Susret učenika s hrvatskom književnicom Silvijom Šesto

Objavljeno: 29.12.2013. Pregleda: 34

Silvija SestoSU2013-1Suboticu je 28. i 29. studenoga 2013. godine posjetila poznata književnica Silvija Šesto iz Zagreba. Došavši na poziv Gradske knjižnice iz Subotice susrela se s djecom koja nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku u Subotici i okolici.

Prvoga dana svojega boravka u Bačkoj, književnica je posjetila okolna sela - Malu Bosnu, susrevši se s učenicima OŠ „Ivan Milutinović“, te Tavankut, gdje je razgovarala s djecom iz škole domaćina „Matija Gubec“, i „Vladimir Nazor“ iz Đurđina.

Sljedećeg dana, 29. studenoga, susret je održan u čitaonici Gradske knjižnice u Subotici na kojem su sudjelovali učenici osnovnih škola „Matko Vuković“ i „Ivan Milutinović“, dok se u večernjim satima družila s učenicima domaćinima iz Gimnazije „Svetozar Marković“ te učenicima Politehničke škole u Subotici.

Silvija SestoSU2013-2Atmosfera je na ovim susretima bila izvrsna, što je bilo i za očekivati. Svatko tko je pročitao makar i mali dio Silvijinog stvaralaštva poželjet će još čitati, a posebice je i upoznati. Napisala je oko 3.000 reklama, radila je na radiju, televiziji, u kazalištu, novinama. Piše pjesme, poeziju, prozu, romane. Dobitnica je brojnih nagrada, među kojima su najvažnije nagrada „Ivana Brlić – Mažuranić“ za djelo „Debela“ i nagrada „Grigor Vitez“ za „Tinuninu“. Predsjednica je Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, pa je ovom prigodom predstavila i Klub prvih pisaca.

Silvija SestoSU2013-3Tijekom svojega boravka u Subotici, Silvija Šesto posjetila je i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata gdje je s ravnateljem Tomislavom Žigmanovim i menadžericom kulturnih aktivnosti Katarinom Čeliković razgovarala o mogućnostima suradnje u sljedećem razdoblju.

U obveznoj lektiri zastupljena je s čak pet naslova što je popriličan broj. Tu spadaju njena djela: „Debela“, „Vanda“, „Tko je ubio pašteticu?“ te „Bum Tomica 1“ i „Bum Tomica 2“.

Kupnju knjiga Silvije Šesto za knjižicu te susrete djece koja nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku poduprli su Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Grad Subotica i NIU „Hrvatska riječ“.

Tekst i fotografije: B. I.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima