Tradicionalni koncert u Petrovaradinu

Objavljeno: 24.01.2012. Pregleda: 45

crkva sv. jurja-petrovaradin-mala

Na svetkovinu Bogojavljenja, 6. siječnja, u crkvi svetog Jurja Mučenika u Petrovaradinu, održan je tradicionalni koncert „Božićne pjesme  i običaji u Srijemu". Domaćin i organizator koncerta bila je Srijemska biskupija s biskupom mons. Đurom Gašparovićem na čelu. Toga dana su se našli zajedno svećenici, časne sestre redovnice, vjernici, kao i ljudi dobre volje.

Ovo je još jedan u nizu tradicionalnih koncerata božićnih pjesama i običaja u Srijemu, dvanaesti po redu, koji je pokazao povezanost i zajedništvo župa Srijemske biskupije i bogatstvo pjesama koje uljepšavaju slavlje i doživljaj Božića. Program je osmišljen prijedlozima iz župa uz sudjelovanje zborova, pjevača, orguljaša, svirača i recitatora koji su se predstavili kratkim igrokazima, adventskim i božićnim pjesmama.

Sudjelovao je veći broj župa u Srijemu, s preko dvije stotine izvođača među kojima su bila djeca, mladi, odrasli i stari, koji su duhovno obogatili nekoliko stotina posjetitelja. Na početku, nakon pozdrava nazočnima koji je uputila voditeljica Gordana, koncert je otvorio zbor župe Presveto Trojstvo iz Srijemskih Karlovaca. Prema programu izvođenje su nastavili zborovi i pjevači iz župe sveti Klement iz Hrtkovaca, sveti Antun Padovanski iz Nikinaca, sveta Katarina iz Sota, sveti Mihael Arkanđeo iz Novog Slankamena, mješoviti zbor HKPD „Jelačić" i tamburaši iz Petrovaradina, zbor i mladi iz župa Presveto Trojstvo iz Surčina, Presveto Srce Isusovo iz Šida, VIS „Tekije". Igrokaze i recitacije izvela su djeca i mladi iz župe Nikinci, Ruma, Surčin i Šid.

Na koncu susreta biskup Gašparović je uputio riječi zahvale svim sudionicima slavlja i organizatorima, te izrazio radost što se vjernici i ovim slavljem uključuju u povezanost župnih zajednica Srijemske biskupije.

Tekst i fotografija: Tomislav Mađarević

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima