Tavankutski festival voća

Objavljeno: 23.10.2016. Pregleda: 35

tavankutski festival voca 1Šesti po redu Festival voća održan je u Tavankutu 15. listopada u organizaciji Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva Matija Gubec, a u suradnji s Galerijom Prve kolonije naive u tehnici slame, Osnovnom školom Matija Gubec, te Voćarskom zadrugom Voćko. U okviru cjelogodišnjeg programa Festivala tijekom godine održavala su se edukativna predavanja na temu zaštite voćarskih vrsta i drugih tema značajnih za ovu proizvodnu granu dok je sam festivalski dan zamišljen kao dan na kojem voćari mogu prezentirati svoje proizvode, odnosno kao manifestacija je posvećena predstavljanju gospodarskih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata.

Ove se godine predstavilo dvadesetak izlagača koji su sa svojim proizvodima ili suvenirima predstavljali svoju djelatnost. Lidija Sarić, predsjednica Festivala, nije krila zadovoljstvo zbog činjenica da Festival svake godine biva sve posjećeniji:

„Sada već poznata rečenica kojom u Tavankutu pozdravljamo goste jeste ‘Dobro došli u Tavankut gdje je jabuka kruh, a slama umjetnost’, a predstavlja naša dva najveća brenda. Danas na Festivalu imamo više od dvadeset izlagača, posjetitelja više nego ranijihtavankutski festival voca 3 godina, što nam je zasigurno vjetar u leđa.“

Jedan od ovogodišnjih izlagača jeste i Matica slovačka, koja je u Tavankut stigla posredovanjem Turističke zajednice iz Našica.

„Matica slovačka Našice na manifestaciji Festival voća sudjeluje treću godinu za redom. Matica slovačka Našice pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Našica predstavila se gastro ponudom i radovima na temu jabuka i jeseni. U gastro ponudi posjetiteljima su ponuđeni pikantni namaz od tikvica, ajvar od tikvica, namaz od jabuka i hrena, te salata od pilećeg mesa s celerom i jabukama. Gastro ponudu pripremila je Ivanka Prišć, dok je Jadranka Lončarić ispekla domaći kruh u obliku sunca. Od pića posjetiteljima su ponuđeni proizvodi MS Našice: liker od kima i liker od rogača, te tradicionalna slovačka rakija ‘borovička’. Posjetiteljima su prezentirani radovi Ivane Tomljanović izrađeni decoupage tehnikom, slike, radovi na drvetu, crjepovima i keramici“, izjavio je predsjednik Matice slovačke iz Našica Branko Prišć.

tavankutski festival voca 2Iako se sam Festival organizira već šestu godinu za redom, od prošle godine program je proširen i gastronomskom ponudom tradicionalnih bunjevačkih jela, pa se ovom prigodom mogao kušati gulaš, pileći paprikaš, riba, tarana i grah.

Zvonko Mačković, koji je rodom iz Tavankuta, sada živi u Baji, sa sinom Tomom, profesionalnim kuharom, kuhao je u nekoliko lonaca.

„Drugi puta sam na Festivalu i oba puta se predstavljam gastronomski. Ovoga puta kuhamo riblju čorbu, kari sos, Tomo kuha mađarski perkelt, ražnjiće, a jutros smo služili i pečenu domaću kobasicu. Spajanje gospodarskog, gastronomskog i kulturnog aspekta na jednom mjestu smatram da je odlična ideja. Moja zamisao koju planiram realizirati naredne godine jesu gastronomski specijaliteti u kombinaciji s jabukama, slatki i slani.“

Program Festivala uključio je izložbu fotografije fotografske sekcije Osnovne škole Matija Gubec pod nazivom U očima djeteta koju su pod mentorstvom fotografa Augustina Jurige izradila djeca. U kulturno-umjetničkom programu nastupili su članovi folklornih sekcija HKPD-a Matija Gubec i Bunjevačkog kulturnog centra iz Tavankuta.

 

                                                                                                                                                                               Izvor: Hrvatska riječ (I. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima