Tavankućani na svečanom otvorenju Vinkovačkih jeseni

Objavljeno: 23.09.2012. Pregleda: 39

vinkovackejeseni2012-1Tradicijska manifestacija Vinkovačke jeseni, koja svojom ljepotom i optimizmom, širinom duše hrvatskoga čovjeka na ovim prostorima, uvijek nanovo grije srca i opija dušu svekolikom puku, brojnih sudionika i izvođača i svih onih koji u te dane grad na Bosutu posjećuju, održana je od 7. do 16. rujna 2012. godine, po 47. put.

Tim posjetiteljima i svim dragim gostima, 80 KUD-ova i udruga i 58 dječjih skupina je pokazalo i prikazalo s koliko se brige, mara i poštovanja njeguje tradicija narodnoga stvaralaštva. Ove su Jeseni održane pod nazivom „U kolu i oko njega". Tako je naslovljena i priredba u petak, 14. rujna, kojom su svečano otvorene Jeseni, autorice Ane Cvenić, uz sudjelovanje stotinjak sudionika, od poznatih glumaca HNK-a, do članova desetak društava, pa sve do baletnog ansambla, a želja je bila prikazati kako je narodno stvaralaštvo osvajalo ondašnju aristokraciju.

Program Vinkovačkih jeseni sadrži 50-ak popratnih manifestacija, od Sajma gospodarstva i obrtništva na Lenijama, do Sajma rukotvorstva u Gradskom parku, Etnologije Vinkovaca i okolice, Aeromitinga, nogometne utakmice, Nacionalne izložbe voćnih rakija i likera, Festivala kulena i brojnih zabavnih večeri, Izložbe slika u tehnici slame u Hotelu Slavonije i Izložbe godišnjih kalendara s tradicijskom podlogom u Gradskom muzeju Vinkovci. U svim pobrojanim događanjima bilo je više od 10 tisuća sudionika, a u proteklih desetak dana ponuđene programe pratilo je više od 100 tisuća posjetitelja i gostiju.

vinkovackejeseni2012-2

A počelo je u petak, 7. rujna, kada su gradonačelnika Mladena Karlića i župana Božu Galića Vinkovački šokački rodovi ispratili u šator Vinkovačkih jeseni na Folklorne večeri, na kojima je u tjedan dana nastupilo 59 društava, a kao najbolje ocijenjeno je KUD „Šokadija" iz Starih Mikanovaca. Nedjelja 9. rujna bila je dan dječje radosti, a više od dvije tisuće djece iz 58 društava zaloga su da Vinkovačke jeseni imaju osiguranu budućnost.

Svečanost otvorenja upriličena je u petak, 14. rujna, što se moglo pratiti u izravnom prijenosa na HRT-u, a kruna ovogodišnjih Jeseni svakako je nedjeljni mimohod uz sudjelovanje 80 društava i udruga iz čitave Hrvatske, Bosne i Vojvodine s više od četiri tisuće sudionika u živopisnom narodnom ruhu. Pratilo ih je 25 svatovskih zaprega i ekipa od 20-ak spretnih konjanika, a sve je završeno najvećim šokačkim kolom na svijetu, na stadionu Cibalie i duž vinkovačkih šorova . Procjena je da je u kolu bilo više od 50 tisuća, mladih i starih. Svi su suglasni, ovo je kolo za Guinnessa, baš kao i poruka koja je odaslana i pršti zajedništvom, optimizmom, svirkom i pjesmom koja zbližavajući ljude briše granice.

Ne baš u kolu, već okolo njega, susreo sam Ivicu Dulića, voditelja HKPD „Matija Gubec" iz Tavankuta, zadovoljnog doživljenim. Kaže kako su Tavankućani nekoliko puta sudjelovali na Jesenima, ali po prvi puta na svečanom otvorenju, i plašili su se da kiša pokvari najavljeni izravni prijenos, a gledat će ih cijeli Tavankut i pola Vojvodine. A radovali su se, jer ih je za gostovanja u Neidorfu zapazila Ana Cvenić i dolazila čak u Tavankut na njihove probe. Obećala im samo tri i pol munuta nastupa, a oni su bili radosni do neba. I sve je ispalo kako treba, ali oni su se dostojno predstavili i u mimohodu, a tek su u potpunosti pokazali što znaju i umiju, nastupom u šatoru Vinkovačkih jeseni. I mladi su oduševljeni. Anđela Horvat i Marinko Cvijin pohvalili su se kako im je lijepo ovih dana u Vinkovcima. Dolazili su i do sada, igraju od 7. razreda osnovne, ali prvi puta sudjeluju na svečanom otvaranju. Na prijemu kod gradonačelnika susreo sam Jozefinu Skenderović, koja se pohvalila kako su i slamarke u pratnji folklornog odjela, te da imaju izložbu slika u Hotelu „Slavonija", ali i štand u Gradskom parku. Zadivljena je velikim zanimanjem posjetitelja za Jeseni općenito, pa i za njihovu izložbu. Donijele su i dar gradonačelniku, sliku u tehnici slame.

vinkovackejeseni2012-3

I svečani mimohod se mogao pratiti u izravnom prijenosu HRT

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima