„Subotička Danica” za 2020. godinu obiluje sadržajem

Objavljeno: 05.02.2020. Pregleda: 36

subotica danicaKrajem prosinca protekle godine objavljen je novi broj Subotičke Danice, obiteljskog godišnjaka koncipiranog u formi kalendara popularnih u našem narodu i u našim krajevima, čiji je urednik, župnik u Baču i dekan Bačkog dekanata preč. Josip Štefković. 

Objavljeni članci su podijeljeni u 15 poglavlja. U prvom, u kojem se posvješćuju riječi Svetoga Oca, mons. dr. Andrija Anišić obradio je glavne izvatke ovogodišnje Poruke za Svjetski misijski dan pape Franje. U poglavlju Duhovnost o. Mato Miloš piše o sv. Elizabeti od Presvetog Trojstva, karmelićanki, dok se vlč. Daniel Katačić nadovezuje još jednom karmelskom temom u članku Definicija molitve kod sv. Terezije Avilske. Meditativnim tekstovima čitateljima se obratila Nataša Firanj, a Iva Zelić pisala je o proštenju na Šištaku. Još jedan karmelićanin, o. Zlatko Žuvela, objavio je biblijsku meditaciju Sudac jedincati. Na ovu se rubriku nadovezala srodna o duhovnoj ostavštini o. Gerarda Tome Stantića, u kojem je objavljen članak o. M. Miloša Paziti na Isusa. U rubrici Narodno blago objavljen je originalni prijepis Adventskih misli Ivana Evetovića, prvi puta objavljen u Danici prije 130 godina. U rubrici u kojoj se objavljuje kratka proza, svoje šaljive, ali i lucidne a opet poučne priče priložili su Josip Dumendžić Meštar, Lajčo Perušić i Alojzije Firanj. U rubrici Kultura Davor Bašić Palković žanrovsko-tematski raščlanio je sve što su Hrvati u Srbiji objavili od listopada 2018. do istog mjeseca 2019. godine. 
Zasebni dijelovi godišnjaka su Mala Danica koju je, u obliku svojevrsne tematske cjeline za djecu uredila Katarina Čeliković, te Mladi Subotičke biskupije čija je urednica Larisa Skenderović. U rubrici Obitelj predstavljena je brojna obitelj Marine i Ivana Piukovića. Vesna Huska piše i o životu obitelji u ritmu liturgijske godine, a Vesna Gatara o osnivanju udruge koja kani artikulirati do sada postojeće pro-life inicijative i aktivnosti u našem podneblju na sustavniji način. Memoriranje uspomene na dva Lemešana, Gaju Alagu i Mirka Vidakovića, učinjeno je u rubrici Da ih ne zaboravimo. Tu je i sjećanje na svećenika podrijetlom iz Berega Josipa Radičeva o 70. obljetnici njegove zatvorske kazne.
U Povijesnom kutku vlč. Dražen Skenderović objavio je tekst Pučka pobožnost kroz štovanje svetaca kod bačkih Bunjevaca, a mons. Stjepan Beretić pisao je o svećeniku Paji Kujundžiću u prigodi objavljivanja knjge dr. Matije Evetovića o njegovom životu i radu. Rezimirano je i Sedam stoljeća Berega povodom nedavno proslavljene visoke obljetnice ovoga uporišta Hrvata Šokaca, a  Josip Dumendžić Meštar pisao je i o Novoprikupljenim crticama iz povijesti Bođana. Rubrika Obljetnice donosi članke o obljetnicama utemeljenja Družbe sestara Naše Gospe i Družbe kćeri Milosrđa. Godina 2019. bila je u Subotičkoj biskupiji rekordna po broju zaređenih crkvenih službenika, te Danica predstavlja devetoricu novih bačkih svećenika i dvojicu đakona. Tu su, osim svećeničkog i redovničkog jubileja, i sjećanja na trojicu preminulih svećenika i jednu redovnicu. Na koncu, urednik predstavlja kroniku najvažnijih događanja u mjesnoj Crkvi u protekloj godini. 
Svako poglavlje je obogaćeno pjesmama ukupno dvadesetoro ovdašnjih pjesnika. Neki od njih skriveni su talenti koje ljubitelji poezije tek trebaju otkriti, dok su drugi etablirani na pjesničkoj sceni vojvođanskih Hrvata. Subotička Danica za 2020. godinu može se nabaviti u župnim uredima i pri redovničkim zajednicama Subotičke biskupije, ili kod nakladnika, Katoličkog društva Ivan Antunović iz Subotice.

Izvor: Hrvatska riječ (M. Tucakov)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima