Svečani koncert folkloraša HKC-a „Bunjevačko kolo“

Objavljeno: 12.12.2015. Pregleda: 28

Koncert FolkHKC BK2015 1Hrvatski kulturni centar Bunjevačko kolo iz Subotice 2015. godine slavi 45 godina postojanja i rada. Nakon nedavnog koncerta Svi naši tamburaši, u povodu iste obljetnice, 5. prosinca održan je svečani koncert folkloraša toga centra. Ovaj dobro posjećeni koncert održan je u sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić u Subotici. Folkloraši su svojevrsni „zaštitni znak“ Centra, te i danas čine najbrojniju sekciju u njemu. Na koncertu smo imali prilike vidjeti sve folklorne skupine HKC-a – najmlađu, ogranak iz Žednika, pripremnu, reprezentativni ansambl, kao i veterane. Osim spletova bunjevačkih plesova, po kojima je HKC najprepoznatljiviji, plesači su izveli i Plesove iz Srbije (ogranak iz Žednika) dok je reprezentativni ansambl, posve logično, imao najviše „posla“ upotpunivši program s koreografijama kao što su Banat, Linđo, Šumadija, Vlaške igre te Trojno i mješovite šopske igre. Folkloraše je tijekom koncerta pratio orkestar HKC-a pod ravnanjem Danijela Horvackog.

Koncert FolkHKC BK2015 2Sve koreografije u izvedbi folkloraša HKC-a obradio je i prilagodio umjetnički voditelj folklornog ansambla Andrija Bašić Palković. „Izveli smo samo dio koreografija, koje držimo da su najatraktivnije. Poanta je da imamo česte smjene generacija i mislim da smo izvukli maksimum koji trenutačno možemo dati“, kaže on. Najmlađa folklorna skupina ima oko 50 članova i vodi ju Mirjana Ćupurdija, a u pripremnoj i reprezentativnoj ima oko 60 članova. Žednički ogranak broji oko 30 folkloraša koje plesovima uči Stevan Tonković Pipuš.

„Imamo mladih i mislim da možemo biti zadovoljni ako uzmemo u obzir cjelokupno stanje glede folklora u Subotici. Dolaze nam folkloraši iz drugih KUD-ova, što znači da su roditelji prepoznali ono što trenutačno radimo u Kolu“, navodi Bašić Palković. Od prije godinu dana u HKC-u djeluje i skupina folkloraša veterana, čiju okosnicu čini generacija koja je u Kolu plesala u tzv. zlatnim vremenima, od 1980. do 1990. godine. Jedan od njih je i Dejan Kovač.

Koncert FolkHKC BK2015 3„S 13 godina sam počeo plesati u Kolu. Aktivno sam plesao deset godina. Zahvaljujući Kolu, imam lijepe uspomene iz djetinjstva i mladosti. Naime, s Kolom sam ‘obišao’ pola Europe, bili smo reprezentativno kulturno-umjetničko društvo, predstavljali smo grad na mnogim međunarodnim smotrama i manifestacijama. Sada plešem u skupini veterana, dok su i moji sinovi, kao tamburaši, uključeni u rad Centra“, kaže Kovač.

Koncert su uveličali i gosti iz Hrvatske: Folklorni ansambl Lisinski iz Vinkovaca i KUD Luka Ilić Oriovčanin iz Oriovca. Umjetnički ravnatelj FA Lisinki Danijel Šota ističe dobru suradnju toga ansambla sa Subotičanima.

Koncert FolkHKC BK2015 4 „FA Lisinki je tri puta bio na Dužijanci u Subotici, to je duga suradnja. Mi, HKC Bunjevačko kolo i viteška udruga Sveta Cecilija s Korčule smo zbratimljene udruge od prije dvije godine. U tom smislu, planiramo raditi zajedničke koncerte u budućnosti, kako u Hrvatskoj tako i ovdje. Folklorna tradicija vezana za plesove i pjesme bunjevačkih Hrvata iz Bačke je poznata u Hrvatskoj. Tomu pridonosi i kvaliteta nastupa bunjevačkih KUD-ova s područja Vojvodine. Sve više ansambala u Hrvatskoj i pleše bunjevačke plesove, jer su jedni od najatraktivnijih hrvatskih plesova“, kaže Šota.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima