Trideseta Dužijanca u Tavankutu

Objavljeno: 22.07.2016. Pregleda: 38

Duzijanca2016 Tavankut 1Dužijanca, kao zahvala Bogu za ovogodišnji kruh, u Tavankutu je ove godine obilježena svečanije. Naime proslavljena je trideseta Dužijanca od kada se ona održava kontinuirano. Naime, prva tavankutska dužijanca organizirana je 1928. godine, slijedi dugački prekid od 1966. do 1987., te ponovno pokretanje proslave Dužijance.

 Kulturno-umjetnički program, Risarsko veče, kao uvod u proslavu Dužijance održan je 16. srpnja 2016. godine, u sportskoj dvorani Osnovne škole Matija Gubec, gdje je predstavljen i predvoditeljski par ovogodišnje tavankutske Dužijance – bandašica Marina Crnković i bandaš Darko Prćić, mala bandašica Marija Saulić i mali bandaš Dejan Nimčević.

Tavankutska slamarka Jozefina Skenderović je kao i prethodnih dvadeset godina izradila i darovala krunu od slame tavankutskoj župi, a naziv ovogodišnje je Simboli muke Kristove. Iako vrijeme nije išlo na ruku organizatorima ovogodišnje Dužijance, ideja za okupljanjem dosadašnjih bandaša i bandašica proteklih trideset godina ipak je realizirana. Dvadesetak okupljenih parova bandaša i bandašica, odjeveni u bunjevačku nošnju prisustvovali su ovogodišnjem misnom slavlju. Svetu misu je predvodio vlč. Marko Forgić uz koncelebraciju vlč. Andrije Anišića i tavankutskoga župnika Franje Ivankovića. U večernjim satima održano je Bandašicino kolo u sportskoj dvorani osnovne škole.

Izvor: Hrvatska riječ (I. D.)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima