Sv. Josip – blagdan hrvatske zajednice u Srbiji

Objavljeno: 25.03.2010. Pregleda: 55

U subotičkoj župi Sv. Roka, 19. ožujka svečano je proslavljen blagdan sv. Josipa. Za ovaj blagdan vjernici te župe i vjernici grada pripremali su se devetnicom koja se u toj župi održava dugi niz godina, tako da je crkva Sv. Roka postala i svojevrsno svetište s milosnim likom sv. Josipa, zaštitnika hrvatskoga naroda.

Okvirna tema ovogodišnjih propovijedi na devetnici bila je „Sv. Josip - ljubitelj siromaštva". Naime, kako je ova godina posvećena borbi protiv siromaštva, župnik mr. Andrija Anišić odlučio je da se kroz propovijedi vjernici bolje upoznaju s tragičnim podacima o broju siromašnih i gladnih u svijetu te da se prema svojim mogućnostima uključe u borbu protiv siromaštva. Propovjednici u devetnici ove su godine bili biskup mons. dr. Ivan Pénzes te sljedeći svećenici Subotičke biskupije: mons. dr. Andrija Kopilović, mons. Stjepan Beretić, dr. Marinko Stantić, mr. Mirko Šefković, Josip Štefković, Lazar Novaković, Željko Šipek, Goran Vilov i Dragan Muharem.

blagoslov trudnica-mU okviru devetnice sv. Josipu, u nedjelju 14. ožujka, proslavljen je Dan trudnica, pod sloganom „Hvalospjev životu". Svečanu svetu misu predvodio je subotički biskup dr. Ivan Pénzes u zajedništvu s domaćim župnikom mr. Andrijom Anišićem i tajnikom biskupije mr. Mirkom Štefkovićem. Na misi je uz lijepi broj vjernika koji su se okupljali svaku večer na devetnicu, sudjelovalo i jedanaest trudnica sa svojim obiteljima.

U devetnici također pada i obljetnica smrti velikana hrvatskog naroda i bunjevačkog roda biskupa Lajče Budanovića, koja se svake godine svečano obilježava. Ove godine je toga dana, osim lijepog broja vjernika, sudjelovalo i dvanaest svećenika. Pola sata prije svete mise bilo je klanjanje koje je prikazano za svećenike i za duhovna zvanja protkano molitvama iz molitvenika koji je sastavio biskup Budanović.

dragan muharem i sjemenistarci-mBlagdan sv. Josipa, od osnutka Hrvatskog nacionalnog vijeća, slavi se i kao blagdan hrvatske zajednice u R. Srbiji. Stoga je pola sata prije svete mise upriličena posebna molitva za hrvatski narod i domovinu na kojoj su sudjelovali generalna konzulica R. Hrvatske u Subotici Ljerka Alajbeg, vijećnici Hrvatskog nacionalnog vijeća i predstavnici udruga kulture iz Vojvodine. Na kraju te pobožnosti župnik je predmolio molitvu sv. Josipu koju je sastavio kardinal Franjo Kuharić, a potom se svim vjernicima koji su toga dana došli u još većem broju nego na devetnicu, obratio predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Branko Horvat. On je u kratkom govoru ukazao na poteškoće i probleme u hrvatskoj zajednici R. Srbiji i pozvao sve da se zalažu za dobrobit svoga naroda i da zajedno s drugim narodima s kojima žive izgrađuju civilizaciju ljubavi. Svečanu sv. misu predvodio je umjesto odsutnoga biskupa, mons. Stjepan Beretić, biskupski vikar i katedralni župnik. Na misi je pjevao župni zbor pod ravnanjem s. M. Jasne Crnković uz orguljašku pratnju mr. Ervina Čelikovića. Troje mladih odjevenih u bunjevačku narodnu nošnju čitalo je Božju riječ i predmolilo molitve vjernika. Slavlje je, kao i svaku večer u devetnici, završilo pjevanjem Litanija sv. Josipu pred njegovim oltarom.

Nakon toga, u župnoj vjeronaučnoj dvorani održan je kratki prijam u povodu blagdana hrvatske zajednice u R. Srbiji, a tom prigodom zamjenica glavnoga urednika Zvonika Željka Zelić predstavila je ukratko knjigu koju je nedavno tiskao Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata pod nazivom: „Hrvati u Vojvodini u povijesti i sadašnjosti: osnovne činjenice". (Govor Željke Zelić možete pročitati ovdje.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima