Svečano otvorena kuća HGU „Festival bunjevački pisama“ iz Subotice

Objavljeno: 28.02.2018. Pregleda: 31

otvorenje tamburaske kuceNakon višegodišnjeg podstanarstva, Hrvatska glazbena udruga Festival bunjevački pisama iz Subotice odnedavno ima svoj vlastiti dom. U pitanju je kuća koju su kupili uz pomoć vlastitih sredstava, donacija te kredita. Objekt, kojega neslužbeno nazivaju Tamburaška kuća, nalazi se u MZ Ker, na adresi Vladimira Gortana broj 23.

Povodom kupnje i stavljanja u funkciju spomenutoga doma, prošloga je tjedna održana svečanost. Njome je udruga željelja zahvaliti svim sponzorima, darodavcima i kreditorima (kojih je ukupno tridesetak) koji su pomogli ovaj projekt. Također, željeli su i upoznati širu javnost sa svojim pothvatom, budući da su veoma rijetki slučajevi da jedna udruga građana samostalno i na ovakav način rješava pitanje prostorija za rad. Udruga je dosad, podsjetimo, djelovala u prostorijama koje je iznajmljivala od Grada.

Trajno rješenjeotvorenje tamburaske kuce sl.2

Predsjednik HGU Festival bunjevački pisama Marko Sente zahvalio je svima koji su pomogli kupnju kuće i dosadašnji rad udruge, od pojedinaca do hrvatsko-manjinskih institucija i ustanova. Na ovaj način je, kako je kazao, mladima koji vole tamburu i tamburašku glazbu trajno omogućeno učiti i napredovati.

„Ovaj prostor će nam, kada bude u cijelosti osposobljen, omogućiti i druge aktivnosti koje u okviru udruge planiramo“, kazao je Marko Sente.

Na otvorenju kuće obratio se i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov koji je naveo kako su domovi hrvatskih udruga, onih koje ih imaju, uglavnom osigurani vlastitim naporima i sredstvima, a ne šire zajednice. Ipak, ti domovi su, kako je dodao, temelj za našu sadašnjost, ali i budućnost.

„Ako to već imamo kao sudbinu, onda trebamo više cijeniti ono što imamo i biti ponosniji na to. Ovake pothvate, koje smo unatoč svim neprilikama činili, baštinit će naša djeca i mladi koji su zalog naše budućnosti“, kazao je Žigmanov.

Financijska konstrukcija

Dom HGU-a ima 160 četvornih metara od kojih tamburaši trenutačno koriste polovicu, odnosno dvije sobe. Postoji ideja i da se u kući napravi tamburaška galerija. Udruga je ovu nekretninu platila 30 tisuća eura. Kako bi zatvorili financijsku konstrukciju projekta, uz vlastita ušteđena sredstva, donacije i beskamatne pozajmice, uzeli su i bankarski kredit od 250.000 dinara.

To što su sada „svoji na svome“ omogućit će im da, kako kažu, imaju manje režijske troškove. Rad u vlastitome domu počeli su već u ponedjeljak, 15. siječnja, nakon školskog raspusta.

Manifestacija Festival bunjevački pisama se priređuje od 2001., a kao HGU postoje od 2009. godine. U udruzi se trenutačno obučava 60 tamburaša koji djeluju u dvije skupine, odnosno dva orkestra – Dječjem i Velikom festivalskom.

Kuću je blagoslovio mons. Andrija Anišić, župnik župe sv. Roka, na čijem području se ovaj objekt i nalazi. Uz sponzore, kreditore i dugogodišnje suradnike udruge, svečanosti su prisustvovali i predstavnici Generalnog konzulata Hrvatske u Subotici te hrvatskih institucija, ustanova i udruga iz Subotice.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima