Tijelovo u subotičkoj katedrali

Objavljeno: 01.07.2022. Pregleda: 53

Dvojezično euharistijsko slavlje na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove 16. lipnja 2022. godine u subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske predvodio je biskup Subotičke biskupije mons. Slavko Večerin u zajedništvo sa svećenicima istoimene biskupije. Tijelovo je u narodu još poznato kao Br(a)šančevo, a sama procesija s Presvetim izraz je vjere. 

Predstavljeni bandaš i bandašica 

Biskup je u prigodnoj homiliji podsjetio na važnost i značaj ovoga blagdana, te je napomenuo kako bi bilo dobro da svaki od nas uči od Isusa biti uslužan. Uslužan, osobito prema svojim bližnjima i njihovim potrebama, jer, kako je i evanđelist rekao, Isus je rado primao ljude i nikoga nikada nije odbio. Podsjetio je okupljene vjernike da je Isus i danas takav. I nas danas prima. Rado, bez obzira gdje i kada ga tražili.
Tijekom misnoga slavlja mladi u nošnji i djeca u bjelini aktivno su sudjelovali čitajući i prinoseći darove, a pred kraj misnog slavlja je formirana svečana procesija oko katedrale u koju su se osim ministranata, svećenika, Presvetog oltarskog sakramenta, mladih u nošnji, pjevača, uključili i brojni vjernici koji su skupa iskazali svoju vjeru.
Stariji dobro pamte tijelovsku procesiju kroz grad, koja je bila uobičajena sve do Drugog svjetskog rata, a tijekom komunizma se o njoj nije smjelo niti govoriti. Ovakva veličanstvena procesija ponovno je obnovljena tek 1995. godine. Po riječima mons. dr. Andrije Anišića, procesija je išla ulicama grada ‘95., ‘96., ‘97., ‘98., a 1999. godine je ukinuta zbog bombardiranja, te narednih godina nije obnovljena.
No, kako neslužbeno saznajemo, u planu je da se već naredne godine ponovno vrati tijelovska procesija kroz grad, koja bi trebala ići istom rutom kao i ranijih godina, od katedrale do franjevačke crkve sv. Mihovila Arkanđela.
Po ustaljenoj tradiciji na blagdan Tijelova predstavljaju se i predvoditelji žetvenih svečanosti Dužijance. Tako je katedralni župnik mons. Stjepan Beretić predstavio bandaša Dominika Skenderovića i bandašicu Katarinu Piuković.
Bandaš Dominik dolazi iz župe Presvetog Srca Isusova iz Tavankuta. Završio je Tehničku školu Ivan Sarić u Subotici, smjer strojarski tehničar za kompjutorsko konstruiranje, uposlen je u Venera bikeu. Uz svoje roditelje bavi se i poljoprivredom i stočarstvom. 

Katarina je studentica Fakulteta tehničkih znanosti u Novom Sadu, na smjeru inženjerski menadž-ment. Uposlena je kao prezenter dnevnika na hrvatskom jeziku na Radio-televiziji Vojvodine. Dolazi iz župe Uskrsnuća Isusova.
Oboje su vrlo aktivni u zajednici, kao i u Dužijanci i, kako su rekli, iako im je sve poznato i blisko, ne znaju što ih sve čeka. Čast im je što su izabrani biti predvoditeljima Dužijance 2022., a ovo će iskoristiti da mogu Dužijancu vidjeti iz nekog drugog, do sada nepoznatog kuta. Predstavljeni su i mali bandaš i bandašica, a to su Ema Ivković i Andrija Kujundžić, koji će već u nedjelju, 26. lipnja, predvoditi Dužijancu malenih.

Prošlost – motivacija za budućnost 

Kao što je spomenuto, i ove godine na Tijelovo su se djeca, uglavnom prvopričesnici, oblačili u bjelinu i laticama ruža posipali put kojim je prolazio biskup s Presvetim sakramentom. Mladih u nošnji je bilo, što djevojaka, što mladića, ali u relativno malom broju, te je to bio poticaj da zavirimo u osobne arhive i Topoteku. Valja se podsjetiti kako su nekada izgledale procesije i tko su bili njeni sudionici. Barjaci koji su se nosili ove godine bili su i na tijelovskim procesijama i prije više od stotinu godina.
Izvor: Hrvatska riječ Ž. V.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima