Svečano obilježen praznik hrvatske zajednice u Srbiji – 16. listopada Dan rođenja bana Josipa Jelačića

Objavljeno: 23.11.2018. Pregleda: 26

dan rodjenja bana jelacica sl.1Uz nazočnost visokih dužnosnika, političkih i kulturnih predstavnika Srbije i Hrvatske, čelnika pokrajinskih i gradskih institucija, vijećnika Hrvatskog nacionalnog vijeća, predstavnika udruga kulture iz Vojvodine i Rimokatoličke Crkve u Novom Sadu je 16. listopada 2018. svečano obilježen praznik hrvatske zajednice u Srbiji, spomen na rođenje hrvatskog bana Josipa Jelačića.

Nedaleko od rodne kuće bana Jelačića u crkvi svetoga Jurja u Petrovaradinu održana je sveta misa za pokojnog bana, nakon čega je u amfiteatru SPENS-a održan kulturni program u okviru kojeg je prikazan dio baštine i kulture vojvođanskih Hrvata. Proslavu su zajednički organizirali Hrvatsko nacionalno vijeće i HKPD Jelačić iz Petrovaradina, koje već 15 godina s ponosom nosi banovo ime. Svečanost je započela služenjem svete mise za pokojnog bana u njegovoj krsnoj župi svetoga Jurja u Petrovaradinu. Svetu misu služio je župnik župe sv. Jurja vlč. Marko Loš u koncelebraciji s trajnim đakonom Subotičke biskupije Józsefom Démánom i župnikom župe Beočin vlč. Zdravkom Čabrajcem. Nakon misnog slavlja svečanost je nastavljena prigodnim programom u amfiteatru SPENS-a u Novom Sadu.

Dostignuća

Na samom početku svečanosti nazočnima se obratio predsjednik HNV-a dr. sc. Slaven Bačić, podsjećajući na važnost obilježavanja ovog datuma za hrvatsku zajednicu u Srbiji, kao i na važna dostignuća Vijeća u proteklom mandatu u području obrazovanja, informiranja, kulture i službene uporabe jezika, ali i na planu unaprjeđenja odnosa s matičnom domovinom.
„Ovaj praznik je ustanovljen kao najznačajniji za hrvatsku zajednicu, što je i formalno potvrđeno u pokrajinskoj skupštini. Ono što je posebno važno za hrvatsku zajednicu jest otkup rodne kuće bana Jelačića. Zahvaljujući razgovorima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović ove godine je otkupljen dio kuće bana Jelačića. Prevladavanjem neočekivanih zapreka očekujemo da će iduće godine početi njena obnova i da će objekt biti preuređen i funkcionalan ne samo za Hrvate u Srbiji nego i za ostale građane. Zahvalio bih se i svim vijećnicima HNV-a koji su u ovom sazivu svojim konstruktivnim radom i kritikom pridonijeli ostvarenju svih postignutih rezultata i ovom prigodom htio bih poželjeti svim budućim vijećnicima puno uspjeha u budućem radu na ostvarenju naših prava“, rekao je Bačić.

Nastavak uspješne suradnje

Savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske manjine u inozemstvu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Milan Bošnjak se obratio nazočnima istakavši da je želja Ureda da i u budućnosti sudjeluju u rješavanju problema hrvatske zajednice u Srbiji, Bosni i Hercegovini i europskim državama.
„Središnji državni ured s pozornošću prati događaje u Srbiji. Mi ulažemo veliku nadu u nastavak i razvijanje suradnje u Srbiji. Lektorat hrvatskog jezika, koji je nedavno otvoren u Novom Sadu, jedno je od najvažnijih postignuća hrvatske zajednice u proteklom desetljeću. Vjerujem da će lektorat vrlo skoro prerasti u katedru hrvatskoga jezika. S ponosom i veseljem želim vas informirati da je ove godine postojala velika zainteresiranost studenata iz Srbije za upis na zagrebačkom sveučilištu i nadam se da će studenti imati puno uspjeha, kao i da će njihov broj iduće godine biti još veći (...) Izražavam nadu da će još stoljećima Hrvati živjeti na ovim prostorima zajedno sa svima drugima u miru, ljubavi i blagostanju“, kazao je Bošnjak.

Simbol identiteta

Nazočnima se obratio i veleposlanik Republike Hrvatske u Beogradu Gordan Bakota, ističući u svom govoru da je identitet koji je vezan za kulturu iznimno važan u ostvarivanju prava hrvatske zajednice u Srbiji, ali i za hrvatsko-srpske odnose.
„Proslava rođenja bana Jelačića je simbol identiteta. On je povijesna osoba za Hrvate i zbog toga je značajno što slavimo njegovu 217. obljetnicu rođenja. Identitet je važno vezivno tkivo hrvatske zajednice i veoma važna poveznica hrvatske zajednice i Republike Srbije, ali i Republike Srbije i Republike Hrvatske. To govorim iz razloga što sa zadovoljstvom primjećujemo određene pomake koji su se zbili u proteklih godinu dana. Skora obnova kuće bana Jelačića ne samo da će biti mjesto povezivanja hrvatske zajednice i građana Srbije, nego i čvrsta veza između Hrvatske i Srbije. Tu je prostor za suradnju velik i višestruk, kao i općenito na polju kulture koja je veoma bitna u odnosima dviju država“, kazao je Bakota, ističuću velike zasluge Hrvatskog nacionalnog vijeća u proteklom razdoblju, kao i zahvalnost svima koji su prikupljali potpise za elektore.

Podrška Pokrajinske vlade

Proslavi praznika hrvatske zajednice nazočio je i predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je prilikom obraćanja skupu istaknuo da Pokrajinska vlada kroz različite mehanizme pruža značajnu podršku očuvanju nacionalnog identiteta hrvatske manjine u Srbiji.
„Vaša zajednica je iznimno važna i to nije samo politička fraza, to je naše iskreno opredjeljenje, izraz demokratičnosti društva u kojem živimo i izraz poštovanja prema nacionalnim manjinama. Vjerujemo da svojim činjenjem i konkretnim djelima dokazujemo da je moguće mijenjati stvari. Kada je o kulturi riječ, godišnje izdvajanje za funkcioniranje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata povećano je na 10 milijuna dinara, a za iduću godinu predviđeno je povećanje tog iznosa. Udvostručili smo i sredstva kroz projektno financiranje za kulturno stvaralaštvo nakladnika na hrvatskom jeziku. NIU Hrvatska riječ danas raspolaže s nekoliko milijuna više, a i privatnim manjinskim medijima su također povećana sredstva. To nije dovoljno za vaše potrebe i radit ćemo na tome da konsolidiramo javne financije a ono što nakon toga slijedi jest razvoj kulture nacionalnih zajednica“, kazao je Mirović, ističući zadovoljstvo zbog radova na obnovi kuće bana Jelačića, za što je Vlada Srbije izdvojila više od pola milijuna eura.

Još nas ima

U kulturno-umjetničkom dijelu programa predstavili su se domaćini, članovi HKPD-a Jelačić, dječja kreativna Petrovaradionica, mješoviti pjevački zbor, Jelačićeva tamburaška mornarica i klapa Društva i gosti – ženska pjevačka skupina HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice dok je Ruža Silađev pročitala prozni tekst Listopadcke večernje iz svoje knjige Divani iz Sonte.
Udruga iz Petrovaradina uskoro će proslaviti 15. obljetnicu svog rada i tim povodom predsjednik HKPD-a Jelačić Petar Pifat je rekao:
„HKPD Jelačić svih proteklih 15 godina čuva kulturu i bogatstvo hrvatske baštine uz priznanje i potporu matične države, Hrvatskog nacionalnog vijeća, Grada Novog Sada, Autonomne Pokrajine Vojvodine i Republike Srbije, poručujući svojim radom da nas Hrvata u Petrovaradinu ima.“

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima