Subotička prela i maskenbali

Objavljeno: 06.03.2012. Pregleda: 39

Predkorizmeno vrijeme u hrvatskoj zajednici u Vojvodini obilježeno je brojnim pokladnim priredbama. Pokladni balovi, maškare, „tute", prela održani su diljem Vojvodine. U subotičkom kraju je, uz Veliko prelo „Bunjevačkog kola", Prelo Pučke kasine i Gupčev bal o kojima smo pisali, održano je još nekoliko prela - Kersko prelo, Prelo obitelji župe, Prelo mladeži DSHV-a, Prelo u Đurđinu, Prelo sićanja, Deb'o četvrtak... Ni djeca nisu ostala uskraćena za priredbu namijenjenu upravo njima - u Subotici su se na „Hrckovom maskenbalu" okupila naša djeca iz cijele Vojvodine.

kersko prelo 2012-2Kersko prelo - Veselje uz reviju i predstavu

Više od dvije stotine gostiju, među kojima je bilo i tridesetak djece, okupilo se 11. veljače na tradicionalnom, osmom po redu Kerskom prelu, održanom u sportskoj dvorani OŠ „Ivan Milutinović", a tijekom večeri uz prigodnu predstavu, modnu reviju i tombolu, zabavljali su ih ansambl „Hajo" te mladi tamburaški sastav „Derani". Nazočne je na početku večeri pozdravio župnik mons. Andrija Anišić, izrazivši zadovoljstvo da se ove godine okupilo još više gostiju nego prošle. S njegovim se mislima pozdravljajući u ime Organizacijskoga odbora, složio i Lazar Cvijin. Pjesmu „Kolo igra, tamburica svira" otpjevala je uz pratnju tamburaša Marija Jaramazović, a poslije toga Ladislav Huska otpjevao je pjesmu posvećenu crkvi sv. Roka, s kojom je prije nekoliko godina nastupio na Festivalu bunjevački pisama. Međutim, po riječima većine sudionika, najljepši dio večeri, ali i najveće iznenađenje, bila je modna revija koju je priredila Marija Jaramazović. Revija koju je nazvala „Bačka-Paris-Bačka" prikazala je jedinstvenu kolekciju razvijenu spajanjem elemenata tradicijske kulture i elemenata iz svijeta mode

kersko prelo 2012-3Zahvaljujući trudu župljanke i pjesnikinje Đule Milodanović- Kujundžić koja je i prethodnih godina pisala tekstove za priredbe koje se osim za Kersko prelo u ovoj župi prikazuju i za Materice, ljubitelji prela imali su prigodu pogledati njenu kratku predstavu „Prosidba", u kojoj su glumili članovi župne zajednice. Tijekom večeri pročitano je nekoliko preljskih pjesama, među kojima i prvonagrađena na ovogodišnjem Velikom prelu pod naslovom „U noći prela", a čija je autorica s. Blaženka Rudić. Iz Splita gdje je trenutačno na dužnosti, dirljivu preljsku pjesmu o slozi u napredovanju hrvatske zajednice i očuvanju bunjevačkoga subetničkog identiteta poslala je župljanka ove župe, s. M. Jasna Crnković, a u toj joj se nakani svojom pjesmom napisanom za ovu prigodu pridružila i Đula Milodanović.

Zahvaljujući brojnim darovateljima i prijateljima Kerskoga prela, održana je i bogata tombola. Program su vodile Vedrana Cvijin i Melita Bašić.

prelo zupe uskrsnuca 2012-1Prelo obitelji Župe Uskrsnuće Isusovo

Obitelji župe Uskrsnuće Isusovo ove su se godine okupili jedanaesti put na svom župskom prelu. Prelo je održano 11. veljače, u sportskoj dvorani Osnovne škole „Matko Vuković", jer je Caritas, gdje se inače održavalo prelo, zbog hladnih dana postao prihvatilište za beskućnike. Ovo prelo okuplja obitelji čija su djeca većinom upisana u hrvatske odjele. Prelo daje poruku o važnosti obitelji u današnjem društvu, ali ima i ulogu jačanja nacionalnog identiteta. U kratkom programu nastupila su djeca recitirajući, pjevajući i glumeći, a cijelu večer obitelji je zabavljao mladi tamburaški sastav „Bekrije".

prelo zupe uskrsnuca 2012-2U svom je govoru Nevenka Tumbas, jedna od organizatorica prela, roditeljima među ostalim poručila: „Oni koji su već dugi niz godina tu na prelu, znaju kako svake godine na kraju kažem da je ovo obiteljsko prelo prvenstveno radi naše djece, da oni zavole svoje običaje, svoj narod. I kao i svih ovih godina prije, reći ću: upišite svoju djecu u odjele na hrvatskom jeziku. Znam da je naša župa baš ta koja ima najviše đaka u hrvatskim odjelima, da naša župa čini većinu u hrvatskim odjelima u Osnovnoj školi 'Matko Vuković', da su naše obitelji uistinu svjesne i ponosne na svoje podrijetlo, ali vas moram moliti da sve to što osjećate - svjedočite svojim bližnjima, rođacima i prijateljima. Dragi roditelji, odgajajte i usmjeravajte svoju djecu u dva pravca: da se školuju, završe studij, te da budu aktivni vjernici naše katoličke crkvene zajednice."

prelo mladezi dshv 2012-1Prelo mladeži DSHV-a

Ideja koju su pokrenuli mladi DSHV-a polako prelazi i u tradiciju. Ove godine, 17. veljače u dvorani KTC-a, održano je peto, jubilarno Prelo mladeži Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Zanimanje za prelo iz godine u godinu raste - ove je godine bilo gotovo 800 mladih, a došli su iz svih krajeva Vojvodine u kojima DSHV ima organiziranu mladež. Prelo su uveličali i gosti iz susjednih zemalja. Glavni sponzor petog Prela mladeži DSHV-a bio je, kao i prošle godine, Grad Zagreb. Osim mladih, ovoj manifestaciji nazočni su bili članovi stranke, predstavnici Grada Zagreba, Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, predstavnici mladeži drugih stranaka i svećenici.

prelo mladezi dshv 2012-2Izaslanik zlatnog sponzora Prela mladeži, pročelnik Ureda za financije Grada Zagreba Slavko Kojić, ističe kako uvijek postoji želja za potporom ovdašnje zajednice, pa tako i mladeži. Predsjednik stranke Petar Kuntić rekao je kako se nada da će se od tolikog broja mladih, koliko je bilo na samom prelu, iznjedriti novi dužnosnici, kako u samoj stranci, tako i u Nacionalnom vijeću. Predsjednik mladeži DSHV-a Siniša Skenderović otvorio je peto Prelo mladeži Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i među ostalim rekao: „Ovim skupom zapravo gradimo zajedništvo i razumijevanje među mladim Hrvatima. Prelo predstavlja poveznicu među svima koji na ovim prostorima žele očuvati hrvatski identitet".

prelo mladezi dshv 2012-3Ovogodišnji program bio je veoma bogat, a otvorili su ga glazbenici mladog tamburaškog sastava „Klasovi", koji su se predstavili spletom hrvatskih pjesama. Nakon njih zasvirao je tamburaški sastav „Bekrije". Ono što je program činilo drugačijim od prošlogodišnjih, to su modne revije dviju naših modnih kreatorica - Sandre Benčik sa svojom malom revijom šlingeraja i Marije Jaramazović sa svojim kreacijama inspiriranim bunjevačkom otunčicom. Goste je sa svojim odabirom pjesama zabavio i najljepši tamburaški sastav, mlade cure iz sastava „Corona". Plesalo se i igralo, bilo je lako i veselo uz dobro poznati tamburaški sastav „Ravnica".

prelo sicanja 2012-1„Prelo sićanja" na stara dobra vremena

Jedno od „modno" najzanimljivijih pokladnih okupljanja među bunjevačkim Hrvatima, svakako je lani pokrenuto „Prelo sićanja". Ovo prelo, na kojem je jedini uvjet za sudjelovanje da osoba bude odjevena u bunjevačku nošnju, održano je i ove godine, 19. veljače, u velikoj dvorani Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo" u Subotici. Posjetitelja je bilo preko stotinu, svih uzrasta, a uz one najsvečanije mogle su se vidjeti i običnije nošnje, također prigodne za ovakvu vrstu „sentimentalnog" putovanja u povijest. Premijerno je prikazano i nekoliko nošnji koje su sašivene u proteklih nekoliko mjeseci.

prelo sicanja 2012-2Jedan od organizatora Ivan Piuković kaže kako je cilj ovoga okupljanja podsjetiti se „starih dobrih vremena". „ I ovoga puta vratili smo se nakratko u prošla vremena, zabavljajući se na način kako su to činili naši preci. Također, nastojali smo vratiti narodne igre među ljude, da to ne bude samo u okvirima KUD-ova, oživjeti ih za buduća pokoljenja", dodaje Ivan Piuković.

Na početku večeri nazočne je pozdravio predsjednik HKC-a „Bunjevačko kolo" Ivan Stipić. Prelo je trajalo nekoliko sati, a goste su zabavljali tamburaški sastavi „Hajo" i „Ravnica". I za kraj, organizatori najavljuju kako će praksa priređivanja „Prela sićanja" biti nastavljena i idućih godina.

Deb'o četvrtak i fanci u DSHV-u

debo cetvrtak 2012-1Tradicionalni Deb'o četvrtak u Domu DSHV-a u Subotici, dvanaesti po redu, organiziran je 16. veljače, i okupio je brojne članove, simpatizere i prijatelje najveće stranke vojvođanskih Hrvata. Prema običajima ovdašnjeg hrvatskog življa, posljednjeg četvrtka pred početak korizme trebalo bi jesti devet puta i popuniti stas, što prema starovremenskim mjerilima odražava znak dobrog zdravlja. U duhu „pojačane ishrane" domaćini ove lijepe tradicijske manifestacije i ove su godine pripremili oko dvije tisuće ukusnih, domaćih fanaka za brojne goste, pa je svatko po volji mogao uživati u ukusnoj, izvornoj deliciji našeg podneblja. Uz bogat izbor napitaka i dobru zabavnu glazbu, koja je u pozadini davala tihi štimung ugodnom ozračju, Deb'o četvrtak je još jednom uspio u potpunosti ispuniti svoju svrhu i tradicijsku namjenu.

debo cetvrtak 20122„Nastavljamo tradiciju organiziranja Debelog četvrtka u prostorijama središnjeg ureda naše stranke i ovoga puta smo ugostili više stotina naših članova, simpatizera i prijatelja, da bismo se družili i obilježavajući ovaj običaj bačkih bunjevačkih Hrvata podigli naše odnose i suradnju na još veću razinu. Naravno, ne mogu se uspoređivati nekadašnja vremena iz kojih je poteklo održavanje Debelog četvrtka s ovim današnjim u kojima živimo, no fanci se i dalje peku u mnogim obiteljima, pa ovaj običaj, skupa s ostalima našeg podneblja nastojimo očuvati i njegovati", rekao je predsjednik DSHV-a Petar Kuntić, koji je sve goste dočekao na ulazu u sjedište stranke.

Generalna konzulica RH u Subotici Ljerka Alajbeg i subotički gradonačelnik Saša Vučinić prigodnim govorima su pozdravili sve nazočne, istaknuvši značaj njegovanja ovog običaja u duhu očuvanja identiteta Hrvata-Bunjevaca na ovim prostorima. Deb'o četvrtak upriličen je i u Vajskoj i Sonti u organizaciji tamošnjih mjesnih odbora DSHV-a.

hrckov maskenbal 2012-1Održan IX. Hrckov maskenbal

I pored loših vremenskih uvjeta, 17. veljače, u organizaciji NIU „Hrvatska riječ" održan je tradicionalni Hrckov maskenbal, deveti po redu, u nazočnosti oko 250 djece koja su pokazala svoju kreativnost i originalnost, maskirajući se u razne likove (stvarne i izmišljene), životinje, a bilo je i biljki, poput primjerice pečurke. Na tradicionalnom događaju, održanom u Velikoj dvorani HKC „Bunjevačko kolo", sudjelovali su vrtićanci, te djeca koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku ili slušaju predmet „Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture", i to iz Subotice, Tavankuta, Ljutova, Male Bosne, Đurđina, Plavne, Vajske, Bačkog Monoštora, Sombora i Svetozara Miletića.

hrckov maskenbal 2012-2Maskenbalu su, osim mališana, učiteljica, odgojiteljica i po kojeg roditelja, prisustvovali generalna konzulica Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Ljerka Alajbeg, konzulica-savjetnica Vesna Njikoš Pečkaj, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov i članica Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća zadužena za obrazovanje Anđela Horvat, koji su se i obratili djeci s nekoliko riječi, a ispred domaćina, nazočna je bila odgovorna urednica tjednika „Hrvatska riječ" Jasminka Dulić.

Nakon programa, u okviru kojeg su nastupili članovi Tamburaškog sastava „Klasovi", te dječica iz vrtića „Marija Petković", uslijedio je svečani defile maskirane djece preko bine.

vucenje panja mala bosna 2012Budući da već nekoliko godina unatrag „Hrckov maskenbal" nije natjecateljskog karaktera, svim njegovim sudionicima na koncu su podijeljeni darovi od organizatora - NIU „Hrvatska riječ", kao uspomena na ovaj događaj.

Vučenje panja

U Maloj Bosni je 21. veljače, trećeg dana poklada, upriličen stari pokladni običaj - vučenje panja.

Priredila Ljiljana Dulić Mészáros po tekstovima
Željke Zelić, Antonije Sudarević,
Davora Bašića Palkovića i Ivane Petrekanić Sič
Fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima