U Baču održan dvodnevni seminar sviranja tradicijskih glazbala

Objavljeno: 10.01.2019. Pregleda: 41

seminar tradicijskih glazbala bacProteklog vikenda, u organizaciji UG Tragovi Šokaca, u Baču je održan dvodnevni seminar sviranja tradicijskih glazbala. Seminarom je rukovodio prof. Tomislav Livaja iz Osijeka. Bilo je desetak polaznika seminara iz Srbije (Subotice i Bačke Palanke) i Hrvatske (Valpova, Draža, Darde, Podravskih Podgajaca, Donjeg Miholjca i Dubrovnika). Sudionici iz Srbije bili su Zdenko Ivanković iz Subotice i Ognjen Ognjanović iz Bačke Palanke.

Radionice i nastupi

U prvom danu seminara održano je nekoliko radionica. Najviše vremena posvećeno je sviranju gajdi, ali i ostalih tradicijskih glazbala, poput frulica, diplica, dvojnica, duda, samice, tambura. U poslijepodnevnom terminu pjevačka skupina UG Tragovi Šokaca sudjelovala je u radionici tradicijskog pjevanja uz tradicijska glazbala. U večernjim satima prvog dana seminarci su u javnom nastupu u maloj dvorani Kulturnog centra, u opuštenom ozračju, pokazali što su tijekom dana uradili, a s njima je nastupila i spomenuta pjevačka skupina domaćina. Odličnim nastupom program su upotpunili gosti iz Bačke Palanke, Vojvođanski orkestar Gajde s gajdašem Ognjenom Ognjenovićem.
U nedjelju voditelj seminara je, osim planiranog rada s polaznicima seminara, imao i javni sat sa zainteresiranom djecom, polaznicima mjesne OŠ Vuk Karadžić. Učenike je upoznao sa sviranjem na frulici, diplicama, dudama i gajdama. Na koncu ih je pozvao da se uključe u rad lokalnih KUD-ova, te da tako postanu čuvari tradicije svojih predaka. Domaćini su za polaznike seminara u nedjelju organizirali i turistički obilazak Bača.

Komentari

Prof. Tomislav Livaja: „Prezadovoljan sam urađenim, prezadovoljan sam što vidim da se tradicijska glazbala vraćaju na naše pozornice, u naše KUD-ove. Većina nas nekako po inerciji tradicijsku glazbu veže za tambure, međutim, samo rijetki znaju da se u selima prije tambura sviralo na glazbalima koja su i bila tema ovoga seminara. Tek kasnije tambure su u ruralne sredine došle iz gradova i potisnule ova glazbala, tako da su 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća praktički i nestala. Tek u ovom stoljeću, sa zadovoljstvom to konstatiram, razbijena je fama o tamburama i sada su tradicijska glazbala, bar u Hrvatskoj, u ekspanziji. Nadam se da ću kroz koju godinu isto to konstatirati i za Vojvodinu“.
Stanka Čoban: „Prezadovoljna sam što je ovaj naš projekt organizacijski bio uspješan, o čemu najviše govori podatak da smo imali sudionika čak i iz Dubrovnika. Seminarci su u svoje matične KUD-ove otišli prezadovoljni. S druge strane, hrvatske udruge iz Podunavlja, iako su bile obaviještene još o prvom terminu seminara, nisu imale zainteresiranih za ovu vrstu edukacije. Pa nije moguće da smo baš toliko siromašni djecom i omladinom i da nemamo zainteresiranih za našu tradiciju, za našu baštinu“.
Zdenko Ivanković, sudionik iz Subotice: „Puno mi znači današnje i jučerašnje druženje sa sebi sličnima. Puno sam naučio, osobito glede sviranja na puhačkim glazbalima sličnim gajdama, ali i na samici. Trebalo bi, mislim na našu nacionalnu zajednicu u Srbiji, malo više popularizirati rad mladih u KUD-ovima općenito, a osobito u segmentima tradicije. Kad za taj rad uspijemo animirati pripadnike mojih i mlađih generacija, mislim da ćemo riješiti neke od problema s kojima se sada susrećemo“.

Izvor: Hrvatska riječ (I. Andrašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima