Susret s književnikom Ratkom Bjelčićem

Objavljeno: 05.11.2016. Pregleda: 35

susret s knjizevnikom 1On se zove zapravo Tugomir Ratimir Bjelčić, ali svi ga zovu Ratko. Preziva se kao mali bijelac – Bjelčić. Rekao nam je kako je to lagano za upamtiti. Tako smo ga i mi upoznali kad nas je došao posjetiti u petak, 28. listopada. Ratko Bjelčić je poznati hrvatski pisac za djecu, a u našu školu (mi smo vam učenici nižih hrvatskih odjela u OŠ Matko Vuković) su ga dovele Bernadica i Nevena iz Gradske knjižnice. Silno smo se obradovali kad smo doznali da će nam doći jedan književnik iz Hrvatske. Budimo precizniji, on živi u Sisku.

Čim je stigao u našu školu s nestrpljenjem smo ga čekali u učionici. Naravno da smo ga dočekali s pjesmom i uz tamburicu naše učiteljice Ane. Otpjevali smo uz prigodne pokrete pjesmu Mi gradimo prijateljstvo. To je bio naš način da mu kažemo da želimo biti prijatelji, te je on to odmah i prihvatio. Ubrzo se razvio razgovor među nama. Malo je on nama govorio, a malo mi njemu. Nismo mu ostali dužni. Počastili smo ga po kojim vicem, recitacijom, ali i mnoštvom pitanja. Sad je bila prava zgoda da sve pitamo što nikada nismo imali koga. Konačno,susret s knjizevnikom 2 on je PRAVI spisatelj, on mora imati PRAVE odgovore za sve!

Jeste li znali da je Ratko Bjelčić do sada napisao 35 knjiga?! Jedan je od najplodnijih pisaca kratkih priča kod nas, s više od stotinu objavljenih naslova. Pojedine su mu priče prevedene na češki, talijanski, slovenski i srpski jezik te izdane u najtiražnijim listovima za djecu. Znate li da su njegove priče tiskane u Smibu, Modroj Lasti... Piše gotovo sve književne forme: drame, dramatizacije, igrokaze, igrokazne priče, foto-stripove, kolumne, novele, pripovijetke, radioigre, romane... Kada li samo sve to stigne, ja ni domaću zadaću ne stignem do kraja uraditi.

Na kraju susreta skupa smo pokušali i napisati jednu pjesmicu na školskoj ploči. Naučio nas je što je rima i kako se ona slaže.

Bilo je ovo ugodno popodne i druženje s književnikom Ratkom Bjelčićem.

 

Izvor: Hrvatska riječ (B. I.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima