Svečani godišnji koncert HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice

Objavljeno: 10.01.2017. Pregleda: 28

godisnji koncert hkc 1Puna tri sata tradicijske pjesme i plesa ponudio je Svečani godišnji Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo iz Subotice. Koncert je održan 10. prosinca u sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić, a pratilo ga je preko 400 posjetitelja. Tradicionalno, predstavile su se sve skupine njihova Folklornog odjela – dječja (voditeljica Mirjana Ćupurdija), pripremna i prvi ansambl (voditelj Andrija Bašić Palković) i ogranak u Žedniku (voditelji Ante i Jelica Čipak). Uz bunjevačke plesove, po kojima su najprepoznatljiviji, izveli su i koreografije: Šokačke, Dječje banatske, Hercegovački linđo, Vlaške plesove te Mješovite šopske plesove.

Plesače je pratio orkestar Centra pod vodstvom Danijela Horvatskog. Nije bilo premijernih koreografija, međutim, imali smo prigodu premijerno čuti krajem rujna oformljenu žensku pjevačku skupinu Bunjevačkog kola koju vodi profesorica Tamara Štricki Seg. One su se predstavile spletom tradicijskih pjesama iz Baranje, Bačke i Makedonije.

No, to nije sve. Da program potraje onoliko dugo koliko smo napisali u prvoj rečenici, pobrinuli su se gosti iz Hrvatske: Hrvatsko glazbenogodisnji koncert hkc 2 društvo Sv. Cecilija iz Korčule, KUD Mate Balota iz Raklja u blizini Pule i ženski pjevački zbor Mendule iz Vrsara.

„U goste su nam došli prijatelji, udruge s kojima imamo dužu suradnju. Ovo je bila večer prijatelja. Zajednički smo prikazali različitost folklorne baštine: od Istre i Dalmacije, Hercegovine, Vojvodine, južne i istočne Srbije“, kaže voditelj Folklornog odjela Andrija Bašić Palković.

Predsjednik KUD-a Mate Balota Josip Percan ukazao je što ih sve povezuje sa Suboticom. „Naša poveznica sa Suboticom je Mate Balota. To je pseudonim doktora Mije Mirkovića koji je živio u Subotici od 1928. do 1939. godine gdje bio profesor na Pravnom fakultetu. Tu su nastala njegova najvrjednija književna djela. Kontakt s HKC-om smo ostvarili na smotri folklora u Slatini, i tako je krenula naša suradnja. Drago nam je da se i večeras u Subotici zasvirala roženica, da se zakantalo ‘na tanko i debelo’ kako je to ranije činio dr. Mirković s istarskim intelektualcima u subotičkoj kavani Tri šešira“, kaže Percan.

godisnji koncert hkc 3Gosti s Korčule predstavili su dio tamošnjeg folklora, uz pismu i glasovitu vitešku igru moreška. Đuro Čehovski iz HGD Sv. Cecilija kaže kako je prijateljstvo sa subotičkim HKC-om ostvareno na Vinkovačkim jesenima, a danas su one bratske udruge, skupa s KD-om Lisinki iz Vinkovaca. „Bunjevačko kolo je gostovalo kod nas prije tri-četiri godine, a mi smo prvi puta u Subotici. Želja triju pobratimljenih udruga, a danas smo tu ideju podgrijali, je održati zajednički koncert u dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu“, kaže Čehovski.

Prema najavama, snimka svečanog godišnjeg koncerta HKC-a Bunjevačko kolo moći će se pogledati tijekom predstojećih praznika na televizijama K23 i TV Subotica.

 

Antrfile

Uspješna godina

Po riječima Andrije Bašića Palkovića, Folklorni odjel HKC-a imao je uspješnu 2016. godinu. „Proputovali smo oko 7000 kilometara a imali smo petnaestak gostovanja u zemlji, Hrvatskoj i Makedoniji. Od jačih manifestacija, poput CIOF-ovog festivala u Bitoli, Varaždina i Koprivnice, do revijalnih, kakve smo radili u Puli, Zadru, Biogradu na moru, u sklopu suradnje s udrugama u Hrvatskoj“.

 

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima