Suradnja opernih glezbenika iz Srbije i Hrvatske

Objavljeno: 08.06.2021. Pregleda: 38

glazbenici sr i hrKulturna stanica Svilara u Novom Sadu bila je 21. svibnja 2021. godine mjesto izvođenja komične Mozartove opere Così fan tutte (Tako sve čine). Glazbenici iz dvije države, iz osječkog ansambla Opera Pannonica i beogradske udruge ArtNet, priredili su za vrlo mali broj slušatelja i gledatelja (ostala je tajna zašto) izniman doživljaj. On je u komornom ozračju dao počast velikom glazbenom geniju. 

Radnja ove opere prati dva mlada para, Fiordiligi i Guglielma te Dorabellu i Ferranda, koji, potaknuti zgubidanom i šaljivdžijom don Alfonsom, te služavkom Despinom jedno s drugim zamjenjuju svoje partnere, padajući u zamke iskušenja granica ljubavi, prethodno obećane drugome. Opera, komponirana prije 230 godina, svojim raskošnim i kitnjastim libretom s jedne strane daje gledatelju i slušatelju uvid u sasvim druge dimenzije scenskih doživljaja od onih na koje je navikao, a istovremeno je tema vrlo bliska vječnim raskrižjima naših života. 
Mozartovo djelo izvele su izvanredne solistice Nataša Jovović (Fiordiligi), Nevena Milošević (Dorabella), Sara Ristić (Despina), te solisti Stevan Karanac (Ferrando), Berislav Jerković (Guglielmo) i Milan Obrenović (don Alfonso), uz klavirsku pratnju Vladimira Šćepanovića. 
Na koncu, nije nevažno zamijetiti kako je unutrašnjost Kulturne stanice Svilara, odavno etablirane za kvalitetne nastupe regionalne umjetničke scene, svojim iznimno bogatim programima (koji jačaju gotovo isto kao i nade da se oslobađamo pandemije) sasvim suprotna od svoje vanjštine. Neuređenost novosadske Podbare jednaka je i u građevinsko-urbanističkom i u komunalnom smislu, te tako u (opravdano) zatvorenom dijelu Ulice Đorđa Rajkovića posjetitelji zatiču scenu smetlišta na desetak metara od ulaza u ovaj prestižni prostor.

Izvor: Hrvatska riječ (M. T.)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima