Susret bivših bandaša i bandašica

Objavljeno: 22.07.2016. Pregleda: 43

Susret bandasa bandasica2016 2 mTridesetak bivših bandaša i bandašica odazvalo se sastanku na poziv Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca koji je održan 15. srpnja 2016. godine, u vjeronaučnoj dvorani župe svetog Roka u Subotici. Smisao tog susreta, kako je na početku rekao predsjednik Udruge mons. dr. Andrija Anišić, je da oni koji su imali čast biti katedralni bandaši i bandašice, sada pomognu da Dužijanca, koja je prvenstveno zahvala Bogu i pohvala čovjeku, svima bude na veću korist i radost. Naime, od prije tri godine od kada je organizaciju žetvenih svečanosti preuzela Udruga bunjevačkih Hrvata, Dužijanca nije samo niz manifestacija od blagoslova žita do bunarićkog proštenja, već nastoji živjeti i trajati čitavu godinu. Zbog toga je potrebno puno onih koji su, prema svojim mogućnostima, sposobnostima i željama, spremni dati svoj doprinos.

Susret bandasa bandasica2016 3 mAnketu o tome u kojem dijelu Dužijance bi se mogli i željeli uključiti i na koji način, ispunili su svi prisutni, a direktor Udruge Marinko Piuković je pobliže pojasnio kakav angažman zahtijeva određena manifestacija te u kojim sferama je Udruzi potrebna pomoć. Jedna od najzahtjevnijih manifestacija je Takmičenje risara koja traži puno rada i ljudi. S obzirom na to da je svake godine sve manje risara koji se natječu, Udruga planira od naredne godine organizirano učiti djecu kositi i raditi ris pod nadzorom Stipana Kujundžića.

Osim velikih manifestacija, tu su i neke manje koje su sada uključene u program. Jedna od njih je Pucanje bičevima. Ona je puno skromnijeg sadržaja, ali može dati više rezultata ako se uključi više ljudi. Tu je potom aranžiranje izloga u duhu Dužijance, što također omogućuje angažiranje većeg broja ljudi, bilo kao organizatora ili sudionika. Iako su svaki bandaš i bandašica okupili svoje prijatelje koji su im pomagali u pletenju vijenaca i kićenju karuca, onaj tko se već dugo godina stara da se sačuvaju starovinske sorte žita i tko zna kako se pletu vijenci je Grgo Piuković koji bi rado svoje znanje prenio na još nekoga.

Pomoć organizatorima Dužijance je svakako potrebna u organiziranju tribina, izložbi; potrebna je pomoć u katedrali i u povorci da se sve odvija kako treba. Također, i u organiziranju protokola uzvanika Dužijance, suradnje s kulturno-umjetničkim društvima, u traženju sponzora, a osobito u jednoj od najpotrebnijih oblasti, marketingu. Za odnose s javnošću, što je važan segment koji utječe na posjećenost manifestacija, mogla bi biti zadužena posebna osoba, glasnogovornik Udruge. Potrebne su također osobe koje bi radile na održavanju web stranice, te novinari koji bi uređivali i izdavali reviju Dužijanca.

One koje tako nešto interesira mogli bi sudjelovati u ostvarenju projekta Risarski salaš, baviti se administrativnim poslovima, pisanjem projekata, pravnom djelatnošću, osmišljavanjem i organiziranjem turističke ponude, animiranjem pojedinaca i još mnogim drugim djelatnostima.

Susret bandasa bandasica2016 1 m

Prvi znak dobre volje za suradnju na organiziranju ovogodišnje, 106. Dužijance, bivši bandaši i bandašice bi mogli iskazati tako da se obuku u nošnju, što bi trebala postati praksa i narednih godina. UBH Dužijanca je prošle godine od zaklade Adris iz Hrvatske dobila 19 tisuća eura za razvijanje projekta pod nazivom Muzej Dužijance identiteta bunjevačkih Hrvata. Dio tih sredstava je upotrijebljen za obnovu starih strojeva u žetvi, a naredni projekt koji je već započeo je risarski salaš na Đurđinu. Bunjevačka obitelj koja bi tamo stanovala uzgajala bi sve one biljne i životinjske vrste koje su se nekad uzgajale na salašima.

Jedan od bivših bandaša Miroslav Kujundžić podržao je ovakvu inicijativu, zaključivši da su oni koji su imali čast biti bandaši i bandašice stalno pozvani davati svoj doprinos onome u čemu im se svojevremeno iskazala čast, te na taj način biti odgovorni svojoj zajednici i svojoj vjeri. Za hrvatsku zajednicu je Dužijanca manifestacija od posebnog značaja, a prije nekoliko godina ona je postala od posebnog značaja i za grad Suboticu koja stoji iza Dužijance koju Udruga organizira. Samim tim se za organiziranje ove manifestacije mogu očekivati i neka sredstva.

Izvor: Hrvatska riječ (Nela Skenderović)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima