Susret pučkih pjesnika „Lira naiva“ u Srijemskoj Mitrovici

Objavljeno: 12.09.2014. Pregleda: 33

Lira naiva2014-1-mSrijemska Mitrovica bila je 23. kolovoza 2014. godine, domaćin dvanaestog po redu susreta pučkih pjesnika pod nazivom „Lira naiva“, kada se na veliko zadovoljstvo organizatora okupio veliki broj pjesnika iz Podunavlja, Beograda, Bačke, Subotice, Republike Hrvatske i Srijema. Organizatori susreta su Hrvatska čitaonica i Katoličko društvo za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović“ iz Subotice, a domaćin je ovoga puta bio Hrvatski kulturni centar „Srijem – Hrvatski dom“. Tijekom književne večeri predstavljena je knjiga izabranih stihova „Cidi se život – Lira naiva 2014.“, a gošća susreta bila je Željka Zelić, pjesnikinja iz Subotice, dok je pjesme za zbirku izabrao Stjepan Blažetin, književnik i ravnatelj Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj iz Pečuha.

Lira naiva2014-2-mOva godina je specifična jer se susret pučkih pjesnika po drugi puta održava u Srijemu poslije Golubinaca, koji su bili domaćinima prije nekoliko godina. Kako su istaknuli organizatori susreta, prvobitni cilj bio je okupiti pjesnike koji pišu na svom materinjem jeziku – one koji pišu na standardnom hrvatskom književnom jeziku, bunjevačkom i šokačkom govoru: „Željeli smo im dati prostor da mogu pokazati što misle, iskazati svoju liru putem pjesama. Uspjeli smo, jer podsjetimo, u Subotici smo krenuli 2004. godine s petnaestak pjesnika, a danas je već 60 ljudi okupljenih oko ovog projekta, time zaista možemo biti više nego zadovoljni. Obišli smo gotovo sva vojvođanska mjesta i nadam se da ćemo već iduće godine biti u Zemunu, u želji i u nadi da Hrvate u Vojvodini, pa i u Srbiji, podupremo u iskazivanju svog nacionalnog identiteta. Cilj nam je okupiti ljude da čuvaju svoj jezik, nacionalni identitet“, istaknula je Katarina Čeliković.

Susret je i ovog puta imao svoj standardni program. Poslije upoznavanja pjesnika i druženja u Hrvatskom domu, pjesnici su imali priliku upoznati grad i znamenitosti Srijemske Mitrovice. Svim sudionicima uručena je knjiga „Cidi se život“, zbirka koju je ove godine pripremio Stjepan Blažetin, a koja je i predstavljena tijekom književne večeri.

Lira naiva2014-3-mNa veliko zadovoljstvo organizatora, ovoga puta okupio se veliki broj pjesnika, od najmlađih do najstarijih: „Lira naiva je zapravo naziv za pjesnike i pjesnikinje, koji su počeli stvarati još u prošlom stoljeću prije pedesetak godina. Drago mi je što u ovim redovima stasaju mladi pjesnici koji su tek počeli pisati, ali i ima i onih koji imaju blizu 80, pa i više godina. Poručujem svima da što više čitaju, jer mislim da su pjesnici danas jedan od posljednjih bedema obrane kulture, a ovog puta čak i obrane nacionalnog identiteta“, kazala je Katarina Čeliković.

A gošća književne večeri bila je pjesnikinja iz Subotice Željka Zelić, čija je prva zbirka ljubavne poezije „Intimna kronika srca“ izdana prošle godine u nakladi NIU „Hrvatska riječ“ iz Subotice. O tome na koji način nastaju njene pjesme i gdje pronalazi inspiraciju Želić kaže: „Moja zbirka je nastajala oko tri godine i radi se o zbirci ljubavnih pjesama, koje su po mom mišljenju esencija poezije, jer čovjek u prvom redu mora prenositi svoje emocije, onda je iskren i može biti blizak čitateljima i to je ono čime se vodim u svome pisanju. Inspiracije ima svugdje i u prvom redu je pronalazim u samoj sebi. Prvi puta sudjelujem u 'Liri naivi', a u Srijemu sam sada drugi put i imam vrlo pozitivne dojmove u prvom redu o ljudima, koji su vrlo srdačni.“

Iz Sonte je došla mlada pjesnikinja Maja Andrašić, koja je izjavila: „Pišem stihove od četvrtog razreda osnovne škole – uglavnom ljubavnu poeziju. Inspiraciju za svoje pjesme pronalazim u svemu – prirodi, ljudima i u bilo kom drugom motivu. Nije mi prvi put da sudjelujem na 'Liri naivi' i drago mi je što ponovno imam priliku družiti se s dragim ljudima, pjesnicima, sada.“

Dojmovi sudionika
Slavko Žebić, Osijek: „Uvijek rado dolazim u Srijem, Srijemsku Mitrovicu i moj rodni Gibarac. Pišem pjesme još od gimnazijskih dana, kada je to bilo samo za moju dušu. Kada sam se preselio u Hrvatsku objavio sam nekoliko svojih pjesama u listu Udruženja književnika iz Zagreba, trenutačno radim na knjizi 'Gibarac od A do Ž', a podatke za tu knjigu sam prikupljao upravo u arhivima iz Srijemske Mitrovice. Na 'Liri naivi' sudjelujem već deveti put i smatram da je ovo jako lijep način okupljanja i druženja onih koji se bave poezijom i lijepom riječju.“
Mila Španović, Srijemska Mitrovica: „Ovaj skup je tradicionalan i još 2002. godine sam sudjelovala u njegovom osnivanju zajedno s Katarinom Čeliković i ekipom pjesnika. Pohvalno je što se održava od grada do grada, svugdje gdje žive Hrvati koji pišu hrvatskim jezikom. Inspiracija je svugdje oko nas. Ja pišem o zavičajnim temama, ljubavnu poeziju, socijalnu... Ovi susreti su jako važni, posebice od 2002., kada je počelo s konzumiranjem prava Hrvata kao nacionalne manjine u Vojvodini, ali i zbog toga što mi pjesnici nismo svi u prilici objavljivati svoje zbirke.“

Lira naiva2014-naslDomaćini ovogodišnjeg susreta iz HKC-a „Srijem - Hrvatski dom“ istaknuli su da im je bilo zadovoljstvo što su bili u prilici ugostiti pjesnike: „Drago nam je da se ponovno u Srijemskoj Mitrovici mogu okupiti Hrvati iz cijele Srbije – Subotice, Sombora, Zemuna, Beograda i iz Republike Hrvatske. Važno je da se družimo, razmjenjujemo mišljenja, a i međusobno se povezujemo“, istaknuo je je Krunoslav Đaković, predsjednik HKC-a „Srijem – Hrvatski dom“ iz Srijemske Mitrovice.

A u prelijepim stihovima toga su dana u Hrvatskom domu u Srijemskoj Mitrovici, pokraj mnogobrojnih ljubitelja pisane riječi, uživali i konzul Republike Hrvatske u Subotici Dragan Đurić i predsjednik IO HNV-a Darko Sarić Lukendić.

Tekst: Suzana Darabašić
Fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima