Suradnja tamburaša iz Subotice i Požege okrunjena još jednim zajedničkim koncertom

Objavljeno: 03.06.2016. Pregleda: 33

KoncertHGU proljetni2016 1Već sedmu godinu uobičajilo se u Hrvatskoj glazbenoj udruzi Festival bunjevački pisama prirediti proljetni koncert Dječjeg i Velikog tamburaškog orkestra Udruge za subotičku publiku. Tako je 29. svibnja 2016. godine održan koncert u velikoj vijećnici Gradske kuće, na kojem je osim domaćina, u uzvratnom posjetu, kao glavni gost, nastupio Tamburaški orkestar Glazbene škole iz Požege u Hrvatskoj.

KoncertHGU proljetni2016 3Najmlađi, njih 35 članova Dječjeg orkestra Hrvatske glazbene udruge, koji su svojim programom i otvorili ovo koncertno druženje, odsvirali su nekoliko skladbi s kojima je ovaj ansambl nastupao u Adi na XIII. Festivalu vojvođanske tambure, gdje je osvojio prvu nagradu i ponio titulu laureata u natjecanju dječjih orkestara. Solistica na flauti je bila Lucija Vukov, a dirigentica Mira Temunović.

Nastupio je i Veliki tamburaški orkestar ove subotičke udruge. Mala noćna muzika bila je njihov način da se pridruže obilježavanju 260. obljetnice rođenja W. A. Mozarta. Kako se ove godine obilježava još jedna velika obljetnica, vezana za vojvođanske Hrvate – 125 godina od rođenja velikana tamburaške glazbe Pere Tumbasa Haje, orkestar je u tom kontekstu izveo njegov Edit valcer.

KoncertHGU proljetni2016 2Glavni nositelj koncertne večeri bio je simpatični školski tamburaški orkestar Glazbene škole Požega koji vodi i kojim je dirigirao magistar glazbe Dominik Škrabal. Njihov se repertoar sastojao iz djela klasične glazbe priređenih za tamburaški orkestar i poznatih tradicijskih pjesama i kola iz Slavonije, obrađenih na umjetnički način. Sigurni u svoje sviračke vještine ili/i vokalne sposobnosti, mladalački polet su na publiku prenijeli solisti Dominik Milošević, Luka Juriša, Marko Kučinić, Patrik Piškorjanac, Adrian Ružić i Martin Durbek. Koncert je završio zajedničkom izvedbom subotičkog i požeškog orkestra Velikog subotičkog kola Pere Tumbas Haje i pjesmom Sve dok Dunav protiče Veljka Valentina Škorvage.

Suradnja HGU Festival bunjevački pisama i Glazbene škole u Požegi traje već nekoliko godina, a ravnatelj škole u Požegi Veljko Valentin Škorvaga kaže da ga suradnja raduje, jer je njezin rezultat i Tambura instrumental festival u okviru kojega se održava i međunarodno natjecanje tamburaša – solista i komornih sastava. Četvrti po redu taj festival, bit će održan dogodine u travnju u Subotici. „Razmišljali smo o tome da ovu suradnju proširimo i na druge gradove, kako Vojvodine tako i Slavonije, pa onda i na države, Srbiju i Hrvatsku. Time bi se stvarali preduvjeti da ovi vrsni svirači, od kojih su neki i izvrsni, imaju šansu pokazati se široj publici. Mislimo da je to jako dobra ideja za budućnost, jer očito nas tambure vežu, napose ovaj panonski dio i jedne i druge države. Zato smatramo da je to jedna dobra poveznica i dobar ulog za budućnost“, kaže Škorvaga.

Koncert u Tavankutu
Orkestar iz Požege je dan ranije, 28. svibnja, nastupio u Tavankutu, na ljetnom pozornici Etno salaša Balažević. Oni su tamo bili gosti mjesnog HKPD Matija Gubec, a s njima su na koncertu nastupili i tamburaši tavankutske udruge.

Od ove godine i umjetnički ravnatelj festivala Zlatne žice Slavonije Veljko Valentin Škorvaga kaže da postoji želja uspostaviti suradnju i između tog i Festivala bunjevački pisama. „Zlatne žice Slavonije su najjači festival takve vrste u svijetu, a želimo pomoći i Subotici, jer je to rasadnik tamburaša, da im festival napreduje, napose u medijskom smislu. Nastojat ćemo pomoći da u medijskom prostoru taj festival ima veću šansu, jer se kroz to popularizira puno lijepih stvari koje široka publika često nema gdje ni upoznati“, kaže on.

KoncertHGU proljetni2016 4Ovaj proljetni koncert nastavak je suradnje HGU s Glazbenom školom iz Požege. Prigodom otvorenja trećeg Tambura instrumental festivala u Požegi krajem travnja, Veliki festivalski tamburaški orkestar HGU je održao cjelovečernji koncert, a u natjecateljskom dijelu su sudjelovali solisti Udruge i komorni orkestar koji je u svojoj kategoriji, između 17 glazbenih škola i kulturnih udruga iz Srbije i Hrvatske, osvojio prvu nagradu.

Ovaj koncert u Subotici podržali su Grad Subotica, Hrvatsko nacionalno vijeće i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Izvor: Hrvatska riječ (N. Skenderović)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima