Svečano proslavljena Dužijanca u Starom Žedniku i Bajmoku

Objavljeno: 25.07.2012. Pregleda: 46

duzijancazednik2012-1Dužijanca u Starom Žedniku svečanom je misom zahvalnicom proslavljena u 15. srpnja 2012. godine, u crkvi sv. Marka. Predvodnici ovogodišnje Dužijance bili su bandašica Martina Kopunović i bandaš Mario Vojnić Zelić, te mala bandašica Marijana Vojnić Hajduk i mali bandaš Luka Beneš. Misno slavlje predvodio je povjerenik za mlade vlč. Marijan Vukov, zajedno s domaćim župnikom Željkom Šipekom i đurđinskim župnikom Lazarom Novakovićem.

Velečasnog Marijana Vukova oduševio je veliki broj mladih i djece koja su bila obučena u nošnje. Članovi zbora, koji su pjevali na misi, također su bili u nošnjama, a crkva je bila puna vjernika. VIS „Markovi lavovi", uz pratnju tamburaškog orkestra Festivala bunjevački pisama, glazbeno su predvodili misno slavlje.

Bandaš i bandašica su navečer u dvorištu župe otvorili Bandašicino kolo. Nazočni su plesali, pjevali i družili se uz ansambl „Boemi".

Tekst i fotografija: A. Sudarević

duzijancabajmok-1Dužijanca u Bajmoku - zahvala za kruh naš svagdašnji

Svečanost Dužijance, kojom se proslavlja svršetak napornog žetelačkog rada risara i risaruša i zahvaljuje Bogu za novi urod pšenice, održana je u Bajmoku, 15. srpnja 2012. godine, u crkvi svetog Petra i Pavla. Žetveno slavlje započelo je dolaskom sudionika žetvenoga slavlja odjevenih u svečane narodne nošnje. Predvoditelji risara i risaruša, bandašica Ana Sabo Šipoš i bandaš Jasmin Blatnjak, donijeli su sliku od slame, na kojoj su ove godine prikazani sveci po kojima bajmočka župa nosi ime.

U ozračju mladosti i tradicije, upriličena je svečana sveta misa koju je predvodio mjesni župnik vlč. Zsolt Bendei, koji je u svojoj propovijedi ukazao vjernicima na značaj molitve i svakodnevne zahvalnosti za Božju milost i darove:

„Dužijancu smo, kao i sve ostale lijepe običaje, preuzeli od Boga. Svi važni događaji u našemu životu obilježeni su svečanošću, jer smo stvoreni biti u zajedništvu i skupa se veseliti i slaviti. Naš Bog to dobro zna i stoga nam i daruje zajedništvo. Kada vidimo djecu u narodnoj nošnji, prisjetimo se svoga djetinjstva i mladosti. Svaka godina donosi svoje radosti i stoga uvijek nanovo zahvaljujemo Bogu na darovima koje primamo iz njegovih ruku. Tako i na Dužijanci slavimo Gospodina što nam je darovao plodove zemlje i kruh naš svagdašnji", istaknuo je u svojoj propovijedi vlč. Bendei.

Misno slavlje uljepšano je pjevanjem župnog zbora i mladih u narodnim nošnjama, koji su se ujedno, uoči Dužijance redovito okupljali čistiti žito, kako bi ukrasili crkvu vijencima ispletenima od žita. A kako mladi vjernici u Bajmoku čuvaju i svoju plesnu tradiciju, pokazali su nakon svete mise, kada su u dvorištu župe zaplesali neke od tradicionalnih bunjevačkih narodnih plesova, a žetveno slavlje nastavljeno je navečer, kada je, već uobičajeno održano Bandašicino kolo, u kojemu su se mladima pridružili i ostali mještani, kao i brojni ljubitelji žetvenih svečanosti.

Tekst i fotografija: Marija Matković

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima