Svečanost u Starčevu

Objavljeno: 14.07.2022. Pregleda: 47

U Starčevu je, uz nazočnost predstavnika mjesne lokalne samouprave i gostiju iz Surčina, Opova i Pančeva, obilježeno šest godina djelovanja mjesne podružnice Udruge banatskih Hrvata.
Prigodni program u povodu šestog rođendana ove udruge održan je u maloj dvorani starčevačkog Doma kulture. Članovi dječje sekcije UBH-a – Podružnica Starčevo pripremili su priču o povijesti Hrvata u svom kraju ilustriranu starim fotografijama na panou koji su mališani napravili uz asistenciju animatorica Jelene Šic i Nine Kalić. Događaj su upotpunili i mali folklorci KUD-a Neolit iz Starčeva koji su izveli nekoliko tradicijskih plesova starčevačkih Hrvata. 

Zamjenik pokrajinske tajnice za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama, a ujedno osnivač i predsjednik Udruge banatskih Hrvata Goran Kaurić izrazio je zadovoljstvo onim što je do sada učinjeno u pogledu poboljšanja položaja hrvatske zajednice u Banatu. 

„Mogu sada slobodno reći da je Udruga banatskih Hrvata za ovih šest godina uspjela animirati naše sunarodnjake koji žive na ovim prostorima. Mi smo prvi ozbiljno krenuli raditi na tome, a rezultati su uz mnogo truda vrlo brzo bili vidljivi. Naša starčevačka podružnica je najaktivnija i broji najviše članova. Oni veoma uspješno realiziraju različite projekte i događaje i za to im treba odati priznanje", istaknuo je on.
Predsjednik starčevačke podružnice UBH-a Nikola Pavlić zahvalio se gostima koji su uveličali slavlje. Zbrajajući dosadašnja postignuća napomenuo je da najveću pomoć i potporu dobivaju od Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

„Nastavljamo raditi u istom smjeru, okupljati što više mladih, uključivati ih u aktivnosti i njegovati našu kulturu, običaje i tradiciju. Hrvatska zajednica u Banatu je nakon mnogo godina oživjela i sretan sam što Starčevo u tom smislu prednjači", dodao je Pavlić.

Izvor: Hrvatska riječ D. M.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima