Svečana akademija povodom Dana biskupa Ivana Antunovića

Objavljeno: 05.07.2024. Pregleda: 36

Svečanom akademijom u velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici prošloga tjedna, 20. lipnja 2024. godine, proslavljen je praznik hrvatske zajednice – Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića. Po uzoru na Antunovićevo preporoditeljsko i kulturno djelovanje, ovaj praznik posvećen je obrazovanju na hrvatskom jeziku te se tom prilikom nagrađuju najbolji učenici i oni koji su doprinijeli obrazovanju na hrvatskom jeziku.
Ovogodišnje priznanje Crvena kravata, koje se dodjeljuje učeniku generacije u kategoriji osnovnih škola, dodijeljeno je učenici OŠ Matko Vuković u Subotici Ines Vojnić. Priznanje Crvena mašna za učenika generacije srednjih škola pripala je maturantici Muzičke škole u Subotici Luciji Vukov, a Crvena penkala za istaknutog pojedinca i njegov doprinos obrazovanju na hrvatskom jeziku uručena je knjižničarskoj savjetnici i voditeljici brojnih izvannastavnih programa Bernadici Ivanković.

Nagrađeno 163 učenika

Uz spomenute, prigodnim darovima nagrađeni su i učenici koji su postigli uspjeh 5,00 i/ili ostvarili zapažene rezultate u školskim i/ili izvanškolskim natjecanjima. Uspjesi su postignuti na školskim, općinskim, okružnim, republičkim i međunarodnim natjecanjima. Tako je u raznim kategorijama podijeljeno 163 nagrade i diplome za postignuti uspjeh, s natpisom Na ponos si svojoj zajednici.
Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća i zastupnica u Hrvatskom saboru Jasna Vojnić zahvalila je svima koji pomažu obrazovanje na hrvatskom jeziku te istaknula kako je svaki pojedinačni uspjeh učenika – uspjeh cijele zajednice. Puno toga se, kako je rekla, dogodilo u protekloj školskoj godini, organizirane su brojne izvannastavne aktivnosti koje ne bi bile ostvarene da nije bilo potpore iz Hrvatske.
‚‚Danas nagrađujemo najbolje i čestitam svima, i roditeljima i nastavnicima. Čestitam vam, djeco, što se radujemo uspjesima jedni drugih, što se ne uspoređujete, ne zavidite, i što je svaki pojedinačni uspjeh, uspjeh cijele zajednice. Možda još danas niste svjesni svega što vam zajednica osigurava i koje uvjete imate, možda vam je samo teret izabrati između brojnih aktivnosti na koju otići. Ali sigurna sam da ćete se jednog dana svega ovog sjetiti i da ćete to vratiti vašoj djeci. Uključite se aktivno u društveni život, u rad udruga, budite blizu i kada treba dati svoj glas i kada treba dati svoj doprinos neka vam to ne bude teško. Sjetite se kako smo mi vas stavili na pijedestal, tako i vi stavljajte one s kojima živite, koji su pored vas i kojima ćete jednoga dana baš vi biti uzor i vodilja", rekla je Vojnić.
U ime predsjednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas čestitao je praznik Hrvatima u Srbiji, a okupljenim učenicima poručio kako su oni budućnost ovdašnje hrvatske zajednice.
‚‚Učenici koji su danas ovdje imaju sigurno nadahnuće u velikom čovjeku Ivanu Antunoviću, u svim izazovima koje će susresti na putu ka budućnosti. Ali neka idu hrabro, neka idu bez straha, i prije svega radosni. I sigurno će uspjeti", kazao je Milas.
Kako je dodao, Središnji državni ured podržava sve one vrijednosti koje su u funkciji očuvanja i razvijanja hrvatskog identiteta te je u tom kontekstu zahvalio roditeljima koji su upisali djecu u hrvatsku nastavu kao i učiteljima koji su im posvećeni kako bi lakše koračali u budućnost, gdje će danas-sutra biti ključni čimbenici.
Ističući potporu Hrvatske Hrvatima u Srbiji, naveo je kako je Hrvatski dom – Matica u Subotici, otvoren prije godinu dana, doprinio zajedništvu i okupljanju pripadnika zajednice te izrazio nadu da će isti slučaj biti i sa sedam malih matica u mjestima diljem Vojvodine gdje Hrvati žive.
‚‚I dalje ćemo biti vjeran partner i potpora pripadnicima hrvatskoga naroda u svemu što ćete raditi ovdje kako biste ostali i opstali", poručio je Milas.

Rad treba i vrednovati 

Kraj školske godine donosi i pregled konačnog uspjeha učenika. Uvijek ima onih koji su bar malo više radili i istaknuli se u svom rad.
‚‚Drago mi je da imamo mogućnost pohvaliti učenike koji dodatno rade i napreduju, kako u školskim tako i u izvannastavnim aktivnostima. Iz godine u godinu ih je sve više, što me posebno raduje. Kada im se zaključe ocjene, imamo svega nekoliko dana pribaviti popunjene obrasce i sve uspjehe i podatke unijeti u našu bazu", pojašnjava predsjednica Odbora HNV-a za obrazovanje Nataša Francuz i dodaje: ‚‚Posebna je procedura u odabiru najboljih učenika koji dobivaju Crvenu kravatu. Za njih se dostavljaju četiri obrasca od petog do osmog razreda, te se rangiraju po pravilniku za bodovanje koje je donio Odbor za obrazovanje, a najbolji među njima dobiva Crvenu kravatu. Tako su ove godine uz Ines Vojnić, koja je dobitnica u najužoj konkurenciji, bili i Sara Dulić iz OŠ Vladimir Nazor iz Đurđina i Borna Dulić iz OŠ Ivan Milutinović iz Subotice. Kada je u pitanju Crvena mašna, ona je ove godine dodijeljene treći puta; ranije nismo imali konkurenciju pa je to izostalo. Crvenu mašnu mogu dobiti učenici koji su u nastavi na hrvatskom jeziku ili su pohađali osnovnu školu na hrvatskom jeziku, a u srednjoj nisu imali tu mogućnost jer u toj školi nema nastave na hrvatskom jeziku. Jasno, uz odličan uspjeh potreban je i postignut izuzetan uspjeh. Nije potrebno spominjati koliko je u svemu ovome potreban doprinos nastavnog kadra ili općenito onih koji doprinose obrazovanju, pa se trudimo one koji su se u toj školskoj godini posebno istaknuli i nagraditi".
Francuz je još dodala kako su učenici u nastavi na hrvatskom jeziku u prednosti, jer osim školskih natjecanja imaju i druga natjecanja koja su u izvannastavnim aktivnostima.
Dobitnica Crvene penkale Bernadica Ivanković kaže kako je izuzetno ponosna i sretna zbog ovog priznanja.
‚‚To je velika čast i obveza da nastavim još više i bolje. Sam šok na kraju programa i moje iznenađenje da sam ja dobitnica je doprinio doživljaju. Obično sam u ulozi voditeljice ja ta, koja je prozivala druge i govorila ‘na ponos si svojoj zajednici’, a sada je to meni rečeno. Volim ovaj praznik kada se možemo našoj djeci makar malo odužiti i zahvaliti im za sve što rade i pokazati im kako smo svi dio jedne zajednice, te kako trebamo jedni drugima ukazati čast i poštovanje. Znam da ima još mnogih koji su zaslužni za obrazovanje i vjerujem da će i oni dobiti ovo priznanje, a meni je osobito drago da sam to dobila u ovoj godini koja mi je bila izuzetno teška. Možda je zbog toga nagrada još i značajnija. Zahvalna sam na ovoj časti i lijepo je kad tvoji primijete tvoj trud i rad, predanosti i ljubav", rekla je Ivanković.
Tijekom programa prikazan je kratki film koji je podsjetio na sve ono što je obilježilo proteklu školsku godinu, a u programu su sudjelovali tamburaški orkestar i zbor Zvjezdice HGU Festival bunjevački pisama, zbor vrtića Marija Petković – Sunčica, Lucija Vukov (solo flauta) i glumački duo u ulozi voditelja budućnosti Sara Dulić i Marijan Rukavina.
Svečanoj akademiji, među ostalim, nazočili su i predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, Generalnog konzulata Hrvatske u Subotici, Ministarstva prosvjete Srbije, Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ministarstva znanosti i obrazovanja Hrvatske, Mađarskog nacionalnog vijeća, Subotičke biskupije, Grada Subotice, Veleučilišta Lavoslav Ružička u Vukovaru, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, NIU Hrvatska riječ, poduzeća Nova školska knjiga, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, hrvatskih udruga i škola, a akademiju je organiziralo Hrvatsko nacionalno vijeće.
Prije svečane akademije na spomenik biskupa Ivana Antunovića položeni su vijenci, koje su položili predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, HNV-a, Generalnog konzulata Hrvatske u Subotici, KD-a Ivan Antunović, NIU Hrvatska riječ, ZKVH-a i DSHV-a.


Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Obaveštenje o kolačićima