Tavankućani gostovali u Kecskemétu

Objavljeno: 07.12.2011. Pregleda: 43

Hrvatska manjinska samouprava grada Kecskeméta organizirala je 26. studenoga „Hrvatsku večer" na kojoj su se predstavili članovi slamarske i folklorne sekcije Hrvatskoga kulturno-prosvjetnog društva „Matija Gubec" iz Tavankuta.

Tavankućane je dočekala potpredsjednica Hrvatske manjinske samouprave Katica Patarčić, koja ih je provela kroz izložbeni prostor Muzeja primijenjene narodne umjetnosti. Svaki dio izložbenoga prostora predstavlja zasebnu cjelinu, pa se tako može u jednom dijelu vidjeti mađarska nošnja iz Rumunjske, u drugom oruđa koja su napravili pastiri za svoje potrebe (drvorezi, razni predmeti napravljeni od kostiju), zatim dio s različitim vrstama nakita od perlica, šarenih jaja i predmeta od vune.

Tavankućani su, također, imali prigodu vidjeti vezove iz različitih dijelova Mađarske koji su specifični po svojim bojama, kao i izložbu slika poznate mađarske glumice Klare Tolnai. Na samomu kraju bio je izložbeni dio slika od slame i nošnje iz fundusa HKPD-a „Matija Gubec".

tavankucani u kecskemetu-1Prigodom otvorenja izložbe nazočnima se obratila Katica Patarčić, koja je naglasila da je od ideje do realizacije ove izložbe proteklo četiri mjeseca.

„Prije tjedan dana stigle su slike u izložbeni prostor muzeja. Ovaj divan, interesantan i jedinstveni materijal čast nam je pokazati građanima Kecskeméta", dodala je Patarčić.

Ona je ravnateljici muzeja Mariji David Kristo, koja je osigurala izlagački prostor, kao i predsjedniku HKPD-a „Matija Gubec" iz Tavankuta Ladislavu Suknoviću na odazivu. Ravnateljici muzeja darovana je slika od slame u cilju očuvanja sjećanja na ovu izložbu, kao i na dobru suradnju Kecskeméta i Tavankuta.

tavankucani u kecskemetu-2Poslije izložbe u restoranu KFMFK nastupili su članovi folklorne sekcije HKPD-a „Matija Gubec". Kulturno-umjetnički program otvorio je predsjednik hrvatske manjinske samouprave Stipan Šibalin, na čiju inicijativu su Tavankućani i došli.

Folkloraši su se nazočnima predstavili s dva spleta bunjevačkih plesova, kao i plesovima iz Mađarske, a pjevačka skupina je otpjevala „kraljičke pisme" Za ovaj nastup folkloraše je pripremio koreograf Ivica Dulić.

Tekst: Suzana Gagić
Fotografije: HKPD „Matija Gubec"

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima