Tjedni susreti žena iz HKD-a „Šid“

Objavljeno: 21.01.2013. Pregleda: 37

OkupljanjeSidjankiU okviru aktivnosti Hrvatskog kulturnog društva „Šid“, žene iz ove udruge počele su s održavanjem tradicionalnih posijela, odnosno „posila“ kako ih tamošnji Hrvati nazivaju, a na kojima ove vrijedne žene izrađuju nošnje potrebne za članove folklorne skupine. Ovo je ujedno i početak sezone 2013. godine i kako je najavljeno, žene iz Šida, Gibarca i Sota okupljat će se jedanput tjedno.

Ljubica Marošičević i Biserka Martić govorile su ovom prigodom o tome kako je nekada bilo kada su se žene okupljale na posijelu u Gibarcu.

„Okupljanje je počinjalo za vrijeme poklada. Susjede su se dogovarale i onda jedan dan se okupljaju kod jedne i ponesu svaka svoj ručni rad, a domaćica ispeče kolače. Obično su to bili listići, kokice, kuhani kukuruzi... Za vrijeme pokladnog tjedna bilo je posebno, jer tada je zet čašćavao kćer, pravljeni su obilni ručkovi, sve do onog dana kada idu maškare. Uglavnom smo ručne radove izrađivale pod lampama jer struje nije bilo“, kazala je Ljubica Marošičević.

U Gibarcu su se uglavnom na posijelima štrikale čarape, plele „ljope“, vezle su se ponjave, prelo se i izrađivali su se ručni radovi. Na posijelu su se okupljali i muškarci i djeca i dok su žene radile, muškarci su se kartali i družili. Starije su žene uglavnom dolazile na posijela kako bi vidjele hoće li će se koja snaša ugledati na kojega momka. To im je ujedno bila i tema kasnije za razgovor, jer kako kažu ove žene, bake kada se završi misa, po dva sata pričaju na ulici i prepričavaju što se sve događalo na posijelu.

Tetka Biserka Martić sjeća se kako je na „posilima“ obvezno za ručak kod domaćice moralo biti kuhane kobasice i rebara, slanine i krumpira i kiselog kupusa i krvavice. Tijekom rada, prisjeća se Biserka, obvezno se ogovaralo, tko koga voli, tko bi kome najviše odgovarao, a bake su obvezno određivale koja će im biti „snajka“, vodeći računa iz koje je kuće.

Ni u Sotu se običaji vezani za posijela nisu bitno razlikovali u odnosu na Gibarac, i tamo su se žene redovito okupljale i družile.

Kako ovaj običaj ne bi izblijedio, ove su se žene potrudile ponovno ga oživjeti i spojiti lijepo i korisno. Tako se na ovom prvom „posilu“, kada je domaćica bila Hermina Uram, također moglo degustirati onoga što se nekad služilo.

Ova će praksa biti nastavljena i ubuduće u prostorijama HKD-a, kada će vrijedne žene iz Šida, Sota i Gibarca nastaviti izrađivati i vesti prelijepe nošnje i pripremati ih za predstojeće nastupe članova ovog društva.

Tekst i fotografija: Suzana Darabašić

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima