Tiskana knjiga prof. Zvonka Tadijana „Šokačke narodne nošnje u Bačkoj“

Objavljeno: 29.09.2011. Pregleda: 46

U drugoj polovici rujna 2011. godine iz tiska je izašla knjiga „Šokačke narodne nošnje u Bačkoj" autora prof. Zvonka Tadijana. Ovaj naslov prvijenac je u nakladničkoj djelatnosti Kulturno prosvjetne zajednice Hrvata „Šokadija" iz Sonte, ali je i samostalni prvijenac autora prof. Zvonka Tadijana. Knjigu je uredio prof. Zdenko Samaržija, a tiskana je u tiskari „MG-Print" iz Apatina.

Ovo djelo našlo se pred čitateljima zahvaljujući potpori Ministarstva kulture Republike Srbije i Pokrajinskog tajništva za propise, upravu i nacionalne zajednice.

„Tražiti literaturu o bačkim Šokcima bio bi mukotrpan i uzaludan posao, jer je o nama zapisano zanemarivo malo. U knjigama i napisima o bačkim Hrvatima Šokce nalazimo samo u fusnotama. Uradci na šokačke teme pojavljuju se tek u novije vrijeme, što me ohrabruje, jer ukoliko svoju prošlost, običaje, vjerovanja i ostale segmente ne budemo sustavno izučavali i bilježili, doći ćemo u situaciju da nam se tradicija izmišlja i krivotvori, tako da u biti neće biti ni stara, ni autentična. Priču o Šokcima tek treba ispričati, a jedan, možda i najbitniji cilj ove knjige je da se pogleda u prošlost, pokaže dio sadašnjosti i razmisli o budućnosti. Samo detaljnom obradom šokačkih tema stvorit ćemo kvalitetan mozaik, kojim ćemo otkloniti mnoge dosadašnje zablude i stereotipe o Šokcima iz bačkog Podunavlja i tako ispričati priču i sačuvati od zaborava ovu dičnu granu hrvatskoga stabla. Prošlost moramo istražiti, sadašnjost kritički sagledati i u budućnost ući s jasno profiliranim ciljevima i vizijama. Ne uradimo li to pravilno i pravodobno, bit će kao da nas nije ni bilo", kaže autor prof. Zvonko Tadijan.

Tekst: Ivan Andrašić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima