Trodnevni program u župi svetog Roka u Subotici - Zimski oratorij

Objavljeno: 11.01.2017. Pregleda: 29

zimski oratorij 1Tri dana – od 3. do 5. siječnja; Svaki dan od 10 do 16 sati; Župa sveti Rok; 30 djece; 8 animatora; 18 sati kreativno osmišljenog programa; 6 velikih igara; Puno mini igara; 6 radionica; 1 izlet; 1 film; 6 mini duhovnih radionica; 3 topla obroka; 1 kuharska radionica; 1 misa. Ukratko telegrafski to bi bio program Zimskog oratorija župe svetog Roka u Subotici, a svaka naredna priča bit će dobrim duža i obojena mnoštvom pozitivnih emocija, što dječjih, što roditeljskih, što župničkih, što animatorskih i organizatorskih. Sve u svemu, opći zaključak je: BILO JE IZVANREDNO!!! KADA ĆEMO PONOVNO?!

Upravo tako, tridesetak djece osnovnoškolske dobi župe sv. Roka u Keru, oni koji nisu nigdje otputovali ili otišli u goste, okupilo se na zimskom oratoriju kako bi se družilo, nešto novo doznalo, a prije svega slavilo Gospodina! Cilj organizatora je bio kvalitetno i osmišljeno provesti vrijeme zimskog raspusta, barem dio tog vremena, jer svi imamo i neke svoje planove. I u tome su, vjerujte nam, uspjeli 100 posto.

Dodatne želje

Zimski oratorij je bio posebni oratorij, izvanredni. Tijekom godine skupina mladih predvođena Vedranom Cvijin, našom dragom župljankom i studenticom u Zagrebu koja već dulje vrijeme aktivno sudjeluje u programima salezijanaca u Zagrebu, okupilo se da ovu krasnu ideju primijene i u Subotici. Krenulo se polako, strpljivo i s puno ljubavi, a plodovi su vrlo brzo došli. Djece je bilo sve više, koja su htjela ostati i duže od 3 sata koliko su subotnji oratoriji trajali. Uz sve to djeca su imala i neke svoje dodatne želje, koje animatori nisu uspjeli realizirati. Stoga je organiziran zimski oratorij kako bi se bar dio toga ispunio.

zimski oratorij 2

Toliko toga bih Vam napisala, ali moram ostaviti mjesta i za fotografije koje svakako najbolje pokazuju atmosferu i aktivnosti, a dio zamislite i sami kako je to moglo biti.

Na posljednjem subotnjem oratoriju prošle godine, djeca su rekla što žele i najviše je njih napisalo da žele da duže traje te da ima više igara i raznovrsnih radionica.

Tako je bilo. Igre, osmišljene da se djeca dobro zabave i natječu ali bez pobjednika. Igre koje razvijaju znanje i vještine. Bile su svima zabavne. Uz sve to animatori su se trudili da svaka igrica bude navezana na riječ Božju, pa je tako budući da je pao snijeg (hvala dragom Bogu na ovom daru) bila igrica Prenesi narod preko Crvenog mora. Ovdje je dvoje djece (to su ustvari bili Aron i Mojsije) moralo sanjkama prevesti svoj narod preko mora, točnije s jedne na drugu stranu dvorišta. Ooodlična igrica! Isprobajte ju doma, dok još ima snijega. Bile su tu i druge radionice: sportske, kreativne, kuharska, glazbene i plesne. Dakle, za svakoga po nešto. Razvijale su se i pekle kiflice, plesale koreografije, uvježbavale dječje mise te pjevale i druge pjesme, izrađivale slikovnice o Don Boscu i Svetom Roku...

Dijelovi mise

Sa župnikom vlč. Andrijom Anišićem djeca su razgovarala i učila dijelove mise, da se oni koji znaju podsjete, a oni koji nisu sigurni nauče kada što govorimo i

zimski oratorij 3

 kako se ponašamo, kada treba pokleknuti, a kada ne, što to znači... Pogledali su i film od Don Boscu o kojem su razgovarali. Na oratoriju je bila i s. Silvana te nekoliko vanjskih suradnika – domaćica Marga, mame i starije sestre koje su se potrudile da djeca svaki dan imaju topli kuhani obrok.


Posebno je bilo lijepo kada su se pripremili za izlet, spakirali kiflice koje su sami ispekli i otišli na obližnje igralište gdje su se družili i s drugom djecom. Možda netko od njih poželi doći u njihovu zajednicu i na misu.

Trodnevno druženje završeno je zajedničkom svetom misom na koju su došli i roditelji. Trebalo je Bogu zahvaliti na brojnim milostima, a prije svega na tri odlična dana koja su proveli u zajedništvu.

I što dalje?!

Vidimo se u subotu, 4. veljače u 10 sati u župi svetog Roka kada se nastavljaju redoviti susreti svake subote, a onda nema prekidanja. Doznala sam još i to da kane proširiti aktivnosti, a kad bude ljepše i toplije vrijeme ići na izlete i u druge župe, planiraju i mjesečnu zajedničku misu... Ustvari, još mnogo toga je u planu, ali da ne otkrivamo sve za sada. Neka nešto bude i iznenađenje.

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (Bernadica Ivanković)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima