Svečanost u Sonti na dan sv. Lovre

Objavljeno: 21.08.2016. Pregleda: 61

Dan sv. Lovre u SontiZa Sonćane, u kojem god dijelu svijeta živjeli, kirbaj je oduvijek predstavljao dan za kojega se priprema dugo i kojega je, ukoliko postoji i najmanja mogućnost, najljepše provesti u rodnom mjestu, sa svojima. Toga dana u Sontu se slije veliki broj gostiju, od Sonćana u rasijanju, do bliže i dalje rodbine i prijatelja, pa se broj žitelja sela u najmanju ruku podvostruči. U većini župa kirbaj se slavi na dan sveca zaštitnika, čije ime i nosi župna crkva, u Sonti se slavi dvostruko. Crkveno, misno slavlje organizira se na dan sv. Lovre, 10. kolovoza, a civilno u prvu nedjelju poslije ovoga blagdana. Na sam blagdan svetoga Lovre održana je koncelebrirana sveta misa u sonćanskoj crkvi, koja nosi ime ovoga sveca.

Velika obljetnica

Misno slavlje predvodio je nekadašnji sonćanski župnik, danas duhovnik subotičkog sjemeništa mons. Marko Forgić, a uz njega je suslavilo dvanaest svećenika i dvojica đakona. Tom prigodom mons. Forgić je sa svojim nekadašnjim župljanima proslavio veliku obljetnicu, četiri desetljeća svećeništva. Za svećenika je zaređen u subotičkoj katedrali na Petrovo 1976. godine, a poslije više dužnosti, od 1985. do 1998. godine bio je župnik u Sonti. Svećenik je koji je u vjerskom životu Sonćana ostavio trajan pečat, a u kriznim devedesetim godinama ostao je uz svoje vjernike i ohrabrio mnoge, kojima je ohrabrenje bilo potrebno. Njegovi bivši župljani nisu ga zaboravili. Crkva sv. Lovre već odavno nije bila tako popunjena kao toga dana.

„Braćo i sestre u Kristu, dragi Sonćani, u ovih 18 godina nisam imao toliko susreta s vama, ne zato što nisam pozvan i nisam želio, nego zato što nisam mogao doći. Bolest je uradila svoje, ali uvijek sam se molio za vas u Subotici. Ovih 40 godina je prošlo, isto kao i vaših 40 godina u braku. Kako vi slavite pedesetu obljetnicu, tako i mi slavimo četrdesetu. Davanje Bogu nije baš uvijek najradosnije i mi smo ljudi, slabi smo, pa nekada i pogriješimo, ali su uvijek dajemo od srca. Bogu hvala za ovih 40 godina, Bogu hvala na mojim roditeljima, rodbini, prijateljima, a nadasve mu hvala na svim župljanima gdje sam ga vjerno služio. Nek' je hvala Bogu za sve što mi je omogućio da mogu prenijeti vama, vjernom puku, a je li to baš sve onako kako je moglo biti, ili je moglo biti i bolje, neka sam procijeni. Ovim mislima želim vas sve pozdraviti, želim vam reći da vas volim, da ostajem s vama u molitvi i želim reći da je Sveti Lovro, zaštitnik župe Sonta, takođe i moj zaštitnik, jer ne može čovjek otići iz jedne župe, a ne ponijeti sa sobom najbolje. Budite sigurni da svećenik voli svoje župljane, kao što Bog voli sve ljude“, riječi su kojima je mons. Forgić pozdravio svoje prijatelje, svoje bivše župljane.

Darovi župniku

Dio vjernika na misi je sudjelovao odjeven u starinske narodne nošnje sonćanskih Šokaca, slavljeniku toliko drage. Molili su i pjevali, a osim pjesmom i molitvom, svojem nekadašnjem župniku simbolički su se odužili i darovima koje su mu predali Svetlana Zec i Zlatko Krstin. Poslije mise u dvorištu župnoga doma za sve vjernike je priređen mali domjenak i druženje sa slavljenikom uz tamburaše.

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (I. Andrašić)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima