Boga, vjernost Crkvi katoličkoj, obiteljske vrijednosti i nacionalna osviještenost ono su što ona propagira.“

I ova Danica otvara duhovni sadržaj riječima pape Franje u rubrici Papa govori Crkvi i svijetu koju je priredio mons. Andrija Anišić. U cjelini Duhovnost veći je broj autora koji pišu o više tema od kojih izdvajamo: Blažena Djevica Marija – zdravlje bolesnih (Zlatko Žuvela), dva omiljena nam marijanska svetišta – Bunarić (dr. Marinko Stantić) i Marija Bistrica (Željko Šipek), sv. Elizabeta od Presvetog Trojstva (o. Mato Miloš), oživljavanje čašćenja sv. Eugena u Futogu (Antun Kopilović), vjerski život Nenadićana (Alojzije Firanj), nova slovačka blaženica Anna Kolesárova (Kristina Ralbovski), papa Pavao VI. (Daniel Katačić) i druge. Na savršenost nas potiče sluga Božji otac Gerard Tomo Stantić. Danica je i čuvarica tradicije, narodnoga blaga o kojem piše đakon Luka Poljak.

Malu Danicu uredila je Katarina Čeliković, a stranice za mlade Larisa Skenderović. Na obiteljskim stranicama, pod uredništvom Vesne Huska, svoje životno svjedočanstvo iznosi brojna i vjerski angažirana obitelj Katice i Pavla Ivankovića.

Kultura sada već tradicionalno bibliografski i analitički prikazuje knjišku produkciju, a sadržaj Danice protkan je i pjesničkim ostvarajima zavičajnih autora, kao i štivom za trenutke odmora.

Subotička Danica podsjeća čitatelje na značajne povijesne događaje, među kojima valja izdvojiti tekstove o subotičkom župniku Pavlu Matiji Sučiću Pačirskom i području Subotičke biskupije od Mohačkog poraza do 1923 godine iz pera Stjepana Beretića, a đakon Dražen Skenderović piše tekstove o Katoličkoj Crkvi u Bačkoj od Drugoga svjetskog rata do danas te o isusovcima u Novom Sadu.

U cjelini Da ih ne zaboravimo Marko Tucakov podsjeća na p. Adama Periškića o stotoj obljetnici njegova rođenja i na legendarnog grkokatoličkog teologa dr. Romana Myza. Jednako tako Danica daje pozornost i onima koji radosno svjedoče obljetnice svojega služenja u duhovnom zvanju – redovničke i svećeničke obljetnice, a njih nije mali broj! Subotička biskupija može zahvalno predstaviti svoje novozaređene mladomisnike i đakone. No, ove je godine u Danici zabilježeno i osam pokojnika – svećenika, redovnika i redovnica.

Kronikom značajnijih događaja u životu mjesne Crkve završava Danica koja je prvi puta tiskana za 1884. godinu, prije 135 godina, i koja i dalje ima svoje mjesto u narodu. Nova je Danica, novi urednik i uredništvo, a u njemu su i novi autori, među njima i mladi autori. Stoga, Danica i dalje budi nadu!

Kalendar se može kupiti po cijeni od 400 dinara u svim crkvama Subotičke biskupije.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima