Suradnja Hrvatskog kulturnog društva „Vladimir Nazor“ iz Stanišića i Kulturno-umjetničkog središta Grada Sinja

Objavljeno: 29.08.2017. Pregleda: 33

HKD Vladimir Nazor u Sinju sl.2Predstavnici Hrvatskog kulturnog društva Vladimir Nazor iz Stanišića već drugu godinu ostvaruju suradnju i razmjenu programa s Kulturno-umjetničkim središtem Sinj. Ove godine su predstavnici HKD-a boravili u Sinju sa svojim programima a dogovorene su i zajedničke aktivnosti u povodu 303. Sinjske alke.

Prijem u Upravi Grada Sinja

Gradonačelnica Sinja Kristina Križanac, sa zamjenicima Denisom Glavanom i Zlatkom Ugrinom, primila je 4. kolovoza predstavnike Hrvatskog kulturnog društva Vladimir Nazor iz Stanišića i Kulturno-umjetničkog središta Grada Sinja. Prijem je upriličen u uredu gradonačelnice, a tema razgovora je bila buduća kulturna i gospodarska suradnja između ovih kulturnih društava. Gradonačelnica Križanac je izjavila da daje punu podršku ovoj suradnji i predložila da se projekti u Sinju realiziraju mimo Alke radi bolje vidljivosti i da suradnja ne bude samo kulturna već i gospodarska. Njena ideja o zajedničkoj promotivnoj akciji pčelarskih društava u povodu 303. Sinjske alke je odmah prihvaćena. Gradonačelnica je s predstavnicima izmijenila prigodne darove.

Retrospektivna izložba

U Galeriji Galiotović u Sinju, u sklopu programa „Vlak bez voznog reda“ 4. kolovoza otvorena je izložba „Retrospektiva djela nastalih na 8 likovnih kolonija Ivan Gundić Ćiso – Dalmata“ u Stanišiću.

Izložbu je u ime Grada Sinja, koji je uz Splitsko-dalmatinsku županiju pokrovitelj ovog programa, otvorio predsjednik Gradskog vijeća Sinja Joško Kontić.

Prije njega, v. d. ravnatelja Kulturno-umjetničkog središta Grada Sinja Vitomir Perić u uvodu je govorio o suradnji između KUS-a i HKD Vladimir Nazor iz Stanišića, te o akademskom slikaru Ivanu Gundiću HKD Vladimir Nazor u Sinju sl.1Ćisi – Dalmati, po kome kolonija i nosi ime. Na izložbi je prezentirano 13 slika amaterskih slikara iz Vojvodine rađenih tehnikama ulje na platnu i pastel.

U drugom dijelu programa goste je svojom rerom uveselila skupina reraša KUD-a Glavice, koji su također gostovali u Stanišiću na manifestaciji Ikavica.

Predavanje „Ekonomika pčelarstva u Bačkoj“

U Galeriji Sikirica u Sinju 5. kolovoza organizirano je predavanje na temu „Ekonomika pčelarstva u Bačkoj“, koje je vodio Savo Tadić, profesionalni pčelar i pročelnik pčelarske sekcije Hrvatskog kulturnog društva Vladimir Nazor iz Stanišića. Savo Tadić, koji pčelari dvadesetak godina i vlasnik je pčelinjaka s preko 500 košnica, je u zanimljivom predavanju okupljenim kolegama pčelarima iz Cetinske krajine nesebično prenio iskustva i specifičnosti pčelarenja u sjevernoj Bačkoj. Nakon predavanja diskutiralo se i dogovaralo o budućoj suradnji pčelara iz Stanišića i Sinja. Predstavnici pčelarske organizacije Splitsko-dalmatinske županije će omogućiti pčelarima iz HKD-a Vladimir Nazor boravak na najvećoj izložbi pčelarstva u Dalmaciji Dalmatini, koja se održava početkom studenog.

Izvor: Hrvatska riječ (I. Karan)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima