Susret hrvatskih kulturnih udruga u općini Bač: Od „tapkanja u mjestu“ do pogleda u budućnost

Objavljeno: 04.01.2012. Pregleda: 37

Predstavnici hrvatskih kulturnih udruga koje djeluju u općini Bač održali su 2. prosinca 2011. godine, radni sastanak u Plavni, na kojemu su analizirali zajedničke aktivnosti ostvarene u prvoj godini od potpisivanja povelje o trajnoj suradnji. Osim izvješća o dosadašnjem radu i tekućim pitanjima, na dnevnom je redu bilo i imenovanje novog predsjedatelja, budući da je koordinatorici radnih sastanaka i suradnje među udrugama Kati Pelajić istekao mandat.

Na skupu su bili nazočni predsjednici HKUPD-a „Dukat" Vajska-Bođani, HKUPD-a „Mostonga" Bač, HKUPD-a „Matoš" Plavna i HKPU „Zora" Vajska, te tajnik HNV-a Željko Pakledinac. UG „Tragovi Šokaca" iz Bača nitko nije predstavljao.

Izvješće o zajedničkim aktivnostima u prethodnoj godini podnijela je Kata Pelajić. Ona je podsjetila da je na inicijativu „Matoša", točno prije godinu dana, održan prvi susret predsjednika pet hrvatskih kulturnih udruga u općini Bač i da se tom prigodom razgovaralo o strategiji djelovanja i potrebi tijesne suradnje između udruga.

Tada su u raspravi, među ostalim, dominirale dvije teme: uvođenje izučavanja hrvatskoga jezika s elementima nacionalne kulture u tri osnovne škole i pitanje daljnjeg rada emisije na hrvatskom jeziku na Radio Bačkoj. Na prvom sastanku svi su predsjednici udruga potpisali povelju o trajnoj suradnji, radi poticanja jedinstvenih oblika djelovanja u cilju međusobnog uvažavanja i zajedničkog očuvanja tradicijske kulture i običaja Hrvata, te povijesti, obrazovanja i kulturne baštine na ovom prostoru.

U detaljnom izvješću navedeno je 13 zajedničkih aktivnosti, od kojih su neke od osobitog značaja kao, primjerice, susret predsjednika svih hrvatskih udruga s predsjednikom općine Bač i predstavnicima hrvatskih institucija u Srbiji, predstavljanje NIU „Hrvatska riječ", sastanci na kojima se odlučivalo o produljenju emisije na hrvatskom s novim i boljim konceptom, predstavljanje zbornika „Identitet bačkih Hrvata", organiziranje kazališne predstave „»Atentatori" T. Zajeca u izvedbi dramskog odjela HKUPD-a „Stanislav Preprek" iz Novog Sada, te predstavljanje monografije „Tragovi Šokaca od Gradovrha do Bača 1688.-2008.". Ovome treba dodati i zajedničke aktivnosti u svezi s popisom stanovništva koje su u ovim mjestima uspješno provedene. Nakon otvorene i iscrpne rasprave izvješće je pozitivno ocijenjeno i jednoglasno prihvaćeno.

Tajnik HNV-a Željko Pakledinac naglasio je učinkovitost posjeta čelnika hrvatske zajednice ovoj općini, što je urodilo pozitivnim pomacima glede produljenja emisije „Zvuci Bačke ravnice" na dva sata, uvođenja nastave hrvatskoga jezika s elementima nacionalne kulture u školama u Plavni i Vajskoj, a za očekivati je da se to provede i u školi u Baču. On je istaknuo potrebu i mogućnost da se u Baču osnuje Hrvatski kulturni centar, što bi poboljšalo položaj Hrvata u ovome kraju, a kada su u pitanju zajedničke aktivnosti i manifestacije, potrebno je da se sve udruge odazivaju, a ne da svojom pasivnošću i ravnodušnošću ostavljaju svoje članove po strani. Također je pohvalio angažiranje pojedinih udruga pri popisu stanovništva.

Pakledinac je izrazio i zahvalnost dosadašnjoj koordinatorici na dobro vođenom poslu, u kome je, pokraj određenih poteškoća, bilo i uspjeha.

Predsjednica HKUPD-a „Mostonga" Dara Filipović pozvala je sve udruge na zajednički rad i bolju suradnju. Pri tome je istaknula da je potrebno još više međusobnog povjerenja među pripadnicima udruga kako bi se što više povezivale i djelovale u prijateljskom ozračju, jer će samo tako rezultati biti bolji. Ukazala je na potrebu da se prekinu govori o zaslugama u prošlosti, a da se udruge u svom djelovanju okrenu budućnosti.

Pavle Pejčić, predsjednik HKUPD-a „Dukat" Vajska-Bođani govorio je o problemima s kojima se susreće u vođenju emisije na hrvatskom jeziku i o potrebi da mu se više pomaže u realizaciji programa, jer je u pitanju zahtjevan i složen proces, a uredništvo često ima i tehničkih poteškoća. Naveo je da HKUPD „Dukat", čiji je on predsjednik, priprema i neka iznenađenja, pogotovu iduće godine, kada ova udruga proslavlja jubilarnu desetu obljetnicu postojanja.

Upravo iz ovih razloga Pejčić je jednoglasno odabran za koordinatora suradnje među udrugama u sljedećoj godini, a svi su sudionici sastanka izrazili želju za ostvarivanjem boljih odnosa i suradnje među udrugama, te međusobnim pomaganjem i razvijanjem inicijativa i kreativnosti.

Ovome treba dodati da svaka udruga mora osigurati dostupnost informacija o svome radu komunikacijom i priopćenjima. To je osnova međusobnog uvažavanja i unapređenja zajedničkog cilja - očuvanja kulture Hrvata na ovom prostoru.

Tekst i fotografija: Zvonimir Pelajić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima