U Baču održano V. „Žensko tradicijsko češljanje Hrvatica u regiji“

Objavljeno: 20.09.2017. Pregleda: 30

zensko tradicijsko cesljanje sl.2Manifestacija Žensko tradicijsko češljanje Hrvatica u regiji, peta zaredom, održana je u subotu, 2. rujna 2017. godine, u Baču, u organizaciji UG-a Tragovi Šokaca. Prvi dio manifestacije, vrlo sadržajno predavanje mag. educ. art. Tomislava Livaje na temu starinskih nošnji Šokaca iz Aljmaša i Sonte, s posebnim osvrtom na oglavlja, te pokazna radionica, planiran je u prekrasnom ambijentu Etno kuće Didina kuća u Baču, a zbog prijetećeg nevremena premješten je u prostorije Kulturno-propagandnog centra Bač, gdje je održan i kulturno-umjetnički dio programa. U njemu su sudjelovali članovi i članice KUD-a Šokadija iz Strizivojne, te ŽPS Tramošnjanke KUD-a Mladost i ŽPS UG Tragovi Šokaca iz Bača. Ove godine urađene su, i na reviji tijekom večernjeg kulturno-umjetničkog programa prikazane, frizure i svečana oglavlja žena starijih od 50 godina.

Eduaktivna manifestacija

„Poznato je da svako naše selo ima neku svoju prepoznatljivu tradiciju, nešto specifično, što nigdje drugdje nema. Međutim, sve je to slično, jedino je, zahvaljujući kreativnosti naših baka i prabaka, otišlo uzensko tradicijsko cesljanje sl.1 brojne varijacije. Upravo stoga me i veseli što smo se okupili u ovolikom broju, jer nikako ne bih želio da ovo bude klasično predavanje, nego više razmjena naših iskustava. Manifestacije poput današnje jako su nam potrebne, jer očito doba folklornih smotri doživljava pad. Danas se kod mladih javlja sve više odbojnosti prema kulturnoj baštini, za što krivim i obrazovni sustav, koji po meni više njeguje vrijednosti drugih. Stoga su nam edukativne manifestacije jako potrebne, osobito ukoliko snimke i zapise s njih sačuvamo za budućnost“, rekao je među ostalim Livaja.

Na radionici je praktično viđeno svo bogatstvo različitosti, ali i puno zajedničkih elemenata u izradi frizura i oglavlja žena iz šire regije i to ne samo Hrvatica. Sve aktivnosti pozorno je pratio, snimao i bilježio i povjesničar-amater Ivica Ćosić Bukvin iz Vrbanje.

„Na ovoj manifestaciji sam prisutan od njezinog utemeljenja. Vidim da se i u Vojvodini, kao i kod nas u Cvelferiji, u svim KUD-ovima bilježi veliki odliv mlađega članstva. Stoga je krajnje vrijeme da se od folklorno-estradnih aktivnosti okrenemo ovom tipu manifestacija. Na današnjoj radionici puno toga je viđeno, snimljeno i zapisano, a znate kako uvijek u šali kažem: što nije zapisano, nije se ni dogodilo. I svakako, ovakve manifestacije bi trebalo dići na višu razinu, nikako ih ne bismo smjeli ostaviti da tavore u lokalnim sredinama. Samo na taj način ćemo puno vrijednoga ostaviti dolazećim generacijama i upravo to je naša prava zaloga za budućnost“, rekao je Ćosić.

Snimiti i zapisati

zensko tradicijsko cesljanje sl.3Bilo je to iznimno poticajno kulturno događanje, od velikog značaja za hrvatsku zajednicu u Vojvodini, a osobito u općini Bač. Održavanje manifestacije pomogli su Općina Bač, Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatsko nacionalno vijeće, Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata. Medijski pokrovitelji su 5kazanje, Radio Bačka, NIU Hrvatska riječ i RTV – program na hrvatskom jeziku. Idejni tvorac i realizator ove manifestacije, predsjednica udruge Tragovi Šokaca Stanka Čoban bila je zadovoljna urađenim, ali već razmišlja o obavezama za narednu godinu.

„Manifestacija Žensko tradicijsko češljanje odvija se već peti put, svake godine s drugom podtemom. I ovoga puta materijalno su nas podržali svi relevantni subjekti naše zajednice, međutim, mislim da bi bilo korektno da su našoj manifestaciji dali legitimitet i svojim prisustvom. Raduje me što je iz godine u godinu sve veći broj sudionika, pa ova manifestacija prelazi uske teritorijalne okvire i svakako zaslužuje puno veću pozornost, jer je prerasla u međunarodnu, ali i multinacionalnu. Zbog toga ju zasigurno treba ozbiljnije, osobito putem elektroničkih medija, predstaviti što široj javnosti kao doprinos hrvatske zajednice općoj kulturi sredine u kojoj živimo. Osvrnula bih se i na teško stanje u udrugama šokačkog Podunavlja. Zbog velikog odliva mlađih, a sada već i srednjih generacija iz naših mjesta, članstvo nam se ubrzano osipa. Aktivnih je sve manje, pa je neophodno sve snage baciti upravo na ovakav način rada i sve to snimiti, zapisati, kako bi za budućnost ostali tragovi našeg postojanja i djelovanja na ovim prostorima“, rekla je Stanka Čoban.

Izvor: Hrvatska riječ (Ivan Andrašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima