U Baji održan prvi Seminar folklora Hrvata u Mađarskoj

Objavljeno: 30.05.2018. Pregleda: 30

seminar folklora u madjarskojU organizaciji Kulturno-prosvjetnog centra u Baji, Odmarališta Hrvata u Mađarskoj i Hrvatske državne samouprave od 4. do 6. svibnja 2018. godine održan je prvi po redu seminar folklora Hrvata u Mađarskoj, na kojem su sudjelovali voditelji i članovi folklornih društava te tamburaši i voditelji tamburaških sastava.

Cilj seminara bio je ponuditi mogućnost svim hrvatskim KUD-ovima na području Mađarske da pomoću besplatnog usavršavanja steknu opširnija znanja, koja kasnije mogu koristiti pri radu u svojim društvima. Seminar je zamišljen tako da se organizira dva puta godišnje uvijek u drugim dijelovima Mađarske gdje žive Hrvati.
Prvi seminar organiziran je u Baji te je obuhvaćao program plesova, nošnje i glazbe bunjevačkih Hrvata iz Bačke. Tridesetak polaznika podijeljenih u dvije skupine radili su na učenju i usavršavanju pjesama i plesova te sviranja tambure.
O prošlosti bunjevačkih Hrvata polaznicima je govorio prof. Dinko Šokčević, dok je ostatak predavača bio iz Srbije, tj. Subotice. O bunjevačkoj nošnji (tema Veliko ruvo) govorila je dr. sc. Aleksandra Prćić. Profesor tambure Vojislav Temunović je predavao tamburu, nastavnica glazbene kuture Emina Tikvicki pjevanje, plesove je podučavao Ivica Dulić, a Aleksandar Rukavina bio je korepetitor na harmonici.

Izvor: Hrvatska riječ (I. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima