Treće noćenje „Flâneura“ u Gradskoj knjižnici

Objavljeno: 31.07.2017. Pregleda: 28

Flaneuri u Gradskoj knjiznici SuboticaČitateljski tinejdžerski klub Gradske knjižnice Subotica Flâneuri završio je drugu godinu svoga rada noćenjem u knjižnici. Dvodnevni susret održan je 12. i 13. srpnja 2017. pod nazivom Noćenje u knjižničnom poliSU (SU, dakako, znači Subotica, a polis nas izravno povezuje s antičkom Grčkom, što je i bila glavna tema druženja). Interesantnim aktivnostima mladi čitatelji pokušali su oživjeti i omjeriti suvremenim mjerilima Grčku mitologiju, književnost, arhitekturu i kulturu.

Kroz radioničarski rad koji su osmislile i priredile Nevena Mlinko i Bernadica Ivanković, voditeljice čitateljskog kluba, Flâneuri su se upoznali s različitim aspektima društvenog života starih Grka te uredili Flaneuri u Gradskoj knjiznici Subotica sl.2prostor knjižnične čitaonice. Razmišljali su o starogrčkom urbanističkom proizvodu agori, gdje se odlučivalo o političkom i socijalnom životu polisa, povezujući nekadašnju funkciju trga s motivom barbarizma u poeziji suvremenog pisca Konstantina Kavafija. Napravili su knjižnični kutak izabrane klasične grčke literature obilježivši ga natpisom „Medicina za dušu“, koji je krasio antičke knjižnice. Proučavali su nazivlje zviježđa i planeta kroz mitološku prizmu te se okušali u raspoznavanju njihovih oblika u improviziranom opservatoriju. Zavedeni najpoznatijom lutalicom Odisejem upriličili su prostor odmora otok Itaku, napravili rodoslovno stablo grčkih božanstava te povezali sve spomenute dijelove grčkim ornamentima i grčkim ključem. Večer je bila rezervirana za literarni tulum tijekom kojeg su se mladi čitatelji odjenuli u najdraže likove iz grčke mitologije te se predstavili prepričavajući legende i mitove u kojima se izabrani junaci spominju. Ovako bogato ispunjen dan završen je gledanjem filma s tematikom iz helenske povijesti te spavanjem u improviziranoj spavaoni smještenoj u čitaonici Gradske knjižnice Subotica.

I drugi dan je bio poseban. Na agori su razgovarali o rezultatima foto-radionice „Grčka božanstva danas“ kroz koju su mladi imali zadatak prepoznati tipične osobine ponašanja i odlike božanstava, te ih prikazati u suvremenom kontekstu. Susret je završen druženjem putem skypea s čitateljskim klubom za djecu i mladež Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek koji su obrađivali istu temu te su kroz razgovor i predstavljanja razmijenili dojmove i znanja.

Sada slijedi ljetna stanka u radu čitateljskog kluba Flâneuri, te od jeseni novi susreti za koje su mladi čitatelji već dali mnoštvo ideja.

Izvor: Hrvatska riječ (B. I.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima