Tavankutske udruge na Sajmu slamarstva u Domžalama

Objavljeno: 25.06.2017. Pregleda: 38

Tavankutske udruge u Domzalama sl. 2Članice slamarskog odjela HKPD-a Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta sudjelovali su na V. sajmu slamarstva (Slamnikarski sajam) koji je održan prošloga tjedna u Domžalama u Sloveniji.

Sajam u Domžalama okuplja i predstavlja različite vrste djelatnosti kojima je poveznica slama kao materijal. Tako su se među izlagačima predstavili oni koji slamu koriste kao materijal za izradu različitihTavankutske udruge u Domzalama sl. 1 predmeta: nakita, torbi, korpi, šešira, slika, igračaka za djecu...

Organizatori sajma su Općina Domžale i Slamnikarski muzej Domžale koji djeluje pri Domu kulture Franca Bernika u tom mjestu. Sajam je jednodnevni, a vrijeme njegovog održavanja (prva subota u lipnju) simbolično označava i početak sezone nošenja slamnatih šešira. Njime se podržava promocija slamarske djelatnosti općenito, tradicija slamarstva u Domžalama, promovira se Slamnikarski muzej i sama općina Domžale. Sajam je tematski, a prezentira sve što se od slame može izraditi.

Osim izlagača iz „domaćeg“ Domžalea, koji izrađuju šešire, na sajmu su bili sudionici iz Nizozemske, Hrvatske i Srbije. Nevenka Obradović, Biserka Horvacki i Marija Rukavina  predstavile su tavankutsko slamarstvo suvenirima i minijaturama od slame. Tavankućani već treću godinu za redom sudjeluju na ovom sajmu. Marija Rukavina kaže za HR kako je značajno  sudjelovati na svim manifestacijama i sajmovima slamarske umjetnosti, kako zbog promocije njihova stvaralaštva tako i zbog razmjene iskustava i ideja s kolegama koji se bave nekom vrstom stvaralaštva u tehnici slame. Osim izlagača, na sajmu su se predstavile i folklorne i plesne skupine.

 

 

 

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (I. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima