Subotički „Biseri“ najbolji na „Tamburica festu 2013.“

Objavljeno: 09.07.2013. Pregleda: 36

TO-Biseri-iz-SuboticePobjednik VI. svjetskog festivala „Tamburica fest“, koji je održan na Petrovaradinskoj tvrđavi 28. i 29. lipnja 2013. godine je Tamburaški orkestar „Biseri“ iz Subotice. Za najboljeg vokalnog solistu izabran je pjevač „Tuzlanskih tamburaša“, dok je najbolji begešar član pobjedničkog orkestra „Biseri“ iz Subotice, Ante Crnković. Najbolji primaš i basprimaš su članovi orkestara iz Hrvatske, „Ringišpil“ i „Pleter“.

 

Nagradu publike osvojio je orkestar „Ringišpil“ iz Hrvatske, a žiri sastavljen od medija je za najbolje na Festivalu izabrao „Staro vino“ iz Crne Gore, dok je najbolju novu pjesmu izveo orkestar „Mjesečina“ iz Sombora. Specijalna nagrada za njegovanje tradicije pripala je orkestru „Tamburaši iz Baje“ iz Mađarske, a nagradu za najbolji umjetnički izraz dobili su „Mladi tamburaši sa Vrbasa“ iz Banja Luke. Prema mišljenju žirija najbolju interpretaciju imao je tamburaški orkestar „Belo Romlje“ iz Novog Sada.

 

Na „Tamburica festu“ sudjelovalo je ukupno 11 tamburaških orkestara iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Mađarske, Rumunjske i naše zemlje koju su predstavljala 3 ansambla: „Mjesečina“ iz Sombora, „Belo Romlje“ iz Novog Sada i „Biseri“ iz Subotice.

Ansambl „Biseri“ ove se godine prvi puta predstavio na ovome festivalu, iako već postoje 15 godina. Na „Tamburica festu“ su nastupili s tradicionalnim tamburaškim spletom „Ej zora zori“, „Anica ovce čuvala“ i „Titiškino kolo“, kao i s njihovom novom autorskom pjesmom „Nije mi noć“, za koju je tekst i glazbu napisao Josip Francišković, dok aranžman potpisuje Ante Crnković. Također, izveli su i skladbu „Hora de concert“ u kojoj je solist bio primaš Zoran Šipoš. Nagrađeni orkestar čine Zoran Šipoš, Joso Šipoš, Nikola Perčić, Josip Francišković, Darko Bajić i Ante Crnković.

Pobjednike je proglasio stručni žiri festivala, koji su činili prof. Franjo Batorek (HR), prof. mr. Zoran Mulić i Ferenc Kovač (SRB), dr Mark Fory (USA) i Miro Marinković (RS BiH). Festival je održan pod pokroviteljstvom AP Vojvodine i grada Novog Sada.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima